Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ως την Δευτέρα εγγυήθηκε την ρευστότητα στα ATM, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων.

Στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Βαρουφάκης  τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός αλλά όχι από βουλευτής.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι “παγίδευσαν την Κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία καθώς δεν έφεραν ούτε μια πρόταση ,περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την Κυβέρνηση”.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι πράξη ανευθυνότητας και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΌΧΙ γιατί με το ΝΑΙ η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε εξαγριωμένος με την αύξηση που έδωσε στο μισθό του ο Στάθης Τσοτσορός των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί και πως είναι άδικο να επιρρίπτεται ευθύνη στο υπουργείο οικονομικών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

Για το δημοψήφισμα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το ότι ο ελληνικός λαός έχει την δυνατότητα να αποφανθεί την Κυριακή είναι κάτι το πολύ σημαντικό.

Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το Όχι θα γίνει μια καλύτερη συμφωνία

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «Ναι ή Όχι» στην πρόταση των δανειστών από εκείνη την στιγμή όμως το καλό είναι ότι μας ήρθαν μια σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μια εκ των οποίων μάλιστα θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει αλλά βέβαια από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή.

Στο θέμα των μέτρων, της λιτότητας, των διαρθρωτικών αλλαγών κάναμε τεράστιες προσπάθειες, άλματα προς την μεριά των δανειστών έτσι ώστε να κουμπώσει η συμφωνία. Πήγαμε εμείς, διανύσαμε τα 4/5, 5/6 της διαδρομής προς εκείνους. Ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία, που δεν έκλεισε την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ απλός, οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και εμείς είπαμε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να υπάρξει το οξυγόνο το οποίο θα δώσει τις ανάσες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε έστω και αποδεχόμενοι αυτή τη λιτότητα, εμείς διαφωνούσαμε με αυτό το ύψος λιτότητας, έστω κι αποδεχόμενοι αυτή την λιτότητα να μπορέσουμε να γυρίσουμε στον ελληνικό λαό από τις Βρυξέλες, να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να του πούμε «αυτή είναι μια βιώσιμη συμφωνία».

ΔΗΜ: Άρα αν κερδίσει το Όχι την Κυριακή η κυβέρνηση θα πάει , θα ζητήσει κάτι καλύτερο και πιο συγκεκριμένο για το χρέος και θα κλείσει την συμφωνία.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν χρειάζεται καν να το ζητήσουν κατά κάποιο τρόπο, ξέρεις πάρα πολύ καλά ότι πριν από μερικές μέρες, εικοσιτετράωρα το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο ως προς το χρέος.

ΔΗΜ: Ρωτάω αν είναι αυτό το σχέδιο γιατί μετά θέλω να ρωτήσω αν το ΔΝΤ θα είναι στο καινούργιο πρόγραμμα γιατί τότε η άποψή του έχει μεγάλη σημασία, αν δεν είναι όμως δεν έχει σημασία.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το αν θα είναι ένας από τους δανειστές στο πρόγραμμα ή όχι αυτό είναι στον αέρα, εγώ ξέρω ότι δεν θα είναι αλλά δεν έχει καμία σημασία και θα σου πω γιατί δεν έχει. Η γερμανική πλευρά επιμένει, για δικούς της λόγους μπορεί να είναι και εύλογοι, ότι το ΔΝΤ πρέπει τουλάχιστον να παρέχει την τεχνική υποστήριξη σε όλη αυτή τη διαδικασία. Οπότε είτε είναι είτε δεν είναι η άποψη του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική ιδίως όσον αφορά το χρέος. Είτε είναι είτε δεν είναι, η τεχνική του υποστήριξη στην Ευρώπη παραμένει. Μην ξεχνάς ότι είναι πλέον, δυστυχώς κατ’ εμέ αλλά είναι μια πραγματικότητα την οποία την αποδεχόμαστε τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Eurogroup. Στο Eurogroup καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, πρώτος παίρνει τον λόγο ο κ. Μοσκοβισι εκ μέρους της Commission, δεύτερος ο κ. Ντραγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και τρίτος είτε ο κ. Τομσεν, είτε η κα Λαγκαρντ ανάλογα ποιος βρίσκεται εκεί εκ μέρους του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι εκεί δηλαδή με άλλα λόγια είτε είναι ένας από τους δανειστές της νέας συμφωνίας είτε όχι.

ΔΗΜ: Αν προχωρήσει αυτή η συμφωνία θα πάρουμε ένα καινούργιο δάνειο, εσύ έλεγες ότι δεν θέλουμε καινούργιο δάνειο και τώρα το ζητάς και το υπογράφεις.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό κράτος, ούτε ένα ευρώ. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής, έχουμε διαφορές «φέτες» δάνειων, έχουμε το δάνειο του χρέους μας ως προς την ΕΚΤ, έχουμε το χρέος μας προς τον EFSF, έχουμε το χρέος μας προς το ΔΝΤ. Το μεγάλο πρόβλημα που καθιστά το χρέος απολύτως μη βιώσιμο έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι το δάνειο προς την ΕΚΤ αυτά τα ομόλογα, τα λεγόμενα SNP ομόλογα που είχε αγοράσει ο κ.Τρισε το 2010. Είναι 27 δις και κάτι ... Ο λόγος για τον οποίο έλεγα δεν θέλουμε νέα δάνεια είναι ότι εμείς δεν ζητάμε δάνειο για το ελληνικό δημόσιο. Ζητάμε αυτός ο ογκόλιθος των 27 δις να φύγει από την ΕΚΤ και να πάει στον ESM. Από την μια τσέπη της Tρόικας στην άλλη, χωρίς εμείς να δανειστούμε νέα χρήματα. Απλώς το παθητικό που έχουμε απέναντι στην ΕΚΤ να μεταφερθεί, να γίνει πιο μακροπρόθεσμη και να μεταφερθεί με χαμηλότερο επιτόκιο στον ESM. Έτσι πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Πρώτον δεν θα χρειαστεί να δανειζόμαστε τώρα το καλοκαίρι για να αποπληρώνουμε αυτά τα ομόλογα που λήγουν και δεύτερον, έχοντας «ξεσκαρτάρει» αν θέλετε αυτά τα 27 δις από τα βιβλία της ECB ανοίγει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα και ουσιαστικά για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό είναι το πλάνο.

Όταν έλεγα τον Φεβρουάριο ότι δεν θέλω τη νέα δόση αυτό έλεγα. Στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε μια δόση για να επεκτείνουμε την κρίση και τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Να τελειώσω το θέμα της μη βιωσιμότητας.

Ερωτηθείς από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μην πανικοβάλλεσαι, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε, στις 27 Ιουνίου το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Να σου θυμίσω όμως μετά είχαμε άλλα δυο Eurogroup με teleconference που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα.

ΔΗΜ.: Ο Σόιμπλε πάντως όταν μιλάει λέει καινούργιο πρόγραμμα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μια καινούργια συμφωνία και η διάφορα είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δυο είχαν χρήματα τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό δημόσιο, εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό δημόσιο θα ζει με τα έσοδα του. Αυτό που θέλουμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους και μια μετατόπιση προς το

μέλλον έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα «μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;». Αυτός είναι ο στόχος.

Για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτή είναι μια άποψη με την οποία διαφωνώ, τη σέβομαι αλλά διαφωνώ

ΔΗΜ: Η άποψη μου είναι ότι έπρεπε να μην έχουν κλείσει οι τράπεζες να έχει γίνει η μέριμνα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Συμφωνώ . Τι μέριμνα να γίνει όταν κλείνει ο ELA;

ΔΗΜ.: Τον ELA τον έκλεισαν γιατί εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Και γιατί έπρεπε να κλείσουν τον ELA για αυτό;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αναφέρθηκες στην συνέντευξη μου στο BBC, εκεί είπα ότι είναι μια τεραστία αποτυχία για μια νομισματική ένωση να συζητάει capitals controls και κλείσιμο των τραπεζών. Πάει κόντρα στην όλη έννοια της νομισματικής ένωσης.

Μια νομισματική ένωση πρέπει να εξασφαλίζει την μεταφορά κεφαλαίων, την ελεύθερη μεταφορά, την κίνηση κεφαλαίων και μια κεντρική τράπεζα έχει ένα στόχο, να κρατεί το τραπεζικό σύστημα, ιδίως τράπεζες που η ίδια η κεντρική τράπεζα κρίνει ότι είναι φερέγγυες, όπως κρίνει η ΕΚΤ ακόμα και σήμερα τις ελληνικές τράπεζες ότι είναι φερέγγυες να τις κρατάει ανοιχτές. Και είπα ότι εμείς, η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν θα συναινέσουμε σε αυτό, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό.

Γιατί κλείσανε οι τράπεζες; Κλείσαν γιατί το Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου, αρνήθηκε να αποδεχτεί το εύλογο αίτημα μας λέγοντας το εξής, τι ήταν το αίτημα μας; Μας δίνετε ένα τελεσίγραφο, μας λέτε πάρε αυτή τη συμφωνία, εμείς τους λέμε ότι δεν είναι βιώσιμη. Από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε πάρει 36% των ψήφων του ελληνικού λαού, δεν θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα από την μια μεριά να πούμε ναι γιατί κρίνουμε ότι δεν είναι βιώσιμη και από την άλλη να πούμε όχι και να δημιουργήσουμε ρήξη με την Ευρώπη. Λέμε θα το θέσουμε αυτό στην κρίση του ελληνικού λαού.

ΔΗΜ: Γιατί τα αιτήματα της παράτασης δεν τα κάνατε πιο νωρίς;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Να σου θυμίσω ότι έξι μέρες πριν την 27 Ιουνίου είχαμε σχεδόν συμφωνία. Για την ακρίβεια είχαμε φτάσει στο σημείο η ίδια η Commission να αναφέρεται στην πρόταση μας ως μια βάση συμφωνίας και μια πολύ καλή πρόταση από την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜ: Στο Eurogroup εκείνης της Δευτέρας που βγήκε όντως η εικόνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία ήμασταν όντως πολύ κοντά σε συμφωνία ή μέσα στο Eurogroup ειπώθηκε ότι έχουμε μεγάλη απόσταση ακόμα αλλά είναι καλό για τις αγορές να δώσουμε θετικό μήνυμα;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα σου πω τι συνέβη που ίσως να σε ξαφνιάσει κιόλας. Είχαμε φτάσει στο σημείο η Commission να μας μεταφέρει την άποψη ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Όταν λοιπόν έρχεται η Commission και λέει ότι είμαστε πολύ κοντά, εκείνη τη στιγμή ποσό εύλογο και πόσο έξυπνο είναι να ζητήσεις παράταση πέρα της 30ης Ιουνίου όταν φαίνεται ότι πλησιάζουμε; Νομίζω ότι τότε σωστά θα μας κατηγορούσαν ότι δυναμιτίζουμε την διαδικασία σύγκλισης.

Να σου μιλήσω για το προπερασμένο δια ζώσης Eurogroup το οποίο ήταν το πιο σημαντικό, ήταν τότε που κατατέθηκε σε εμάς η πρόταση των Θεσμών. Η οποία πρέπει να σου πω ότι ήταν πολύ χειρότερη από την προηγούμενη που μας είχαν καταθέσει. Με άλλα λόγια εμείς πήγαμε προ τα εκείνους και μετακινηθήκαν πιο μακριά. Αυτή είναι επιθετική κίνηση.

Είναι η κίνηση που έμενα με κάνει πολύ σκεπτικιστή απέναντι στο κατά πόσο ήθελαν στο ΔΝΤ να υπογράψουν εκείνη τη στιγμή αλλά πάω στο Eurogroup. Όταν μας παρουσιάστηκε αυτό το πακέτο ως ουσιαστικά τελεσίγραφο πάρτε το ή όχι, θέλω να σου πω το εξής ότι ήταν από τα πιο εύκολα Eurogroup για έμενα. Εγώ φοβόμουν ότι η πίεση ήταν ασφυκτική να πω ναι εκείνη τη στιγμή, take it or leave it , τελεσίγραφο, παρ’ το αλλά δεν ήταν έτσι. Γιατί όταν μίλησε ο Σοϊμπλε είπε ότι αυτή η συμφωνία τεχνικά δεν στέκει, νομικά δεν μπορεί να περάσει, η Ομοσπονδιακή Βουλή του Βερολίνου θα την απορρίψει ακόμα και εμείς να την δεχόμασταν. Και μετά προστεθήκαν άλλοι πέντε υπουργοί οικονομικών που οι οποίοι είπανε ότι η πρόταση των Θεσμών δεν παίρνει από την δική τους Βουλή. Αυτό συνέβη στο παρά πέντε.

Δεν ήταν δική μας η επιλογή. Εκεί ζητήσαμε παράταση. Την επομένη μέρα ζητήσαμε παράταση. 25 Ιουνίου έγινε αυτό, 26 Ιουνίου είχαμε κάνει την πρόταση για την παράταση.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα ανοίξουν τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία. Εγώ πιστεύω ότι η συμφωνία είναι δεδομένη την Δευτέρα είτε με το Ναι είτε με το Όχι. Απλά η διαφορά θα είναι ότι με το Ναι δεν θα έχουμε αναδιάρθρωση χρέους και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το Ναι

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βεβαίως και φεύγω.

ΔΗΜ: Δηλαδή την Κυριακή αν είναι το Ναι μπροστά υποβάλεις παραίτηση

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα να είναι μπροστά, θα μου επιτρέψετε να περιμένω το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ απλό και νομίζω ότι είναι και εύλογο αυτό που λέω. Έχω κοιτάξει όπως και όλοι μας, έχουμε κοιτάξει στα μάτια του έλληνες πολίτες και έχουμε πει, μας δώσανε μια συμφωνία που εμείς δεν μπορούμε να την υπογράψουμε γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι βιώσιμη αλλά δεν κρίνω ότι έχω το δικαίωμα …και σου ζητώ εσένα Έλληνα πολίτη να επιλέξεις Ναι ή Όχι. Αν πεις Όχι προχωράμε την διαπραγμάτευση έτσι όπως σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτών που έχουν γίνει αυτή τη εβδομάδα που είναι πολύ ευοίωνα κατ’ έμενα.

Από την άλλη μεριά εάν πείτε Ναι θα σεβαστούμε το Ναι, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να περάσει αυτό το Ναι. Δηλαδή να γίνει η συμφωνία σύμφωνα με την πρόταση των Θεσμών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την υπογράψω ως υπουργός Οικονομικών δεδομένου ότι ως Γ.Βαρουφάκης θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμη. Δεν πρόκειται να υπογράψω ένα μη βιώσιμο μνημόνιο όπως κάναν οι προκάτοχοι μου. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν στο επίπεδο της δικής μου πολιτικής ευθύνης από την μια μεριά να εξασφαλίσω το ότι το Ναι του ελληνικού λαού, αν υπάρξει Ναι, θα γίνει σεβαστό από την άλλη ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στο αρχείο.

ΔΗΜ: Θα παραιτηθείς από υπουργός και βουλευτής ή θα φύγεις μόνο από την κυβέρνηση;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα φύγω από υπουργός γιατί να παραιτηθώ ως βουλευτής; Με ψήφισαν 136 χιλιάδες άνθρωους οι οποίοι με στήριξαν για να τους εκφράζω στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΔΗΜ.: Κατά την γνώμη σου πρέπει να παραιτηθεί και ο Τσίπρας ή όχι;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω γιατί εδώ μπαίνουν θεσμικά ζητήματα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες έχει θεσμικό καθήκον, έχει θεσμικά καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στο σύνταγμα και απέναντι στον ελληνικό λαό για να διασφαλίσει την συνέχεια και να διασφαλίσει ότι η απόφαση του ελληνικού λαού θα γίνει πράξη. Αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν θα κερδίσει το Ναι, θα κερδίσει το Όχι. και θα προχωρήσουμε σε μια καλή και βιώσιμη συμφωνία.

ΔΗΜ: Αν κερδίσει το Όχι μπορείς να εγγυηθείς ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις ;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ναι, δεν είμαστε Κύπρος. Στην Κύπρο κλείσαν οι τράπεζες, υπήρχαν περιορισμοί στις συναλλαγές και στην εξαγωγή συναλλάγματος και κατόπιν όταν άνοιξαν οι τράπεζες 12-13 μέρες μετά κουρεύτηκαν οι καταθέσεις γιατί η ίδια η ΕΚΤ είχε κρίνει και νομίζω ότι δεν ήταν λάθος η κρίση της, ανεξάρτητα αν διαφωνώ με την πολιτική που ακολουθήθηκε μετά για την επίλυση του προβλήματος που κατά τη γνώμη μου ήταν ιδιαίτερα κακή αλλά η ΕΚΤ είχε αποφανθεί ότι οι Κυπριακές τράπεζες δεν είναι φερέγγυες . Είχανε τεράστια κεφαλαιακή ανεπάρκεια και αυτός ήταν ο λόγος της κρίσης. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, η ίδια η ΕΚΤ λέει και συνεχώς το επαναλαμβάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιοποίησης .Ο λόγος που κλείσαν είναι θέμα ρευστότητας που την έκλεισε η ΕΚΤ, μη ανανεώνοντας τον ELA, μόνο και μόνο επειδή το Eurogroup απέτυχε στο να σεβαστεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ελλήνων να εκφράσουν την άποψή τους στο δημοψήφισμα . Με το που θα πάρει το πράσινο φως η ΕΚΤ θα ανοίξει ο ELA και αμέσως οι καταθέσεις θα βρεθούν εκεί που ήταν χωρίς να πειραχτούν από την στιγμή που η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι υπεραρκετή.

ΔΗΜ.: Έχετε συναίσθηση του τι προκαλεί στην ελληνική οικονομία; Στον τουρισμό για παράδειγμα ο ξενοδόχος σήμερα δεν μπορεί να εισπράξει τα λεφτά που του βάζουν οι πελάτες και δεν μπορεί να αγοράσει είδη για να του σερβίρει το πρωινό;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Οι τράπεζες δουλεύουν ηλεκτρονικά , δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα . Ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι είναι τραγική η κατάσταση σε πάρα πολλούς τομείς ναι αλλά αυτό που λες δεν ισχύει.

ΔΗΜ: Εννοείς δηλαδή ότι ο ξενοδόχος και που πηγαίνει στην αγορά και ψωνίζει για να βγάλει στους πελάτες του αυτά που πρέπει και που έχουν πληρώσει θα πάει ηλεκτρονικά να κάνει τα ψώνια του στους προμηθευτές του. Δεν γίνεται αυτό …

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καλό θα ήταν να έχουμε ψηφιοποιηθεί περισσότερο. Η κρίση έχει αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα στην υπερ-χρήση των μετρητών. Αλλά να μην μπλέξουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, η ασφυξία στην αγορά δεν ξεκίνησε μόνο αυτή την εβδομάδα. Κορυφώθηκε και έφτασε σε τραγικά και απαράδεκτα επίπεδα αυτή την εβδομάδα με το κλείσιμο των τραπεζών άλλα έχει ξεκινήσει από την μέρα που εκλεγήκαμε . Κάναμε κάτι; Όχι, απλά η ΕΚΤ …

ΔΗΜ: Γιατί πέντε μήνες δεν κάνατε συμφωνία . Ενώ λεγάτε προεκλογικά ότι θα συμφωνήσει η Μέρκελ και ότι θα τους χορέψετε πεντοζάλη

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μην κατηγορεί το θύμα, να κατηγορείς το θύτη. Ο λόγος που δεν είχαμε συμφωνία δεν ήταν ότι εμείς δεν την κάναμε. Από την πρώτη μέρα που εκλεγήκαμε πασχίζουμε να γίνει συμφωνία μέχρι και τον Μάη η αντίπερα όχθη, οι Θεσμοί, δεν μας έκαναν ούτε μια πρόταση.

…Δεν πετύχαμε να έχουμε συμφωνία αλλά όχι λόγω δικής μας ευθύνης, εμείς είχαμε υποσχεθεί συμφωνία όσο πιο γρήγορα, δεν το πετύχαμε γιατί οι άλλοι δεν θέλανε συμφωνία. Χρειάζονται δύο για τη συμφωνία όταν η άλλη μεριά δεν θέλει και θέλει να σε πηγαίνει μεχρι στον Ιούνιο, να τελειώσει η ρευστότητα για να σε ρίξει ουσιαστικά και να ανατρέψει μια κυβέρνηση η οποία λέει όχι σε μη βιώσιμες λύσεις…

ΔΗΜ: Εσείς λεγάτε προεκλογικά ότι ξέρουμε τι γίνεται γιατί αυτό που λες τώρα το λέγανε και οι προηγούμενοι και απαντούσατε εσείς τότε ότι έχουμε τον τρόπο και θα πάμε, θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε. Και όταν ρωτούσαμε «και αν δεν πετύχετε τι θα γίνει», δεν μας λέγατε ούτε δημοψήφισμα ούτε τίποτα , μας λέγατε θα πετύχουμε δεν υπάρχει τίποτα άλλο

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το ίδιο σου λέω και τώρα, θα πετύχουμε γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς συμφωνία απλά θα προτιμούσε η Ευρώπη να έχει ρίξει την κυβέρνησή μας να την κάνει με κάποιους άλλους. Ο ελληνικός λαός όμως διατηρεί το δημοκρατικό του δικαίωμα να μην του επιβάλλουν οι απέξω, οι δανειστές την κυβέρνηση που θα έχει.

ΔΗΜ: Πότε θα τελειώσουν τα λεφτά στα ATM;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ.

Σου είπα αυτό που είπε ο πρωθυπουργός προχθές στο διάγγελμα τους και χθες στην συνέντευξη του ότι με το Ναι θα έχουμε άμεσα συμφωνία, με το Όχι θα έχουμε άμεση συμφωνία και να ξέρεις ότι η ΕΚΤ δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να υπάρξει αυτή η συμφωνία έστω και με teleconference ώστε από την Τρίτη το πρωί να ανοίξει ο ELA γιατί κανένας δεν ωφελείται από αυτό. Ιδίως μια κεντρική τράπεζα που στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης πασχίζει να κρατήσει την ευρωζώνη ζωντανή εναντία σε πάρα πολύ ισχυρούς άνεμους αποπληθωρισμού και ύφεσης.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μας βάζουν ένα δίλλημα, μας λένε ότι θα κλείσουν τις τράπεζες ή θα πάρετε αυτή τη συμφωνία. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει. Γιατί είναι κακό αυτό; Από που και ως που είναι κακό να ζητήσεις από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί για ένα σκληρό δίλλημα που σου βάζουν οι πολύ σκληροί δανειστές αποτελεί πράξη ανευθυνότητας;

Το παίρνω ως δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων θέλουμε να είμαστε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Είναι μη διαπραγματεύσιμο αυτό.

ΔΗΜ: Το ερώτημα να μην αφορά μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή δεν

είναι στο τραπέζι

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Πως δεν είναι; Αυτό είναι ένα τερτίπι των δανειστών, είπαν ότι το απέσυραν. Δεν το απέσυραν καθόλου. Σε διαβεβαιωθώ ότι καθημερινά αυτό μας προτείνουν. Και ξέρεις κάτι, ας αποφασίσουν, μας έθεσαν αυτό το τελεσίγραφο, εμείς το πήραμε και το πήγαμε στον ελληνικό λαό. Εκείνοι μετά από ότι λένε μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν προσκόμματα στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ότι αυτό δεν είναι πια στο τραπέζι. Θα μας πουν τι είναι στο τραπέζι;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: … Η κήρυξη του δημοψηφίσματος έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όλων και καλύτερων προτάσεων στην ελληνική πλευρά. Αυτό πετύχαμε με το δημοψήφισμα. Δεν θα βάλουμε αλλά ερωτήματα, γιατί ένα είναι το ερώτημα. «Συμφωνείται με την πρόταση των δανειστών ναι ή όχι;» δεν μπαίνει θέμα για το αν συμφωνούμε με την ευρωζώνη. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

…Πριν την κηρυχθεί το δημοψήφισμα δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόταση (για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%), μετά την κήρυξη του δημοψηφίσματος υπήρχαν πολλές καλές προτάσεις και αυτές όμως εμπιστευτικές και ανεπίσημες. Και περιμένουν , ελπίζουν οι δανειστές ότι θα κερδίσει το Ναι έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κάνουν καμία παραχώρηση από αυτές που συζητάνε…

Ερωτηθεις πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: . Αυτή τη εβδομάδα σκέψου τη σαν μια προέκταση ενός Σαββατοκύριακου, είναι προβληματική αυτή η εβδομάδα αλλά σκέψου το κάπως διαφορετικά. Σκέψου το ως μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία. Εάν είχα γυρίσει στις 25 Ιουνίου με υπογεγραμμένη εκείνη την συμφωνία που μας έχανε δώσει, σε διαβεβαιωθώ θα ήσουν καταπέλτης. «Πως τόλμησες να δεχτείς μια συμφωνία η οποία καταστρέφει τον ιδιωτικό τομέα, η οποία καταστρέφει τον τουρισμό, κόβει μισθούς κι συντάξεις, η οποία μειώνει τον ΕΚΑΣ, η οποία δεν σου προσφέρει χρηματοδότηση για τους επόμενους πέντε μήνες και πάλι σε μνημόνιο θα καταλήξεις τον Νοέμβριο».

Ερωτηθεις αν θα μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει στις 15 Ιουλίου τις προκαταβολές των μισθών

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα μπορεί γιατί τη Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

ΔΗΜ: Η συμφωνία αυτή θα φέρει λεφτά στο εσωτερικό ή θα φέρει λεφτά για τα δάνεια; Που θα βρεθούν τα λεφτά

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει στο βαθμό που περιμέναμε αυτή την εβδομάδα λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών , το

πρόβλημα είναι το χάρτινο χρήμα. Το χάρτινο χρήμα θα επιστρέψει με την συμφωνία και με την επέκταση του ELA τη Δευτέρα .

Ερωτηθείς για την αύξηση των αποδοχών του προέδρου των ΕΛΠΕ

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το διάβασα και εγώ και εξαγριώθηκα. Αυτή η εξαγρίωση δεν είναι μόνο δική μου είναι και άλλων και νομίζω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διευθέτησης του ζητήματος .

Αυτού του είδους οι μισθοί είναι απαράδεκτοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το υπουργείο των Οικονομικών δεν έχει (ευθύνη ), αν κοιτάξεις το νομικό πλαίσιο θα δεις ότι μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ανεξάρτητο από το υπ. Οικονομικών. Εγώ δεν ρωτήθηκα ούτε για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου κυρίου ούτε για τους μισθούς. Μέτοχοι είναι το ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία. Εκεί που είχα συμμετοχή είναι στους μισθούς της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πρώτο πράγμα που έκανα όταν μπόρεσα ήταν να δώσω εντολή για μείωση κατά 40% αυτών των απαράδεκτα υψηλών μισθών. Στο θέμα τον ΕΛΠΕ δεν έχω καμία δικαιοδοσία, αν είχα σας διαβεβαιώνω ότι θα το είχα λύσει το πρόβλημα ήδη.

Ακούσε ολόκληρη την συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1-ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ 3/7/2015 by Parapolitika.Gr on Mixcloud