Σοκαρισμένη είναι από το πρωί της Δευτέρας (15/06) η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, στο άκουσμα της είδησης ότι τέσσερα ηλικιωμένα αδέρφια βρέθηκαν απανθρακωμένα σε κοντέινερ. Τα τέσσερα αδέρφια (3 γυναίκες και ένας άνδρας) έχασαν τη ζωή τους ύστερα από φωτιά που εκδηλώθηκε στο κοντέινερ που ζούσαν στην Κόνιτσα.


Διαβάστε: Τραγωδία στην Κόνιτσα: Απανθρακώθηκαν τέσσερα ηλικιωμένα αδέρφια ύστερα από φωτιά σε κοντέινερ (Βίντεο)


Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, είπε ότι στα αδέρφια πήγαιναν φαγητό οι κοινωνικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι «τους πιέζαμε να τους μεταφέρουμε σε άλλο οίκημα, αλλά δεν το ήθελαν. Είχαμε και αλληλογραφία με τον εισαγγελέα».


Θάνατος 4 ηλικιωμένων στην Κόνιτσα: "Ήταν δεμένοι με τον τόπο τους", είπε ο δήμαρχος

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοντέινερ που τους είχε παραχωρηθεί ύστερα από σεισμό «ήταν μέσα σε δικό τους χωράφι. Δίπλα ήταν το σπίτι που είχε καταστραφεί από τον σεισμό, ήταν δεμένοι με τον τόπο τους». Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα αδέρφια «δεν είχαν ζητήσει το βοήθημα για την επισκευή του σπιτιού». Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση διαβίωσης για τα τέσσερα αδέρφια, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κινητοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.


Τι είπε κάτοικος της περιοχής

Σύμφωνα με όσα είπε κάτοικος που μένει κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, οι περίοικοι είχαν συγκεντρώσει υπογραφές με στόχο να ενημερωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και να παρασχεθεί βοήθεια στα αδέρφια. Όπως ανέφερε, τα τέσσερα ηλικιωμένα αδέρφια ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συχνά χρησιμοποιούσαν κεριά ή καντήλια προκειμένου να ζεσταθούν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα αδέρφια δεν δημιουργούσαν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, το τελευταίο διάστημα είχε προκαλέσει ανησυχία η κατάσταση μιας εκ των αδελφιών, η οποία έψαχνε στα απορρίμματα ταβέρνας της περιοχής για φαγητό, ενώ είχε παρατηρηθεί ακόμη και να καταναλώνει τροφή για σκύλους.

7002144
5225084
5225098
5225099


Το χρονικό

Κάτοικος που διαμένει δίπλα στο κοντέινερ όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά περιγράφει ότι η φωτιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί της Δευτέρας. Όπως λέει, τα αδέρφια δέχονταν επισκέψεις από κοινωνική λειτουργό και λάμβαναν τρόφιμα μέσω του δήμου. «Καθημερινά βλέπαμε τη μία αδερφή να τρώει από τα σκουπίδια, τη μάζευαν όσο μπορούσαν τα αδέρφια της», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα αδέρφια διέμεναν αρχικά στο πατρικό τους σπίτι, το οποίο με την πάροδο των χρόνων υπέστη σοβαρές φθορές και κρίθηκε ακατάλληλο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε παράγκα, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καταστράφηκε από πυρκαγιά πέρυσι, όταν εκδηλώθηκε φωτιά από σόμπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση.

Κάτοικοι της Κόνιτσας τονίζουν επίσης ότι τα αδέρφια ζούσαν για χρόνια μαζί με ζώα, όπως κότες, κατσίκες και πρόβατα, μέσα στον χώρο που διέμεναν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες είχε διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ προηγουμένως διέθεταν πρόσβαση και στα δύο.

7002146
5225059
5225058
5225063