Δύσκολη νύχτα για Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα: Αυτό είναι το επιχειρησιακό πλάνο της Πυροσβεστικής για να μην περάσει σε νέους οικισμούς η φωτιά - Κάηκαν σπίτια, άνεμοι 8 Μποφόρ τη νύχτα στην Αττικοβοιωτία (Εικόνες & Βίντεο)
Περιμένουν επιχείρηση από Canadair την Κυριακή 2 Αυγούστου
Με τους ανέμους να παραμένουν ισχυροί στην Αττικοβοιωτία, η Πυροσβεστική έχει πιάσει περάσματα στο Πόρτο Γερμενό και τη Φωκίδα για να μην αφήσει τη μεταφορά της φωτιάς
Η εξασθένηση των ανέμων το απόγευμα του Σαββάτου 1 Αυγούστου, που επέτρεψε τις επιχειρήσεις εναέριων μέσων, έγινε το «κλειδί» για να τεθούν πυρκαγιές, όπως στην Καμηλόβρυση Φθιώτιδας, τα Χανιά και τα Φάρσαλα, σε μερικό έλεγχο, ωστόσο η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό και τη Φωκίδα μαίνεται. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε για ισχυρούς ανέμους, έντασης 8 Μποφόρ στο Πόρτο Γερμενό το βράδυ του Σαββάτου 1 Αυγούστου, γι' αυτό κιόλας ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ομολόγησε ότι «η βραδιά θα είναι πολύ δύσκολη επιχειρησιακά». Στο μέτωπο είναι σχεδόν 500 πυροσβέστες, ενώ υπάρχουν «22 μονάδες δασοκομάντος, 126 υδροφόρα οχήματα και άλλα 8 οχήματα των Γάλλων και των Ρουμάνων». Η Αστυνομία έκανε επιχειρήσεις εκκένωσης πόρτα πόρτα το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πόρτο Γερμενό, τον Άγιο Νεκτάριο και την Ψάθα. Επιπλέον, εκκενώθηκε και το Αλεποχώρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πόρτο Γερμενό συνέτρεξαν και μηχανήματα του στρατού.
Δεν έμεινε αλώβητο το βουνό των θεών, ο Κιθαιρώνας, από τη φωτιά που άρχισε την Παρασκευή 31 Ιουλίου από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας και επεκτάθηκε στο Πόρτο Γερμενό. Από την Πυροσβεστική τονίζεται ότι οι στοχευμένες ρίψεις από αέρος έχουν μετατρέψει σε ένα ενιαίο μέτωπο την πυρκαγιά στην Αττικοβοιωτία. Υπάρχουν ανοιχτές εστίες στο Ευπάλιο, παρ' όλα αυτά δεν δημιουργούν κινδύνους σε οικισμούς. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος η πυρκαγιά απείλησε τόσο την Αγία Παρασκευή όσο και τα Βίλια, ωστόσο η ζημιά φαίνεται ότι αποφεύχθηκε για τις δύο περιοχές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το Πόρτο Γερμενό, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας εκτίμησε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι ζημιά έχουν υποστεί πάνω από 100 κατοικίες.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος η φωτιά «απείλησε» να φτάσει έως και την κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα, ενώ έκαψε και πευκόδασος στην περιοχή Κρύο Πηγάδι. Πέρασε δε το όρος Πατέρα και κατευθυνόταν στην Ψάθα. SOS, επιπλέον, εξέπεμψε ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, που μίλησε στο parapolitika.gr και την Άννα Εμμεή. Τόνισε ότι η φωτιά έχει πλησιάσει σπίτια στη Βενίζα. Η φωτιά του Πόρτο Γερμενού θεωρείται «μέγα-φωτιά», με ειδικούς να τονίζουν ότι ανά περιπτώσεις είναι ακραία και μη αντιμετωπίσιμη. Στη Λούμπα και τη Βαχούλη οι κάτοικοι έλαβαν εντολή από το 112 να απομακρυνθούν.
Η Πυροσβεστική έχει χωρίσει τις δυνάμεις της, πάντως, σε τέσσερα μέτωπα, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία. Στον Κιθαιρώνα έχουν ως στόχο να ανακόψουν τη φωτιά πριν φτάσει στην κορυφογραμμή, στην Αγία Παρασκευή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι φλόγες να μη φτάσουν στον Άγιο Νεκτάριο, ενώ πυροσβέστες επιχειρούν και στη Δόμβραινα και στη Λιβαδόστρα, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φωτιά πριν αυτή μπει στους δύο οικισμούς.
Φωτιά στο Σκάλωμα Φωκίδας: Έκαψε σπίτια
Η φωτιά που ξέσπασε στο Σκάλωμα Φωκίδας περί τη δεύτερη μεσμβρινή του Σαββάτου 1 Αυγούστου οδήγησε στην εντολή εκκένωσης επτά οικισμών. Πρώτα, το 112 ήχησε για πολίτες που βρίσκονταν σε Κλήμα, Πηγή, Κούκουρα και Νέα Κούκουρα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ειδοποίηθηκαν να αφήσουν τη Μαγούλα οι κάτοικοί της. Το ίδιο έγυνε με το Ευπάλιο και το Πευκάκι, που ήταν ασφαλή. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στη Φωκίδα, από όπου προέκυψαν πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια, ιδίως στο Σκάλωμα, η επιχείρηση θα είναι ολονύχτια.
Η Πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. Το βράδυ του Σαββάτου επιχειρούσαν 64 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Πέφτουν οι άνεμοι
Η πρόγνωση της ΕΜΥ, πάντως, για την Κυριακή 2 Αυγούστου είναι σχετικά ενθαρρυντικοί. Στην Αττική και το Αιγαίο οι άνεμοι θα πνεύσουν μέχρι και 7 Μποφόρ τοπικά τις πρωινές ώρες, κατά κανόνα θα πνέουν από 4 έως 6, ενώ το απόγευμα αναμένεται ελαφριά πτώση. Έτσι, δεν είναι απίθανο να επιχειρήσουν Canadair.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις πυρκαγιές των τελευταίων 48 ωρών συνελήφθησαν 11 άνθρωποι. Δύο, ένας 57χρονος και μία 53χρονη, για την πυρκαγιά στο Φιχτί, αφού γεωργικός ελκυστήρας με καταστροφέα δημιούργησε σπινθήρες. Στην Ηλεία συνελήφθη 34χρονη, στις Σέρρες αλλοδαπός, δύο άντρες συνελήφθησαν στην Αττική, για εργασίες με τροχό, άλλοι τόσοι στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Στη Λέσβο συνελήφθη 18χρονος, ενώ στη Νέα Ερυθραία το ίδιο συνέβη με 74χρονο και αλλοδαπό. Ο υπεύθυνος λειτουργίας της ΔΕΔΔΗΕ, τέλος, έμεινε ελεύθερος υπό όρους για τη φωτιά στο Ρέθυμνο.