Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: "Τρεις γενιές κρατάμε ένα σπίτι κι έκαψαν τους κόπους μας, καμία οργάνωση" - Κάτοικος καταγγέλλει την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού (Βίντεο)
Εικόνες καταστροφής
Κάτοικος στο Πόρτο Γερμενό επιστρέφοντας μετά την εκκένωση περιέγραψε το τοπίο ως "μια κόλαση" από την οποία θεωρεί ότι δύσκολα θα υπάρξει επανόρθωση
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά σε Αττική και Βοιωτία, με τους κατοίκους στο Πόρτο Γερμενό να αντικρίζουν για πρώτη φορά το μέγεθος της καταστροφής κατά την επιστροφή τους στην περιοχή. Μεταξύ των πληγέντων βρίσκεται και ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος διατηρεί εξοχική κατοικία στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια, ένα σπίτι που συντηρείται από τρεις γενιές της οικογένειάς του. Ο ίδιος περιέγραψε, τις δραματικές στιγμές της εκκένωσης, καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, εξέφρασε την οργή του για τις περιουσίες που χάθηκαν, ενώ εξήγησε πως η οικογένειά του ζει στο νοίκι στην Αθήνα, κάνοντας θυσίες για να κρατήσει αυτό το εξοχικό ως μοναδική διέξοδο για τα καλοκαιρινά μπάνια.
Πόρτο Γερμενό: "Καμία πρόληψη, μόνο εκκένωση", καταγγέλλει κάτοικος
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγιαννόπουλος μιλώντας στη κάμερα του orangepress για τις στιγμές τις εκκένωσης ανέφερε: «Την ημέρα που φεύγαμε, γύρω στη μία με δύο το μεσημέρι, βλέπαμε να μπαίνουν ερπυστριοφόρα για να ανοίξουν ζώνες πυρασφάλειας. Αν είναι δυνατόν, καμία προεργασία. Τίποτα δεν υπήρχε οργανωμένο».
Παράλληλα, σημειώνει ότι η παρουσία των δυνάμεων κατάσβεσης ήταν αρχικά ελάχιστη, εξηγώντας πως στο σημείο επιχειρούσαν μόλις τρία με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το μόνο που ενδιέφερε τις αρχές και την αστυνομία ήταν η εφαρμογή του μηνύματος από το 112 για την άμεση εκκένωση του οικισμού, χωρίς μέριμνα για την προστασία των περιουσιών, του δάσους και των ζώων.
"Μας έκαψαν για τα κέρδη τους"
Επιπλέον, ο κ. Παπαγιαννόπουλος εξέφρασε την έντονη οργή του κάνοντας λόγο για στάση εχθρική προς τη λαϊκή περιουσία. «Δεν τους νοιάζει ο πλούτος της χώρας μας, τα δάση, οι περιουσίες των λαϊκών ανθρώπων. Μας έκαψαν για τα κέρδη τους, για τις ανεμογεννήτριες, για τους ιδιώτες, για να χτίσουν βίλες και ξενοδοχεία. Ένα κράτος που έχει για τους λίγους, αλλά δεν έχει για τους πολλούς», τονίζει, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.
Επιστρέφοντας για πρώτη φορά στο σημείο, περιγράφει το τοπίο ως «μια κόλαση» από την οποία θεωρεί ότι δύσκολα θα υπάρξει επανόρθωση. Όσον αφορά την περιουσία του, αναμένει να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δικό του σπίτι δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, σε αντίθεση με το γειτονικό του, το οποίο κάηκε ολοσχερώς.
En