Ένα επικίνδυνο σκηνικό φαίνεται να επαναλαμβάνεται στις ελληνικές θάλασσες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Ανήλικοι στο τιμόνι jet ski, παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας, αλλά και παραθεριστές χωρίς προηγούμενη εμπειρία που μπορούν -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να νοικιάσουν μικρά μηχανοκίνητα σκάφη επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας και της πρόληψης. Το θέμα αναδεικνύει στο parapolitika.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών Cpt., Γιώργος Βάλλης, με αφορμή εικόνες και βίντεο στα οποία, όπως καταγγέλλει, εμφανίζονται ανήλικοι να χειρίζονται jet ski.

Διαβάστε: Πνιγμός 42χρονης στα Μάλια: Έγινε θυσία για να σώσει τη φίλη της η Ολλανδή - Πέντε άνθρωποι εναλλάξ τής έκαναν ΚΑΡΠΑ για 15 λεπτά (Βίντεο)


Η διαφορά μεταξύ jet ski και μικρών μηχανοκίνητων λέμβων

Πρόκειται, ωστόσο, για δύο διαφορετικές πτυχές του ίδιου προβλήματος. Στα jet ski υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και απαιτείται άδεια χειριστή, επομένως το ερώτημα αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επάρκεια των ελέγχων. Στην περίπτωση συγκεκριμένων μικρών μηχανοκίνητων λέμβων, αντίθετα, το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει την εκμίσθωσή τους χωρίς άδεια χειριστή ταχυπλόου, γεγονός που ανοίγει μια διαφορετική συζήτηση: εάν οι σημερινές προϋποθέσεις επαρκούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη θάλασσα.


"Αδιανόητο να βλέπουμε ανήλικα παιδιά να οδηγούν jet ski"

«Είναι αδιανόητο το 2026 να βλέπουμε ανήλικα παιδιά να οδηγούν jet ski σαν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος», δηλώνει ο κ. Βάλλης. «Δεν μιλάμε για ένα απλό παιχνίδι ή μια στιγμιαία απροσεξία. Μιλάμε για μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα», επισημαίνει.

Ο ίδιος ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευθύνη των ενηλίκων που επιτρέπουν σε παιδιά να βρεθούν στο τιμόνι ενός τέτοιου μέσου. «Οι κανόνες ασφαλείας υπάρχουν για έναν λόγο και πρέπει να τηρούνται απ' όλους χωρίς εξαιρέσεις. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να εντείνουν τους ελέγχους, ενώ όσοι έχουν την ευθύνη αυτών των παιδιών πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ασφάλεια στη θάλασσα δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα ευθύνης».


Τι ισχύει για τα jet ski

Σε αντίθεση με τα μικρά μηχανοκίνητα σκάφη που υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς, για τον χειρισμό jet ski απαιτείται η προβλεπόμενη άδεια χειριστή. Επομένως, το πρόβλημα στην περίπτωση των jet ski δεν εντοπίζεται στην απουσία κανόνων, αλλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτοί παραβιάζονται και στην ανάγκη αποτελεσματικών ελέγχων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στη Χαλκιδική, όπου οι λιμενικές Αρχές συνέλαβαν 46χρονο Γερμανό, ο οποίος είχε παραχωρήσει στον ανήλικο γιο του το ιδιόκτητο jet ski για να το οδηγήσει στη θαλάσσια περιοχή της Φούρκας στον Δήμο Κασσάνδρας. Ο 46χρονος συνελήφθη για έκθεση σε κίνδυνο, ενώ την προανάκριση ανέλαβε το Β' Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών.

Το περιστατικό επαναφέρει, πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα: εφόσον η νομοθεσία υπάρχει, πόσο συστηματικά ελέγχεται η εφαρμογή της στις πολυσύχναστες παραλίες και τους τουριστικούς προορισμούς;


Τα βαρκάκια που μπορούν να νοικιαστούν χωρίς δίπλωμα

Διαφορετική είναι η εικόνα για συγκεκριμένες κατηγορίες μικρών μηχανοκίνητων λέμβων. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι μπορούν, υπό όρους και προϋποθέσεις, να εκμισθώνονται χωρίς ο μισθωτής να διαθέτει άδεια χειριστή ταχυπλόου. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για παράνομη πρακτική. Ακριβώς όμως το γεγονός ότι ένας άνθρωπος χωρίς άδεια χειριστή μπορεί νόμιμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση ενός μικρού σκάφους είναι εκείνο που, σύμφωνα με τον κ. Βάλλη, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Όπως επισημαίνει, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη θάλασσα μπορούν να νοικιάσουν ένα τέτοιο σκάφος και να πραγματοποιήσουν τη βόλτα τους σε θαλάσσιες περιοχές όπου ταυτόχρονα κινούνται λουόμενοι, άλλα σκάφη και θαλάσσια μέσα αναψυχής. Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι εάν παραβιάζεται η σημερινή νομοθεσία, αλλά εάν η ίδια η νομοθεσία παρέχει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας.


Η τραγωδία στα Μάλια

Τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ακόμη και μια φαινομενικά απλή βόλτα με νοικιασμένο σκάφος ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόσφατο περιστατικό στα Μάλια. Δύο γυναίκες από την Ολλανδία, ηλικίας 42 και 43 ετών, είχαν νοικιάσει σκάφος από τη Χερσόνησο και είχαν βγει στη θάλασσα μαζί με τρία ανήλικα παιδιά.

Όταν η 43χρονη, η οποία βρισκόταν στη θάλασσα, κουράστηκε και άρχισε να παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, η 42χρονη βούτηξε για να τη βοηθήσει. Η ίδια έχασε τις αισθήσεις της και τελικά πνίγηκε, ενώ το σκάφος είχε μείνει ακυβέρνητο περίπου 500 μέτρα από την ακτή, με τα τρία παιδιά να βρίσκονται πάνω σε αυτό και να καλούν σε βοήθεια.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει πόσο γρήγορα μια κατάσταση στη θάλασσα μπορεί να εξελιχθεί σε έκτακτη ανάγκη και επαναφέρει τη συζήτηση για την εκπαίδευση και την ενημέρωση όσων αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση μικρών εκμισθωμένων σκαφών.


Στο επίκεντρο οι έλεγχοι και το θεσμικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι την αρμοδιότητα των ελέγχων έχουν οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση των συγκεκριμένων θαλάσσιων μέσων διαμορφώνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο κ. Βάλλης ζητεί αφενός αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στα jet ski και αφετέρου να ανοίξει η συζήτηση για το καθεστώς των μικρών σκαφών που δεν απαιτούν άδεια χειριστή. Το ζήτημα, όπως υποστηρίζει, είναι πρωτίστως θέμα πρόληψης. «Γιατί δεν αλλάζει κάτι τόσα χρόνια;», διερωτάται.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με jet ski ή μικρό σκάφος μπορεί να μετατραπεί σε κατάσταση κινδύνου μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και όσο η κίνηση στις ελληνικές θάλασσες κορυφώνεται τον Αύγουστο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος έχει δικαίωμα να πιάσει το τιμόνι, αλλά εάν διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία για να το κάνει με ασφάλεια.