Ειρωνικό άρθρο της Hurriyet με αφορμή τις ανασκαφές στην Αμφίπολη
Εκτενές αφιέρωμα της τουρκική εφημερίδα στο ταφικό μνημείο
Με διάχυτη ειρωνία αναφέρεται στην ανακάλυψη του τύμβου Καστά άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, τονίζοντας ότι ο τάφος παίρνει την εκδίκησή του, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρονολόγησή του, ενώ καταλογίζει στους Έλληνες ότι ζουν σε μία ονειρική κατάσταση και ξεχνούν τα πραγματικά τους προβλήματα. Δεν παραλείπει δε, να συνδέσει τις ανακαλύψεις με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και πώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον τάφο «μπορούν να επηρεάσουν μπερδεμένους ψηφοφόρους.
«Εχω επιστρέψει από διακοπές στην πατρίδα μου, όπου ο τρόμος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ μοιάζει μακρινός και όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία ένθερμη συζήτηση για το ιστορικό παρελθόν και την πολιτική επικαιρότητα», σημειώνει στην εισαγωγή του άρθρου της με τίτλο «Ενα νέο στοιχείο στην ελληνική πολιτική: η Αρχαιολογία», η αρθρογράφος.
«Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ακούσει το όνομα της Αμφίπολης. Αλλά για τους Έλληνες, αυτό το κάποτε διάσημο αρχαίο λιμάνι, γνωστό για τα αποθέματά του σε χρυσό και ασήμι έγινε περισσότερο γνωστό από μία αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Για τους Έλληνες, που ακόμη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, έγινε μία χώρα - ουτοπία για το μεγαλόπρεπο αρχαίο παρελθόν, το οποίο έδωσε παγκόσμιους ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένα λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μακεδόνα βασιλέα», προσθέτει.
«Υπήρχε ένας ισχυρός λόγος γιατί οι περισσότεροι Έλληνες περιήλθαν σε μία ονειρική κατάσταση και έχουν προς στιγμήν βάλει στην άκρη τα προβλήματα της πραγματικής τους ζωής. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ανασκαφών στο ταφικό μνημείο κοντά στην Αμφίπολη, οι Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν μία εκπληκτική ανακάλυψη: έναν μαγευτικό τύμβο που ισχυρίζονται ότι ανήκει στην εποχή της αρχαίας Μακεδονίας και ίσως "φιλοξενεί" ένα σημαντικό πρόσωπο της αρχαίας βασιλικής αυλής. Τον έχουν μάλιστα τοποθετήσει χρονικά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ, περίπου στην εποχή του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», τονίζει.
Στη συνέχεια, η αρθρογράφος επισημαίνει: «Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίστηκαν για κάποιο διάστημα και το σημείο είχε γίνει ήδη γνωστό. Το 2012 ένας κυκλικός τοίχος διαμέτρου περίπου 500 μέτρων ανακαλύφθηκε γύρω από το λόφο και ήταν μία ένδειξη ότι κάτι σημαντικό θα έρθει στο φως. Αλλά λίγες λεπτομέρειες δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Εν πάσει περιπτώσει, εκείνη τη χρονιά υπήρχε χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων: δύο επιτυχημένες γενικές εκλογές, δύο συμφωνίες για πακέτα διάσωσης και ένας απεγνωσμένος αγώνας για την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν αρκετά για την ελληνική κοινή γνώμη».
«Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα δείχνει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει από εκείνες τις εκλογές έχει καταφέρει να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι "πήρε τη στροφή" και κέρδισε την διεθνή αξιοπιστία. Αλλά αντιμετωπίζει και μία σκληρή αντιπολίτευση, τη ριζοσπαστική Αριστερά και μπορεί να μην καταστεί δυνατή η επιβίωσή της, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα», συμπληρώνει.
Πώς όλα αυτά συνδέονται με τον τύμβο της Αμφίπολης;, διερωτάται η αρθρογράφος. Και απαντά, λέγοντας: «Όταν μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, μία ομάδα αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή της ανασκαφής και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σφίγγες που μόλις είχαν αποκαλυφθεί, λίγοι αμφέβαλλαν ότι η τρέχουσα πολιτική σκηνή θα διαταράξει την μυστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου».
Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά: «Η χώρα της Μακεδονίας συνεχίζει να μας εκπλήσσει... οι μοναδικοί θησαυροί, για τους οποίους όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι».
Τα λόγια του, σχολιάζει, έμελλε να μπουν βαθιά στην ψυχή του Έλληνα και να ενισχύσουν το ηθικό ενός απογοητευμένου λαού. Μετά από όλα αυτά, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή και είναι γνωστός για τον «πατριωτικό ενθουσιασμό» του. «Αυτό ίσως επηρεάσει έναν μπερδεμένο ψηφοφόρο», υποστηρίζει η αρθρογράφος.
«Αλλά αυτός ο μυστηριώδης τάφος παίρνει την εκδίκησή του. Αφού αποκαλύφθηκε μία μαγευτική είσοδος φρουρούμενη από δύο τεράστιες σφίγγες και ένα ζευγάρι πελώριων γυναικείων αγαλμάτων, δεν έχει δώσει μέχρι κάτι που να αποδεικνύει τη χρονολόγησή του. Ούτε κεραμεική, ούτε οστά, ούτε μεταλλικά ευρήματα. Ήδη, οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το αν είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν κάποιοι ένθερμοι πατριώτες έσπευσαν να βάλουν ετικέτα στον τύμβο ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να χαρούν ή να απογοητευτούν», σημειώνει.
«Ο χρόνος στην Αρχαιολογία κυλά με αργότερους ρυθμούς και δεν μπορεί να επιταχύνει ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών», καταλήγει το άρθρο.