Φωτιές: Σε ποιες περιοχές προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο - "Ψήνεται" η χώρα για ακόμα μία μέρα (Χάρτης)
Σε "κίτρινο" συναγερμό η χώρα
Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για αρκετές περιοχές της χώρας, τη στιγμή που ισχυρό κύμα καύσωνα κάνει την εμφάνισή του
Σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς (επιπέδου 3) βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας για αύριο, Σάββατο 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, στη χώρα θα επικρατήσει ακραία ζέστη, με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.
Διαβάστε: Αρτοποιός για φωτιές: 110 drones της Πυροσβεστικής σε 24ωρη επιτήρηση - 308 συλλήψεις από την αρχή του έτους (Βίντεο)
Πυρκαγιές: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε "κίτρινο" συναγερμό
Ειδικότερα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο σε:
- Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο
- Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα, Καστοριά
- Τρίκαλα, Λάρισα, Μαγνησία
- Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική & Άγιο Όρος
- Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία
- Σποράδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου, νησιά Ιονίου
- Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα
- περιοχές Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καρδίτσας, Σερρών, Έβρου
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥για αύριο Σάββατο 22/08
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 21, 2026
🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣σε:
📍 #Αττική & #Κύθηρα #Βοιωτία #Εύβοια #Σκύρο
📍 #Φθιώτιδα #Φωκίδα #Αιτωλοακαρνανία #Θεσπρωτία #Πρέβεζα #Άρτα #Καστοριά
📍 #Τρίκαλα #Λάρισα #Μαγνησία
📍 #Κιλκίς #Θεσσαλονίκη #Χαλκιδική &… pic.twitter.com/k3qteim0rb
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ενέργειες όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, καθώς και η χρήση υπαίθριων ψησταριών. Στις επικίνδυνες δραστηριότητες περιλαμβάνονται επίσης το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199, παρέχοντας όσο το δυνατόν ακριβέστερες πληροφορίες για το σημείο του συμβάντος. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Καύσωνας: Ποιες περιοχές "θα ψηθούν" στα 40άρια
Συνθήκες ακραίου καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από το Σαββατοκύριακο και σταδιακά θα φτάσουμε σε θερμοκρασίες 38-40 βαθμών Κελσίου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του meteo: Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα το διήμερο Σάββατο 22/08 και Κυριακή 23/08. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας. Ενδεικτικά, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ανέρχονται στους 38-40 βαθμούς, ενώ τοπικά ενδέχεται να αγγίξουν τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.
Στους προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε ύψος 1.500 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας το Σάββατο 22/08 και την Τρίτη 25/08. Όπως διακρίνουμε, οι αέριες μάζες στη χώρα μας θα είναι 6 με 8 βαθμούς θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως, π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων, ο άνεμος και η τοπογραφία κάθε περιοχής.
Προειδοποιήσεις για τον καύσωνα
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σήμερα
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς, και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση καιρού ανά περιοχή
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 40 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 και στα ηπειρωτικά τοπικά 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και, τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36, τοπικά στα νότια 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα νότια παράκτια από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 37 και πιθανόν τοπικά τους 38 βαθμούς Κελσίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα νότια παράκτια από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες
Πρόγνωση για την Κυριακή 23 Αυγούστου
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα ορεινά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα δυτικά και τα νότια κατά τόπους 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πρόγνωση καιρού για τη Δευτέρα 24 Αυγούστου
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6, τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ανατολικά προσήνεμα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 25 Αυγούστου
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια ορεινά πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
En