Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα
Σύσκεψη φορέων στην Αθήνα αποκάλυψε η Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1
«Καμία ενημέρωση ή οδηγία δεν έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα» σημείωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.
Όπως αποκάλυψε η κ. Παπανικολάου, αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των υγειονομικών φορέων της χώρας προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για τις διαστάσεις που έχει πάρει η φονική επιδημία.
Σε ότι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια η κ. Παπανικολάου σημείωσε: «Σε 20 ημέρες θα έχει λυθεί το θέμα με τα αντιγριπικά εμβόλια αλλά και όλα τα εμβόλια». Όπως είπε έχει γίνει διαγωνισμός για μια μεγάλη παραγγελία εμβολίων από το υπουργείο Υγείας. Τόνισε πως θα εμβολιαστούν άποροι και ανασφάλιστοι ...».
Παγκόσμιος συναγερμός
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την χειρότερη επιδημία του ιού Εμπολα που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.857, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία. Πάνω από 8.000 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα έχουν μολυνθεί με τον ιό Εμπολα, με βάση την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση σε αυτές τις χώρες της Δυτικής Αφρικής «εξακολουθεί να επιδεινώνεται, με εκτεταμένη και επίμονη μετάδοση» του ιού. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επιδημία του [Εμπολα] στη Δυτική Αφρική είναι υπό έλεγχο», συνεχίζει. Παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί μία μείωση των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές, η έκθεση προειδοποιεί ότι ο ιός έχει μεταδοθεί σε «διάφορες θέσεις-κλειδιά».
Πώς μπορεί να μεταδίδεται ο ιός
Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο που βρίσκεται στην Εντατική με Εμπολα πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό όταν ακούμπησε ένα γάντι στο πρόσωπό της. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει πανικό, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πώς μεταδίδεται ο ιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω βήχα και φτερνίσματος, καθώς τα σταγονίδια που μπορούν να εκτοξευθούν από τον ασθενή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
«Θεωρητικά, υγρά και μεγαλύτερα σταγονίδια από άτομο που έχει προσβληθεί και έχει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος ή κάνει εμετό, θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε έναν άλλο άνθρωπο, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί όταν μολυσμένα σταγονίδια εκτοξεύονται μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα (που δε σημαίνει ότι μεταδίδονται από αέρος) στους βλεννογόνους ή στο δέρμα με εκδορές ενός άλλου ανθρώπου», επισημαίνει ο οργανισμός.