Σε μία νέα εποχή ασφαλείας εισέρχονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, έπειτα από την απόφαση να εξοπλιστούν οι ελληνικές φυλακές με τεχνολογία αιχμής, σύγχρονα συστήματα ελέγχου και εξειδικευμένους μηχανισμούς αντιμετώπισης drones, βάζοντας οριστικό φρένο στην παράνομη μεταφορά απαγορευμένων αντικειμένων εντός των εγκαταστάσεων.

Διαβάστε: Κλείνει ο Κορυδαλλός και άλλες τέσσερις φυλακές: Ο νέος σωφρονιστικός χάρτης της χώρας


Συνολική τεχνολογική αναβάθμιση και νέα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές έως το 2026

Το ολιστικό αυτό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση προηγμένου εξοπλισμού ασφαλείας σε όλα τα καταστήματα κράτησης έως το τέλος του 2026, με τη διάθεση πρωτοφανών κονδυλίων για την ουσιαστική ενίσχυση των ελέγχων. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση του έργου, με οριστικό ανάδοχο την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.).


Αυστηρότεροι έλεγχοι στις πύλες με νέες συσκευές X-RAY και μαγνητικές πύλες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα σωφρονιστικά καταστήματα θα εξοπλιστούν με:

  • 48 μαγνητικές πύλες
  • 19 συσκευές X-RAY τύπου Dual View διαστάσεων 60×40
  • 17 συσκευές X-RAY Single View διαστάσεων 100×100
  • 87 φορητούς ανιχνευτές μετάλλων

Ο νέος εξοπλισμός έχει στόχο να ενισχύσει τους ελέγχους σε προσωπικό, επισκέπτες και αντικείμενα που εισέρχονται στους χώρους των φυλακών, μειώνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής παράνομων ουσιών ή αντικειμένων.


Η "μάχη" με τα drones πάνω από τις φυλακές

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει έναν νέο τρόπο μεταφοράς παράνομων αντικειμένων προς τους χώρους κράτησης.

Για τον λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα προμηθευτεί, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, συστήματα anti-drone που θα μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τέτοιες απόπειρες.

Στόχος είναι να αποτραπούν περιστατικά κατά τα οποία drones επιχειρούν να ρίξουν στους προαύλιους χώρους ή στις εγκαταστάσεις των φυλακών κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικές ουσίες ή άλλα απαγορευμένα αντικείμενα.


Ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ για τη συνολική αλλαγή του χάρτη ασφαλείας

Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 3.703.260 ευρώ, μετά από σχετική έγκριση των αρμόδιων υπουργείων.

Η απόφαση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης.

Παράλληλα, έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κατασκευή 11 νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών.

Οι αρχές θεωρούν ότι η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα κενά ασφαλείας και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται οι ελληνικές φυλακές.