Φτωχά σε διατροφική αξία, αλλά με πολλές θερμίδες είναι τα φθηνά τρόφιμα που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εκπέμπουν sos για την αύξηση των υπέρβαρων παιδιών στην Ελλάδα.

 «Οι πολίτες αναγκάζονται πλέον να τρέφονται με φθηνά τρόφιμα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι φτωχά σε διατροφική αξία», λέει ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την παχυσαρκία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών του στην παιδική παχυσαρκία. Αναφέρεται επίσης ότι τα ελληνόπουλα είναι είτε υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ποσοστό 44%.

«Το μέσο σωματικό βάρος των παιδιών έχει σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ). «Οι πολίτες αναγκάζονται πλέον να τρέφονται με φθηνά τρόφιμα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι φτωχά σε διατροφική αξία», προσθέτει.

«Η οικονομική δυσχέρεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, «δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για κακές διατροφικές επιλογές. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να αγοράζουν έξυπνα, επιλέγοντας π.χ. φθηνότερες αλλά πλούσιες σε διατροφική αξία τροφές όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος».