Βίτσας: ''Δεν μπορεί να πας να διαπραγματεύεσαι και να έχει πίσω σου κινούμενη άμμο''
Υπέρ της ανάγκης προσφυγής στις εκλογές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο τάχθηκε ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας κατά την πρώτη του συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες, παρουσία του Γεν.Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη.
«Μπορείς να πας και να διαπραγματεύεσαι και να στηρίζεσαι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι και όχι στους δικούς σου; Εγώ δεν θα το δεχόμουν αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικώς, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να πας να διαπραγματεύεσαι και να έχει πίσω σου κινούμενη άμμο. Χρειάζεται να αναβαθμιστείς στη λαϊκή εντολή».
Αναφορικώς με το θέμα που έχει προκύψει από τα όσα υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ.Βαρουφάκης και για το ό,τι έχει ξεκινήσει ήδη σήμερα η διαδικασία για να καταθέσει σχετικώς στη Βουλή, ο κ.ΑΝΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σε μία κυβέρνηση η ευθύνη είναι συλλογική και όχι ατομική», ενώ ερωτηθείς διευκρινιστικώς περί του αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός της χώρας, σημείωσε: «Βεβαίως. Αυτό άλλωστε το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Ο κ.Βίτσας τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου του
ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και το άνοιγμα της κομματικής
βάσης, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι η λίστα δεν είναι το μέσο για την επίλυση των εσωκομματικών θεμάτων. «Ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης με έμφαση ότι το χρέος είναι «αβίωτο» και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τα θέματα της αρμοδιότητός του στο ΥΠΕΘΑ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «Έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και τώρα είναι η ώρα των
αποφάσεων», σημειώνοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητές του στο πλαίσιο των
αρμοδιοτήτων του, που είναι οι ίδιες με του κ.Ήσυχου.
Ως προτεραιότητες έθεσε:
Την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταθέσεις των στρατευσίμων ώστε
να δοθεί «ένα τέρμα στην ενόχληση, το ρουσφέτι», όπως είπε, με το οποίο οι αρμοδιότηες για τις μεταθέσεις θα μεταφερθούν στους Αρχηγούς των Κλάδων, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για μεγαλύτερη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση προβλημάτων της κρίσεως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση
στρατευσίμων ιατρών σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη, σε συνεργασία με
το υπουργείο Υγείας και ο χρόνος αυτός να αναγνωρίζεται ως
προϋπηρεσία τους (το «αγροτικό» τους).
Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολεμικής βιομηχανίας, με ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας, μέσα από την εξωστρέφεια, που θα αποφέρει θέσεις εργασίας, καθώς και αξιολόγηση των δομών στη βάση της αποδοτικότητος, όπως σημείωσε.
Μέριμνα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Λ.Σ.Μ.