Τιμόθεος:«Ο λαός μας είναι δυστυχώς ακατήχητος»
<p>Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κάνει λόγο για στέρηση της ελευθερίας μέσω του ελέγχου της οικονομίας από την ΕΚΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κιβωτός της Ορθοδοξίας</p>
Σύμπνοια και στήριξη στην κυβέρνηση από όλο τον πολιτικό κόσμο ζητά ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ. Τιμόθεος, που συμπληρώνει έναν χρόνο στο τιμόνι της Ιεράς Μητρόπολης. Ο ιεράρχης επισημαίνει το γενικό αίσθημα δυσφορίας που απορρέει από τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά βλέπει την προκοπή του τόπου μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική. Φιλοδοξεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη δράση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, που θεμελίωσε από την ανάληψη των καθηκόντων του, και σε συνεργασία με τους ιερείς της Μητρόπολης να συμπαρασταθούν όλοι ενεργά στον λαό της Καρδίτσας. Πέρα, όμως, από την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Τιμόθεος διαπιστώνει ένα σοβαρό έλλειμμα, που αφορά στην κατήχηση των νέων ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αποξένωσή τους από την Εκκλησία, αλλά και, εν τέλει, την απώλεια του ίδιου τους του εαυτού. Κι εκεί είναι που θέλει ο Μητροπολίτης να κριθεί το ποιμαντικό του έργο στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Σεβασμιότατε, ζούμε ένα «θερμό» καλοκαίρι πολιτικά. Πώς αποτιμάτε τις τελευταίες εξελίξεις στον τόπο; Πιστεύετε ότι σύντομα θα βρούμε τον βηματισμό μας μέσα στην Ευρώπη;
Το καλοκαίρι που ζούμε νομίζω ότι θα σημαδέψει την πατρίδα μας είτε προς την ανάπτυξη και την πρόοδο είτε προς τη συρρίκνωση. Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και οι ευρωπαϊκές πιέσεις απέξω, πράγματι, δημιουργούν «θερμές» καταστάσεις και δύσκολα μεταχειρίσιμες. Στο εξωτερικό μάς αντιμετωπίζουν με καχυποψία, χωρίς βέβαια να λησμονούμε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται προκαλούν μια άσχημη κατάσταση σε όλους μας, κυρίως, διότι με αυτόν τον τρόπο μας «υποτάσσουν». Οφείλουν όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι δίπλα στην εκλεγμένη κυβέρνηση και ενωμένα να αγωνιστούν ώστε ο ευρωπαϊκός βηματισμός της πατρίδας να συνεχίσει, για να φτάσουμε στην αντίπερα όχθη της ανάπτυξης και της προόδου.
Αυτό το αίσθημα της υποταγής πώς εκδηλώνεται στην καθημερινότητα του κόσμου;
Είναι μια διάχυτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι δυστυχούν, έχουν αρχίσει και χάνουν τα βασικά και, κυρίως, την ελπίδα από την καρδιά τους και το χαμόγελο από τα χείλη τους. Όλοι μας δυσκολευόμαστε ακόμη και για τα βασικά. Αυτός ο έλεγχος της οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θυμίζει άλλες καταστάσεις, άσχημες, επιβολής μέτρων και στέρησης της ελευθερίας.
Ως ποιμενάρχης, συνομιλώντας και με τους ιερείς, προσπαθείτε να μεταδώσετε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στον κόσμο;
Κάθε ποιμενάρχης, στον χώρο της περιφέρειας όπου διαποιμαίνει, αγωνίζεται να μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου και την ελπίδα στον κόσμο. Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, μας έχει διδάξει πως πρέπει να πορευόμαστε και, μαζί με τους ιερείς μας, να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας, ώστε να παραμένουν με την ελπίδα. Ν α αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες των σημερινών καταστάσεων.
Η συνεργασία που έχετε με τους τοπικούς φορείς προσανατολίζεται σε δράσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης;
Πράγματι, τόσο με τον Δήμο Καρδίτσας όσο και τους υπόλοιπους Δήμους της μητροπολιτικής μας περιφέρειας υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αυτά. Η Ιερά Μητρόπολη συμμετέχει ως εταίρος στα ευρωπαϊκά και επισιτιστικά προγράμματα για την εξασφάλιση της δυνατότητας σιτίσεως σε κάθε αδελφό μας που έχει ανάγκη. Επίσης, υπάρχουν κοινές δράσεις και στήριξη του έργου της τοπικής μας Εκκλησίας στα πέντε «Σπίτια Αγάπης» και τα τρία «Κοινωνικά Παντοπωλεία». Όλοι έρχονται αρωγοί στο έργο αυτό, από τις χαριτωμένες εθελόντριες κυρίες που παρασκευάζουν το φαγητό και το διανέμουν και τους δωρητές σε είδη και χρηματικά ποσά έως τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την ευκαιρία αυτή τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ όλους.
Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στον βαθμό που θα θέλατε ή βλέπετε κι άλλα περιθώρια βελτίωσης;
Γνωρίζετε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντοτε χρειαζόμαστε βελτίωση στη σκέψη, στην ιδέα, στην υλοποίηση, στην προσφορά. Χρειαζόμαστε βελτίωση σε αυτό που προσφέρουμε, στο πώς το προσφέρουμε και στο γιατί το προσφέρουμε. Και τι εννοώ: Ό,τι κάνω το κάνω για τον αδελφό μου, στο πρόσωπο του οποίου βλέπω τον Θεό μου και του προσφέρω ό,τι καλύτερο διαθέτω με πολλή αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Στη Μητρόπολη έχετε σκεφτεί νέους, εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, προκειμένου να κρατήσει και να επεκτείνει η Εκκλησία τις κοινωνικές δομές που παρέχει;
Τον περασμένο χρόνο, με τη Χάρη του Θεού, ιδρύσαμε και σιγά-σιγά οργανώνουμε το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, κάτω από τη σκέπη του οποίου λειτουργούν όλες οι δομές φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην πορεία του έργου, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, ενώ σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν, επεκτεινόμαστε.
Πρόσφατα, σε άρθρο της «Κιβωτού», δημοσιεύσαμε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα νέα ζευγάρια στην Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν πολιτικό γάμο. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής κρίσης ή μήπως δείχνει κι ένα ρήγμα στη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία;
Τα αίτια είναι πάρα πολλά. Οι κοινωνικές καταστάσεις και οι ανάγκες δεσμεύουν τους νέους μας. Το γεγονός των γαμήλιων εκδηλώσεων μετά το μυστήριο του γάμου είναι και αυτό ένα θέμα πολυδάπανο, κακώς τοποθετημένο και συνυφασμένο με το ιερό μυστήριο του γάμου. Βεβαίως, σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη κατηχήσεως εκ μέρους της Εκκλησίας για τον ιερό θεσμό του μυστηρίου του γάμου,∙την απλότητα και συνάμα το μεγαλείο του στην ένωση εν Χριστώ του ανδρός και της γυναικός, της σωτηρίας μέσω αυτής της ενώσεως, της τεκνογονίας και των κοινωνικών αποτελεσμάτων.
Συνεδρίασε μόλις πριν από λίγο καιρό η Δ.Ι.Σ. για το σύμφωνο συμβίωσης. Οι ανησυχίες και ο προβληματισμός της Εκκλησίας έχουν γίνει αντιληπτά από την πλειονότητα του κόσμου;
Όπως ανέφερα και πριν, ο λαός μας είναι ακατήχητος. Δεν γνωρίζει βασικές, θεμελιώδεις θέσεις της Εκκλησίας γενικώς για την εν Χριστώ ζωή και ειδικώς για την ένωση εν Χριστώ ανδρός και γυναικός μέσα στο ιερό μυστήριο του γάμου. Λυπούμαι, θλίβομαι πολύ, γιατί οι άνθρωποι δεν ξέρουν να αγαπούν, να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, να αλληλοπεριχωρούνται, να ερωτεύονται πραγματικά και ολοκληρωτικά. Όλα είναι συμφωνία, ωφέλεια, αποτέλεσμα και, αν κάτι δεν πάει καλά, στραβώσει, χωρίζουν οι δρόμοι, αλλάζουν σύντροφο, διαλύουν τη συμφωνία. Αυτό, όμως, δεν είναι συζυγία, δεν είναι αγάπη. Γι’ αυτό λέω ότι κάποιος πρέπει να τους μιλήσει, να τους διδάξει, πριν τους διδάξουν η ίδια η απόρριψη, η μοναξιά και, στη συνέχεια, η θλίψη και τα αδιέξοδα.
Σεβασμιότατε, πρόσφατα τελέσατε μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Ιεζεκιήλ. Στην προτομή του αναφέρεται ως «Ιδρυτής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας». Ποιο είναι το δικό σας όραμα στην επαρχία που διακονείτε;
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιεζεκιήλ ωφέλησε σε πολλούς τομείς την Ιερά Μητρόπολη. Ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, με πολλά χαρίσματα και ικανότητες. Δημιούργησε πάρα πολλά. Το δικό μου όραμα, η δική μου επιθυμία, η προσευχή μου είναι να εργαστώ ως ταπεινός εργάτης του Ευαγγελίου στον τόπο που ο Κύριός μας και η Εκκλησία με έστειλαν για να πληροφορήσω τον λαό και να θεραπεύσω τις ανάγκες του.
Ταυτότητα
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1964, ο Μητροπολίτης Τιμόθεος -κατά κόσμον Νικόλαος Άνθης- εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Τιμόθεο. Με σπουδές Λογιστικής (1985) και Θεολογίας (1993 και 2003), επί σειράν ετών υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή της Εκκλησιαστικής Διοίκησης, αναλαμβάνοντας επί μακαριστού Χριστοδούλου το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και διευθύνοντας πιο μετά, στα χρόνια της κρίσης, το «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών». Ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο της Φιλοθέης, υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό ναό του ομώνυμου δήμου, μέχρι την εκλογή του στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, πέρυσι το καλοκαίρι.