Πριν έναν χρόνο, σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου, ο υπέροχος Ρόμπιν Γουίλιαμς έκοψε το νήμα της ζωής του στα 63 του χρόνια. Πρώτα επιχείρησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του, ενώ ύστερα κρεμάστηκε! Δύο ημέρες μετά, οι μαρκίζες του Μπρόντγουεϋ έσβησαν προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού.

Έναν χρόνο αργότερα, καμία επίσημη εξήγηση δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, για τους λόγους που επέλεξε να κρεμαστεί, εκείνη τη μοιραία ημέρα. Πέρυσι η αστυνομία επέμενε ότι ο ηθοποιός δεν είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας και πως ο ίδιος δεν είχε δώσει ενδείξεις ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα όμως με δημοσιογράφους του περιοδικού "GLOBE", βρέθηκαν τρία κομμάτια χαρτί, όπου ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε γραμμένα πάνω διάφορα λόγια που φανέρωναν την ψυχική του κατάσταση κατά τη διάρκεια των ημερών πριν την αυτοκτονία του. 

Το πρώτο σημείωμα έγραφε: "Έχω κουραστεί", το δεύτερο: "Ώρα να φύγω" και το τρίτο: "Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή".

Τα πρώτα πορίσματα μετά την αυτοκτονία του

Δύο μήνες μετά θάνατό του, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ιατροδικαστή, σύμφωνα με την οποία οφειλόταν σε ασφυξία λόγω απαγχονισμού. Στην έκθεση αναφερόταν, πως εκτός από πάρκινσον και κατάθλιψη, ο Ρόμπιν έπασχε και από παράνοια, μία κατάσταση που είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία μέρα πριν πεθάνει είχε βάλει όλα του τα ρολόγια και άλλα αντικείμενα αξίας σε μια κάλτσα και τα είχε εμπιστευτεί σε κάποιον γνωστό του για να μην του τα κλέψουν.

Στον οργανισμό του βρέθηκαν τέσσερα χάπια, 2 ειδών αντικαταθλιπτικά και δύο με βάση την καφεΐνη, αλλά δεν ήταν η αιτία του θανάτου του. Στο σπίτι του υπήρχαν μπουκάλια του Σεροκέλ, φαρμάκου που δίνεται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης. 

Η πορεία του μεγάλου ηθοποιού

Ο Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Σικάγο στις 21 Ιουλίου του 1951. Γιος στελέχους της Ford και ενός πρώην μοντέλου, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν ήταν ένα παιδί σαν όλα τ' άλλα. Οχι γιατί δεν το ήθελε αλλά γιατί οι συνομήλικοί του τον κορόιδευαν για το πάχος του.

Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στην Καλιφόρνια και όταν αποφοίτησε από το Κολλέγιο Marin σπούδασε δράμα με υποτροφία στην σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον γνωστό από το ρόλο του ως "Superman", Κρίστοφερ Ριβ.

Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και το χαμό του Ριβ το 2004. Πολλοί μάλιστα είπαν ότι η αιτία που ο Γουίλιαμς ξανάπεσε στο αλκοόλ ήταν θάνατος του Ριβ. Στη σχολή, επίσης, γνώρισε την χορεύτρια Βαλερί Βαλερντί, με την οποία παντρεύτηκαν το 1978 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ζάκαρι.

Ο Γουίλιαμς έγινε για πρώτη φορά γνωστός για το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970 "Mork and Mindy". Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και χάρισε στον Γουίλιαμς τη πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1979. Το 1980 πήρε τον ρόλο του "Ποπάύ". Ακολούθησε "Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ", οι "Survivors" και το 1987 εντυπωσιάζει τον κόσμο με το "Καλημέρα Βιετνάμ". Κέρδισε την δεύτερη Χρυσή Σφαίρα του και τη πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η Βάλερι και ο Γουίλιαμς χώρισαν και ο ίδιος παντρεύτηκε τη βοηθό του το 1989, αποκτώντας δύο παιδιά τη Ζέλντα Ρέρι και τον Κόντι Άλαν. Το 1988 τρεις ταινίες προβλήθηκαν με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμς: "Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν", το "Rabbit Ears: Pecos Bill" και το "The portrait of a white marriage".

Η συγκλονιστική ερμηνεία του όμως ήταν αυτή του καθηγητή στον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών", που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 1990 πρωταγωνίστησε στο "Κάντιλακ Μαν", "Επιστροφή στη χώρα του Ποτέ" και "Ξυπνήματα", στην οποία ενσάρκωσε τον γιατρό Όλιβερ Σακς, δίπλα στον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Το "Fisher King" (1991) του Τέρι Γκίλιαμ συχνά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ταινία και ρόλος του Γουίλιαμς, ο οποίος σώζει τη ζωή του Τζεφ Μπρίτζες, και αυτός ο ρόλος τον τοποθετεί για τρίτη φορά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Την ίδια ο χρονιά πρωταγωνιστεί στην ταινία "Hook" του Στίβεν Σπίλμπεργκ.Το 1992 ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι το τζίνι στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Αλαντίν" της Disney, φέρνοντας στο box office 200 εκατομμύρια δολλάρια.

Η "Κυρία Νταπφάιρ" το 1993 έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και χάρισε άλλη μία Χρυσή Σφαίρα στον Γουίλιαμς. Ακολούθησαν το "Κλουβί με τις τρελές", το "Τζακ" του Φράνσις Φορντ Κόπολα και το 1997 το "Φλάμπερ" που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η απόλυτη όμως δικαίωση για την καριέρα του ήρθε στον "Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ", που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ για τον Β' Ανδρικό Ρόλο.

Το κύκνειο άσμα του, η ερμηνεία του στη ταινία "Boulevard" που θα έρθει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τους επόμενους μήνες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους δραματικούς ρόλους της καριέρας του.