Ήσυχα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος ολοκληρώθηκε προ ημερών μία σπουδαία εκπαιδευτική δραστηριότητα μιας ξεχωριστής μονάδος του Ελληνικού Στρατού που είναι ελάχιστα γνωστή, της μίας εκ των δύο που υπάρχουν και επιχειρούν με τα μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα, πιο γνωστά ως UAV τύπου Sperwer, γαλλικής κατασκευής.

Πρόκειται για το 472ο Τάγματος Επιτηρήσεως - Πληροφορικής (472 ΤΕΠΠ), το προσωπικού του οποίου ανέπτυξε έναν πλήρη Λόχο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Λ/ΜΕΑ) στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και, μεταξύ άλλων περιέλαβε την ενεργοποίηση ενός συστήματος εκτοξευτή ΜΕΑ, σταθμού ελέγχου εδάφους, σταθμού επικοινωνιών, συγκροτήματος μεταφοράς και περισυλλογής UAV, καθώς και συγκροτήματος τεχνικής υποστηρίξεως.

Τα ΜΕΑ (UAV) που διαθέτει ο ΕΣ, την επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων έχει αναλάβει το Όπλο των Διαβιβάσεων, έχουν δυνατότητα πτήσεως άνω των 200 χιλιομέτρων, ενώ φέρουν κάμερες ημέρας και νύχτας.

Δύνανται δε να αναλάβουν αποστολές μεταφοράς της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Κέντρα Επιχειρήσεων, σε πραγματικό χρόνο (“Real Time”), επιτηρήσεως και αναγνωρίσεως, συλλογής και μεταδόσεως πληροφοριών, υποστηρίξεως πυρών Πυροβολικού, εκτιμήσεως καταστροφών, υποστηρίξεως επιχειρήσεων ερεύνης και διασώσεως (SAR).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τέτοιες μονάδες στον ΕΣ. Η μία ανήκει οργανικώς στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ και καλύπτει τον νότιο τομέα (νησιά του Αιγαίου), ενώ η αδελφή δεύτερη μονάδα ανήκει στη δύναμη του Δ’ Σώματος Στρατού, καλύπτοντας τον αντίστοιχο Βόρειο τομέα (Θράκη).

Λ.Σ.Μ.