Του Νίκου Σίμου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας, υπερασπίζοντάς τον στη Βουλή, είχε πει ότι είναι ένας πολύ καλός και έξυπνος οικονομολόγος, αλλά δεν κάνει για πολιτικός. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει ανάλογες διαπιστώσεις και για άλλους υπουργούς του, απλώς δεν τις έχει διατυπώσει δημοσίως. Ισως και να μην τις διατυπώσει ποτέ, διότι τελικώς η ευθύνη για την επιλογή να κυβερνήσουν μη πολιτικοί είναι αποκλειστικά δική του.

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσε κανείς να κατατάξει, με βάση την κυβερνητική της δράση στον τομέα του οποίου προΐσταται, και την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία έχει ένα κοινό γνώρισμα με τον επισήμως χαρακτηρισθέντα μη πολιτικό πρώην συνάδελφό της. Και, προφανώς, με κάθε άλλον μη πολιτικό στην κυβέρνηση, όπως θα διαπιστώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκστομίζουν εύκολα «κοτσάνες».

ΡΑΒΔΟΣ ΕΝ ΓΩΝΙΑ

 Την κ. Χριστοδουλοπούλου δεν τη μάθαμε μόνο λόγω της ιδιότυπης επιλογής του Αλ. Τσίπρα να εμπλουτίσει το Υπουργικό Συμβούλιο με ένα ζευγάρι, καθ’ όλα αξιοπρεπές, αλλά μη πολιτικό, καθώς είναι σύζυγος του Θοδωρή Δρίτσα. Γίναμε κοινωνοί της υπουργικής σκέψης της, αλλά και μάθαμε για πρώτη φορά πώς αντιμετωπίζει ως αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός το κρίσιμο θέμα της εισβολής παράνομων μεταναστών στη χώρα μέσω μια πρωτότυπης προσέγγισης που έκανε στο συγκεκριμένο θέμα. Η κ. αναπληρώτρια υπουργός, αφού ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπάρχουν μετανάστες, αλλά μόνο πρόσφυγες, αποφάνθηκε ότι δεν είναι άστεγοι και, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, πηγαίνουν στις πλατείες και λιάζονται! Και πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι άστεγοι και το πρωί συμπεριφέρονται ως τουρίστες; Πήγε η ίδια στις πλατείες του κέντρου το βράδυ και δεν είδε κανέναν. Οπότε, όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

ΠΑΝΤΟΥ ΕΝΑΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

 Είναι σαφές ότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός έχει μια ιδεατή και άκρως αισιόδοξη -όσο και χαλαρή- άποψη περί μεταναστών. Η πρώτη σκιά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ένα τόσο εκρηκτικό για τη χώρα μας θέμα ήταν όταν αποκαλύφθηκε ένα έγγραφο που συνιστούσε διαταγή να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, συνεργάτιδα της υπουργού είχε την πρωτοβουλία της έκδοσης της σχετικής διαταγής, που φρόντισε βεβαίως να υλοποιήσει ένας υποστράτηγος της Αστυνομίας. Η επιχειρηματολογία της αναπληρώτριας υπουργού ήταν ότι της φαινόταν παράλογο που ο υποστράτηγος δεν πέρασε τη διαταγή από την ιεραρχία της Αστυνομίας. Με άλλα λόγια, για να μην πολυλογούμε, πάλι ο συνήθης υπεύθυνος φταίει για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλος από τον... Γιάννη Πανούση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 Το περασμένο Πάσχα είχε δηλώσει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μέσα στο 2015 θα υπάρχει μια ροή μεταναστών της τάξης των 100.000 ανθρώπων και ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ρεύμα. Κι εκεί έπεσε έξω η αναπληρώτρια υπουργός, καθώς από τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ προέκυψε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εισήλθαν στη χώρα μας 124.000 μετανάστες - που, κατά την κ. Χριστοδουλοπούλου, είναι βεβαίως όλοι πρόσφυγες.

Σε όσους της λένε, πάντως, ότι δεν χωράνε άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, η κ. Χριστοδουλοπούλου έχει μια πρωτότυπη άποψη, η οποία καταφεύγει σε μάλλον παράλογες και άσχετες συγκρίσεις. «Στην Ελλάδα», έχει πει, «δεν χωράνε οι συνταξιούχοι, γιατί έχουν ναυαγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν χωράνε οι νέοι, γιατί η ανεργία έχει αυξηθεί. Δεν χωράνε τα μωρά, γιατί δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Προφανώς δεν χωράνε και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και δομές». Είναι σαφές ότι η κ. αναπληρώτρια υπουργός δίνει ως προς τις θέσεις εργασίας προτεραιότητα στους μετανάστες και όχι στους Ελληνες. Και όσο και αν αυτή η παρατήρησή μας θεωρηθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι γίνεται με μεγάλη δόση αυθαιρεσίας ή παρερμηνείας των λεγομένων της (όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί, όταν τους ενοχλούν οι δημοσιογράφοι), απλώς χρησιμοποιούμε τη συλλογιστική της, αυτή των νοητικών αλμάτων. Τα οποία, δυστυχώς, όταν διατυπώνονται και λεκτικά δίνουν επιχειρήματα στη Χρυσή Αυγή. Τόσο απλά.

Τη δυνατότητα, πάντως, της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει όσους μας έρχονται με καραβιές διέψευσε ο καταυλισμός στο Πεδίον του Αρεως, που εξελίχτηκε σε ένα τεράστιο κάμπινγκ... Αλλωστε, η παντελής έλλειψη πολιτικής για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος αποτυπώθηκε στη διακριτική δημόσια έκκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπό την ιδιότητά του ως αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, να κάνει κάτι η κυβέρνηση (προφανέστατα, δε, το αδρανές υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), ώστε να αξιοποιήσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. που προορίζονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού!

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Θεωρούμενη, δικαιολογημένα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ένας πολύ καλός και ευγενής άνθρωπος (όπως άλλωστε και ο σύζυγός της, Θοδωρής Δρίτσας), αδίκησε τον εαυτό της ασχολούμενη με την πολιτική, καθώς οι θέσεις που πολλές φορές εκφράζει, ως απόρροια της δικής της κοσμοαντίληψης, απέχουν από τον πολιτικό ρεαλισμό. Με άλλα λόγια, μια διακυβέρνηση δεν είναι ούτε Μονόπολη ούτε ρομάντζο.

Δικηγόρος της μαχόμενης δικηγορίας και συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει υπερασπιστεί πολλούς και έχει αντιταχθεί σε κάθε είδους διακρίσεις που γίνονται με βάση το θρήσκευμα, το φύλο, τις πολιτικές πεποιθήσεις κ.λπ.

Σωστά όλα αυτά. Μόνο που οι ευαισθησίες της κ. αναπληρώτριας υπουργού και ο πλούσιος, προφανώς, συναισθηματικός κόσμος της την εκτοπίζουν, συνήθως, από την πραγματικότητα, καθώς προτιμάει να βλέπει τον κόσμο με ροζ γυαλιά. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε και η άποψή της για την εκδίκαση ορισμένων σοβαρών ποινικών κακουργημάτων, όπως η τρομοκρατία, μόνο από δικαστές και όχι από μικτά ορκωτά δικαστήρια, αλλά και για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Για την πρώτη περίπτωση υποστηρίζει ότι θεωρήθηκε πως «οι πολίτες θα είναι ενδεχομένως επιεικείς προς κακουργήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο της τρομοκρατίας, είτε από φόβο είτε γενικώς γιατί δεν θεωρούν ότι η τρομοκρατία είναι κάτι κακό, όσο το προπαγανδίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις»! Θέση πολύ παρεξηγήσιμη βεβαίως, πρώτον διότι αναζητεί σώνει και καλά επιείκεια από ευκολόπιστους πολίτες για την ένοπλη βία, την οποία η «για πρώτη φορά Αριστερά» -ή εν πάση περιπτώσει αρκετά μέλη της- βλέπουν συμπαθώς, διότι για όλα φταίει «η κακούργα κενωνία». Και, δεύτερον, διότι δεν αναγνωρίζει ανθρώπινη επιείκεια στους δικαστικούς, αλλά προκατάληψη εκ προοιμίου...

ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

 Οσον αφορά στο θέμα των φυλακών υψίστης ασφαλείας, οι απόψεις της κ. Χριστοδουλοπούλου έχουν ως βάση αντιλήψεις ανάλογες με εκείνες ορισμένων που θεωρούν ότι μας... ψεκάζουν. Κατά την αναπληρώτρια υπουργό, «οι φυλακές αυτές έχουν ως στόχο να ελέγξουν το μυαλό των ανθρώπων, να τους εξουθενώσουν ψυχολογικά και πνευματικά...». Το μόνο που δεν είπε είναι ότι παντεπόπτης των φυλακών αυτών θα είναι η μετενσάρκωση του... Μένγκελε!

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τον απολογισμό της κυβέρνησής του, θα μπορεί τελικώς να πει ότι συγκρότησε την πρώτη εν Ελλάδι μη πολιτική κυβέρνηση των αμέριμνων. Αλλωστε, εκτός από τις παράδοξες δηλώσεις των περισσοτέρων, και η γλώσσα του σώματος αυτό επιβεβαιώνει. Μόνο με σαγιονάρες δεν πάνε στα Υπουργικά Συμβούλια. Καλό είναι να έχεις μια λάιτ κυβέρνηση. Με μια προϋπόθεση: Να είναι και ο φουκαράς ο λαός χαλαρός και να απολαμβάνει τις κυβερνητικές παραδοξότητες και μην προβάρει επί μία πενταετία το ευρωπαϊκό υπόθετο με γεύση ΔΝΤ.