Σε μια αυστηρά ιδιωτική αίθουσα, τα στελέχη του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, τοποθετούσαν πάνω στις ειδικές βάσεις από βελούδο, αστραφτερά περιδέραια από χρωματιστά διαμάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια πρώτης ποιότητας.

Ειδική προσοχή έδιναν σε μια ιστορικής προέλευσης καρφίτσα μέσης, φτιαγμένη από λευκά διαμάντια που ανήκε στην οικογένεια της Βαρώνης Thyssen-Bornemisza της Ισπανίας, κάνοντας μάλιστα και ειδική φωτογράφηση με εργαζόμενη του οίκου να ποζάρει στο φακό, κρατώντας και φορώντας το βασιλικό κόσμημα.

Ετοιμάζονταν να δείξουν στους πιο εκλεκτούς πελάτες που βρίσκονταν στη βρετανική πρωτεύουσα, μερικά από τα κομμάτια που επρόκειτο να δημοπρατηθούν στη μεγάλη δημοπρασία της Γενεύης. «Οι βασικοί πελάτες μας χτυπούν ως επί τω πλείστον, κομμάτια που βγάζουμε  στα sales της Γενεύης», εξήγησε σε συνάντησή του με την εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ο κ. Filippo Battino, ειδικός στο Jewelery Department του οίκου Christie’s.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟΣ

Πράγματι, οι προβλέψεις των ειδικών δικαιώθηκαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με την τελευταία δημοπρασία Magnificent Jewels των Christie’s Γενεύης να συγκεντρώνει τζίρο 86.666.281 ευρώ (91.246.875 ελβ.φράγκα), και ποσοστό πώλησης σε όγκο 77% και σε αξία 81%.

«Η αδυσώπητη αύξηση της ζήτησης για χρωματιστά διαμάντια και μαργαριτάρια συνεχίζεται!», δήλωσε με αφορμή τα αποτελέσματα ο κ. Rahul Kadakia, Επικεφαλής του Christie’s Jewelery Department.

Η κατηγορία σημειώνει αισθητή άνοδο, κάτι που έδειξαν και τα πρόσφατα στατιστικά εξαμήνου που ανακοίνωσε ο οίκος, με το Τμήμα Διαμαντιών & Κοσμημάτων να σημειώνει τζίρο 382,3 εκατ. δολάρια.

Για τον κ. Battino η επενδυτική διάσταση στην πολυτελή αυτή αγορά είναι πιο ιδανική από εκείνη της αγοράς τέχνης. «Θεωρώ ότι έχουν πιο fixed τιμές σε σχέση με την αγορά έργων τέχνης. Εάν κάποιος θέλει για παράδειγμα να διπλασιάσει ένα ποσό χρημάτων, πιστεύω πως είναι πιο εύκολο να το επιτύχει μέσω της αγοράς Διαμαντιών και Κοσμημάτων παρά του art market», τονίζει αναφέροντας πως κατά την περίοδο κρίσης η αγορά διαμαντιών ανέβηκε σε σχέση με την αγορά τέχνης.

ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Στην κορυφή των πωλήσεων βρέθηκε ένα διαμάντι ζωηρού ροζ χρώματος, 51,18 καρατίων, περικυκλωμένο από μικρότερα λευκά διαμάντια, πάνω σε δαχτυλίδι μεγέθους 6. Αγγιξε 10.021.000 ελβ.φράγκα, επιβεβαιώνοντας τη ζήτηση για τους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους.

«Οι πωλήσεις για χρωματιστά διαμάντια έχουν δυναμώσει πάρα πολύ σε σχέση με αυτές των λευκών», τόνισε ο κ. Battino.

Δεύτερο πιο ακριβό ήταν ένα λευκό διαμάντι  (Type IIa) σε σχήμα αχλαδιού, βάρους 55,62 καρατίων, χρώματος D και εξαιρετικής καθαρότητας. Πουλήθηκε μαζί με την δερμάτινη θήκη του και το πιστοποιητικό από το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής. H τελική τιμή του άγγιξε τα 8.453.000 ελβ.φράγκα.

«Το κλειδώσαμε την τελευταία στιγμή και είμαστε τρομερά ικανοποιημένοι που το συμπεριλάβαμε στα sales μας. Πρόκειται για μία πέτρα απίστευτης διαύγειας και συμμετρίας, και φυσικά,  πολύ υψηλής ποιότητας» σχολίασε ο κ. Battino.

Πολύ καλή πώληση σημειώθηκε και για ένα σετ από ρουμπίνια (περιδέραιο, σκουλαρίκια) σε συνδυασμό με πλατίνα και χρυσό, το οποίο φέρει πιστοποιητικό από το Ελβετικό Γεμολογικό Ινστιτούτο. Αγγιξε  1.685.500 ελβ. φράγκα.

Σταθερή αξία παραμένουν τα λευκά διαμάντια, κάτι που έδειξε η πώληση ενός λευκού διαμαντιού πάνω σε δαχτυλίδι, βάρους 27,49 καρατίων, χρώματος D, καθαρότητας SII (Type IIa), το οποίο ανήκε σε ιδιώτη συλλέκτη. Το δαχτυλίδι ξεπέρασε την αρχική του εκτίμηση και έκανε τελικό hammer price 2.165.000 ελβ.φράγκα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΣΜΙΡ ΖΑΦΕΙΡΙ

Παγκόσμιο ρεκόρ κατέγραψε η πώληση ενός κασμίρ ζαφειριού πάνω σε δαχτυλίδι, βάρους 35,09 καρατίων το οποίο άλλαξε χέρια αγγίζοντας 6.885.000 ελβ. φράγκα (6.539.373 ευρώ). Είναι το πιο ακριβό στην κατηγορία, ανεβάζοντας τη ζήτηση για τα κασμίρ ζαφείρια.

«Πολλοί από τους αγοραστές που χτυπάνε στις δημοπρασίες μας είναι καταξιωμένοι dealers διαμαντιών, που αγοράζουν για τις φίρμες τους όπως η Graff Diamonds, η Black Starr, η Winston, κ.α. Αγοράζουν κομμάτια από τα auctions και έπειτα τα διοχετεύουν στην πρωτογενή αγορά», εξηγεί ο κ. Filippo Battino από το Jewelery Department του οίκου Christie’s.

«Επιπλέον, μερικοί από τους βασικούς μας πελάτες είναι και τα μεγάλα μουσεία καθώς και τα funds διαμαντιών», πρόσθεσε.

ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Αν και επρόκειτο για ένα από τα πιο σπάνια κομμάτια της δημοπρασίας, η βασιλική καρφίτσα μέσης, 19ου αιώνα, προερχόμενη από την ιδιοκτησία της Βαρώνης Thyssen-Bornemisza της Ισπανίας, δεν κατάφερε να αλλάξει χέρια και έμεινε απούλητη κάνοντας τη δυσάρεστη έκπληξη για τους πωλητές του υποψήφιου starlot.

Η καρφίτσα είχε εκτιμηθεί γύρω στα 2 εκατ. ελβ. φράγκα, ωστόσο, τα χτυπήματα των πλειοδοτών έμειναν στα 900.000 ελβ.φράγκα με αποτέλεσμα να περάσει ως «unsold». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Christie’s είχε δοθεί ως δώρο γάμου, το 1879 από τον βασιλιά της Ισπανίας Alfonso XII, στην Αρχιδούκισσα της Αυστρίας Maria – Christina, και παρέμεινε στην οικογένεια μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Οι πρώτοι που είδαν από κοντά την περίτεχνη καρφίτσα ήταν ειδικοί από τους Christie’s Ισπανίας οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια που την είχε στην κατοχή της. Το βάρος της είναι περίπου 85 με 95 καράτια.

«Η μόδα και οι τάσεις αλλάζουν διαρκώς, ακόμα και στην αγορά Κοσμημάτων και Διαμαντιών», επισημαίνει ο κ. Philippo Battino, λέγοντας πως οι έμποροι και οι επενδυτές, τα τελευαταία χρόνια, στρέφονται περισσότερο στο πιο σύγχρονο κόσμημα και στα χρωματιστά διαμάντια, παρά στο ιστορικό και βασιλικό κόσμημα.