Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνωστισμός υποψηφίων για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ενωσης Κεντρώων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μετά τη μεγάλη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει το όριο του 3% και, σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μπορεί να εξασφαλίσει 12-18 έδρες στη νέα Βουλή.

Παλαιά και νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου που συμμετείχαν με το ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) στις προηγούμενες εκλογές, οπαδοί του ΛΑΟΣ και των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και δυσαρεστημένοι, κυρίως ΠΑΣΟΚογενείς, του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται αθρόα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο και σε αντίστοιχο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να δώσουν τα βιογραφικά τους και να περάσουν... ακρόαση, τις περισσότερες φορές από τον ίδιο τον αρχηγό.

Πριν από λίγες ημέρες, ο μαέστρος Θόδωρος Ορφανίδης, εμπνευστής της ποιοτικής στροφής του Σάκη Ρουβά προς το «Αξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη, πέρασε το κατώφλι των γραφείων της Ενωσης στην πλατεία Βάθη και έδωσε τα χέρια με τον Βασίλη Λεβέντη για μια θέση στη Βουλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος εξετάζει σοβαρά τις περιπτώσεις και άλλων δημόσιων προσώπων, όπως του Γιώργου Μητσικώστα, που πέρυσι τέτοιον καιρό ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον πρόεδρο για την πολυετή κριτική στο πρόσωπό του, του Γιάννη Δημαρά, συνεργατών του προσωπικού του φίλου και εκδότη Γιώργου Κουρή, αλλά και του Γιώργου Καρατζαφέρη, με τον οποίο συνδέονται από τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον είχε στηρίξει την προεκλογική περίοδο του 1992, όταν ο κ. Λεβέντης είχε κατέβει υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών απέναντι στον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, διεκδικώντας την έδρα του Δημήτρη Τσοβόλα.

Ο αρχηγός της Ενωσης δεν αποκλείει προεκλογικές συνεργασίες με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα «σαφούς προσανατολισμού», όπως τα χαρακτηρίζει, υπό τον όρο, βέβαια, ότι η μεταξύ τους συμφωνία θα είναι έγγραφη και νομικώς κατοχυρωμένη. Οπως, άλλωστε, το ίδιο απαιτεί και από τους υποψήφιους βουλευτές του, οι οποίοι υποχρεούνται να παραδώσουν τις έδρες τους σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία εκλογής τους, ώστε να μη δημιουργηθούν «εστίες διαπλοκής» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται σε τρία στάδια, με πρώτο εκείνο του face control από επιτροπή του κόμματος, δεύτερο την έγκρισή τους από τους δύο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κ. Λεβέντη και τρίτο την προσωπική συνέντευξη από τον ίδιο. Την τακτική αυτή ακολουθεί από το 1993, όταν για πρώτη φορά κατέβασε το κόμμα του σε εκλογές και έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς σε αυτές (σ.σ.: και στις ευρωεκλογές).

ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος διαδραματίζει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι τεχνοκράτες που συμμετέχουν στην ομάδα του. Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων από τον Ιούνιο του 2011 -πριν από τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου- είχε προτείνει τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπό τον κ. Παπαδήμο, όπερ και εγένετο έξι μήνες αργότερα. Φημολογείται ότι οι σχέσεις τους χρονολογούνται από τα νεανικά τους χρόνια, καθώς ο Γ. Λεβέντης υπήρξε οπαδός των ιδεών του Γεωργίου Παπανδρέου και η οικογένεια του Λουκά Παπαδήμου είχε οικογενειακές επαφές με τον «Γέρο της Δημοκρατίας». Επίσης, ο κ. Λεβέντης προέβλεψε πρώτος το 1994 την πτώχευση της χώρας, ενώ μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου προέβλεψε ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει σε δημοψήφισμα, λόγω του αδιεξόδου που θα συναντούσε στις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα. Στο ερώτημα, λοιπόν, «πόθεν αντλεί τέτοια πληροφόρηση» ο καθείς, κοιτάζοντας προσεκτικά τη διαδρομή του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του, καθώς ο κ. Λεβέντης ούτε νέος είναι ούτε... φρέσκος στην πολιτική πιάτσα.

Η είσοδος στη Βουλή και το επιτελείο του

Τα ποσοστά της Ενωσης Κεντρώων στα γκάλοπ κυμαίνονται από 3,3% έως 4,5%. Ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων της προέρχεται από τους ΑΝ.ΕΛ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου και λιγότερο από τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ. Στις κάλπες του Ιανουαρίου το κόμμα έλαβε τριπλάσιο ποσοστό από ό,τι το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου, και από το ΚΙΔΗΣΟ.

Σε αντίθεση με τους νεοπαγείς κομματικούς σχηματισμούς, ο κ. Λεβέντης εμφανίζεται στο κεντρικό στερέωμα ως ο πολιτικός με τον σταθερά καταγγελτικό λόγο και τη στέρεα διορατικότητα. Μέχρι σήμερα κανείς εκ των συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτιά του δεν διέθετε υψηλή θέση στον δημόσιο βίο ούτε είχε διατελέσει βουλευτής. Απαντες προέρχονται από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο επιτελείο του δεν υπάρχουν επιστήμονες κύρους, όπως καθηγητές πανεπιστημίων και πρώην ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι κατά καιρούς συμμετέχουν στις τηλεοπτικές του εκπομπές.