Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρον-άρον μετέβησαν στην Αλβανία τα κλιμάκια της ΕΥΠ πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από πληροφορίες ότι πολυπληθής ομάδα τζιχαντιστών κατέλυσε σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια της Κακαβιάς, κοντά στο χωριό Λαζαράτι, όπου αναπτύσσονται τα αλβανικά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, και στην πόλη Καβάγια.

Σύμφωνα με πηγές των «Παραπολιτικών», οι μυστικές επιχειρήσεις εποπτεύονται από τον ίδιο τον διοικητή της υπηρεσίας, Γιάννη Ρουμπάτη, που «περιοδεύει», εκτός από την Αλβανία, στα Σκόπια και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αναζητά την άκρη του νήματος για τις νέες διόδους διαφυγής των μελών του ISIS προς την Κεντρική Ευρώπη και για την αποτροπή σχεδίων πρόκλησης εθνικής ανωμαλίας, κυρίως από τους Βαλκάνιους γείτονες.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να είχε αντιδράσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν άρχισε να κορυφώνεται η μεταναστευτική ροή από τη Συρία, το Βόρειο Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σημαντικός αριθμός μαχητών του ISIS εκπαιδεύτηκε σε περιοχή της Αλβανίας και 150 εξ αυτών είναι αλβανικής καταγωγής, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ που δημοσίευσε η γαλλική «Le Monde».

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 Η μεγάλη κινητοποίηση της ΕΥΠ ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, όταν ξένες μυστικές υπηρεσίες (σ.σ.: μάλλον οι Γάλλοι) ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές πως τέσσερις τζιχαντιστές προσγειώθηκαν άγνωστο σε ποιο ελληνικό αεροδρόμιο με πτήση από τη Σαουδική Αραβία. Αμέσως άρχισαν έρευνες εντοπισμού τους, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, όμως εκ των υστέρων εξακριβώθηκε ότι διέφυγαν στην Αλβανία. Ως φαίνεται, οι υπηρεσίες της γείτονος επέδειξαν απροθυμία συνεργασίας, επικαλούμενες το «άβατο» της περιοχής Λαζαράτι, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το εξωτερικό δίκτυο κατασκοπίας στα ευρύτερα Βαλκάνια, το οποίο κατόπιν ερευνών κατέληξε στα εξής ανησυχητικά συμπεράσματα:

α) Τουλάχιστον 4.500 Σύριοι και Ιρακινοί μετανάστες έχουν καταλύσει στα νότια σύνορα της Αλβανίας και των Σκοπίων.

β) Οι χώροι όπου καταλύουν βρίσκονται κοντά σε παλαιά στρατόπεδα και πεδία βολής, το οποίο σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικά κέντρα.

γ) Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν με φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις αποδείχθηκε ότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν αξιόποινο παρελθόν στις χώρες προέλευσής τους ή καταζητούνται από την Ιντερπόλ με διεθνή εντάλματα σύλληψης.

δ) Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη διακίνηση ναρκωτικών από την αλβανική μαφία, κυρίως προς την Ιταλία, δυσανάλογη με τις συνήθεις ποσότητες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το οργανωμένο έγκλημα της περιοχής υποθάλπει τρομοκράτες με αντάλλαγμα την «πρόσβαση» στα συριακά παρασκευαστήρια του νέου ναρκωτικού Captagon (χάπια αμφεταμίνης), το οποίο κάνει θραύση στην παγκόσμια αγορά, καθώς απευθύνεται σε χρήστες μεσαίας και υψηλής εισοδηματικής τάξης. Η μαφία είχε συνεργαστεί και με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν πριν από μερικά χρόνια, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη από την πώληση κοκαΐνης που εισήγε από το Αφγανιστάν.

ε) Οι μετανάστες αυτοί διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με πολλούς ομοεθνείς τους που ήλθαν κατά κύματα στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οπως εξηγούν στα «Π» παράγοντες της ΕΥΠ, η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να βρεθεί στο μέσον μιας διακεκαυμένης ζώνης μεταξύ Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, από τα βόρεια παράλια της οποίας διοχετεύεται μεγάλος όγκος λαθρομεταναστών αλλά και Κούρδων τρομοκρατών. Σε περίπτωση περαιτέρω πολιτικής αστάθειας, συνδυαζόμενης με τα οξυμένα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα, θεωρείται πιθανόν να αναπτυχθούν εις βάρος της χώρας επεκτατικές διαθέσεις από τους γείτονες, όπως ιστορικώς συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα ίδια στελέχη «αθροίζουν» στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ, η οποία στα τέλη Ιουνίου επισκέφτηκε την Αλβανία, εκδηλώνοντας την πρόθεσή της για ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. ως πλήρους και ισότιμου μέλους.

Θύλακας εθνικιστών τρομοκρατών

Ιδιαιτέρως μεγάλη είναι η ανάπτυξη τζιχαντιστών και στα Σκόπια, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις πόλεις Κουμάνοβο και Γκόστιβαρ. Στις 7 Αυγούστου η αστυνομία συνέλαβε 9 τζιχαντιστές, αναζητώντας ακόμη 27, ενώ στις αρχές Μαΐου σε προάστιο του Κουμάνοβο οι Αρχές της ΠΓΔΜ έδωσαν πραγματική μάχη με Αλβανούς του ISIS, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 8 αστυνομικοί και 14 τρομοκράτες. Το αλβανόφωνο στοιχείο στην ΠΓΔΜ έχει απασχολήσει την ΕΥΠ πολλές φορές κατά το παρελθόν, καθώς η περιοχή θεωρείται θύλακας εθνικιστών Αλβανών, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν στενές επαφές με την Αγκυρα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι Ιταλοί θωρακίζουν διαρκώς τα σύνορά τους από τέτοιου είδους απειλές, ενώ δημοσιοποιούν τις ανησυχίες τους για τα κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Αλβανία. Πριν από πέντε μήνες, στις 26 Μαρτίου, ο εισαγγελέας της Μπρέσια δήλωσε στην «Corriere della Sera»: «Στην Αλβανία έχουν ταυτοποιηθεί κέντρα εκπαίδευσης και προπαγάνδας και εκατοντάδες εθελοντές, μερικοί από τους οποίους, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι σε συνεχή επαφή με τα άτομα που κινούνται στην Ιταλία, και ιδιαίτερα στην Μπρέσια». Τo ISIS έχει απειλήσει επανειλημμένως πως σκοπεύει να φτάσει στη Ρώμη, γι’ αυτό οι Ιταλοί, πέραν των συνεχών ερευνών τους στα βόρεια σύνορά τους με την Αλβανία, έχουν σχεδόν αποκλείσει τις θαλάσσιες οδούς πρόσβασης από το Ιόνιο.