Μεταναστευτικό: Τώρα και «ταχυμεταφορές πολυτελείας» από τους τούρκους δουλεμπόρους
<p>Ξεπερνά κάθε λογική αλλά και την ανθρώπινη φαντασία η ευρηματικότητα των Τούρκων δουλεμπόρων: τώρα εκτελούν και «ταχυμεταφορες πολυτελείας» μεταναστών με jet ski</p>
H ταρίφα αγγίζει τα 2.000 το άτομο για να περάσουν στην Ελλάδα με τζετ σκι από την Τουρκία.
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άντρες του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, όταν ενημερώθηκαν για τον τρόπο που χρησιμοποιεί ένας Τούρκος δουλέμπορος μεταφέρει μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Ο Τούρκος είχε εξελίξει το... άθλημα, αφού μετέφερε τους μετανάστες με τζετ σκι, έναντι 2.000 ευρώ (το άτομο). δύο μετανάστες έναντι 4.000 δολλαρίων.
Την ώρα που ο Τούρκος με το τζετ σκι μετέφερε δύο μετανάστες από την τουρκική περιοχή του Σαρμουσάκ στα Μυστεγνά της Λέσβου εγκλωβίστηκε από τους άνδρες του Λιμενικού και συνελήφθη.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που αυτό συνέβαινε. Ανάλογο περιστατικό είχε εντοπισθεί την περασμένη Πέμπτη αλλά και συνεχώς επαναλαμβανόταν καθημερινά μερικές φορές και πέντε έως έξι φορές τη μέρα!
Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή του Σαρμουσάκ λειτουργεί τέτοια... επιχείρηση VIP «μεταφοράς» μεταναστών με τρία τζετ σκι που πηγαινοέρχονται στη Λέσβο μεταφέροντας πάντα δυο-δυο μετανάστες, κυρίως νέους ηλικιακά, και πάντα έναντι 2.000 δολαρίων το άτομο.
ΟΗΕ: «Συντονιστείτε, κάντε κάτι»
Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και προειδοποιώντας πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξάνεται πλέον με δραματικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στην χώρα μας 50.000 μετανάστες, ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι.
Δηλαδή, σε μιά εβδομάδα στην Ελλάδα έφτασαν οι μισοί μετανάστες όλου του 2014
Συγκεκριμένα στο διάστημα από 8 έως 14 Αυγούστου στα ελληνικά νησιά έφτασαν 20.843 μετανάστες, όταν στις 365 ημέρες του 2014 είχαν φτάσει 43.500 άτομα.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες» συνεχίζοντας τον ρυθμό του Ιουλίου όταν σε έναν μήνα καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, περισσότερες δηλαδή από ολόκληρο το 12μηνο του 2014.
Η πλεινότητα των μεταναστών προέρχεται από τη Συρία (82%) και ακολουθούν οι Αφγανοί (14%) και οι Ιρακινοί (3%).
«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Η υπηρεσία «συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» σε αυτή την κρίση και «να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». Καταλήγει, δε, με έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και πως δεν μπορεί καν να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πιο αναλυτικά, στις 7 Αυγούστου ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε την Λέσβο, την Κω και τη Χίο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο το «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά λόγω της καθημερινής άφιξης χιλιάδων μεταναστών στις ακτές τους.
«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», είχε δηλώσει ο κ. Κοστέλ προσθέτοντας: «Έτσι στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», είχε τονίσει ο Κοστέλ, ένας βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση» στην τριακονταετή εμπειρία του.
«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η κατάσταση στα νησιά παραμένει εκρηκτική και τοπικοί παράγοντες φοβούνται για τα χειρότερα