Η... γεωγραφία των απελάσεων
<p>Τι δείχνουν οι αναλυτικές λίστες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις επιστροφές</p>
Από τον Βασίλη Χήτο, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σταγόνα στον ωκεανό θυμίζουν οι αριθμοί των παράτυπων μεταναστών από τρίτες, μακρινές χώρες που απελαύνονται από τη χώρα μας, καθώς, όσο πιο… διακριτικά γίνεται, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμπεριλαμβάνει σ’ αυτούς και τους Αλβανούς πολίτες που έχουν περάσει παράνομα και με μια δρασκελιά τα χερσαία σύνορα της ελληνικής επικράτειας.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές λίστες που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 στους συνολικά 11.699 λαθρομετανάστες που απελάθηκαν οι 8.024 προέρχονταν από την Αλβανία. Και, μάλιστα, από αυτούς, οι 3.007 εντοπίστηκαν στην ελληνοαλβανική μεθόριο και απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους μεθοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς, στα Ιωάννινα, και της Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα. Κατά τ’ άλλα, είναι ενδεικτικό πως «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης», σύμφωνα με τα λόγια αρμόδιου ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., πάνω από 1.500 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια στις χώρες καταγωγής τους, τον μήνα Ιούνιο. Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Ενδεικτικά όμως για τον μήνα Ιούνιο, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.367 άτομα), τη Γεωργία (176 άτομα), το Πακιστάν (120 άτομα), το Μπανγκλαντές (48 άτομα), τη Βουλγαρία (38 άτομα), το Ιράκ (35 άτομα), την Τουρκία (25 άτομα) και τη Συρία (23 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς). Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και για τον μήνα Ιούλιο, με 1.106 αλλοδαπούς και με προορισμό την Αλβανία (952 άτομα), τη Βουλγαρία (26 άτομα), το Πακιστάν (26 άτομα), τη Συρία (15 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς), την Τουρκία (13 άτομα) και τη Γεωργία (13 άτομα).Η… πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει δόθηκε ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, όταν και απελάθηκαν περισσότεροι από 1.000 παράτυποι μετανάστες με προορισμούς: την Αλβανία (551 άτομα), το Πακιστάν (256 άτομα), το Αφγανιστάν (91 άτομα), τη Γεωργία (81 άτομα) και το Μπανγκλαντές (76 άτομα). Ετσι, μοιραία αποκαλύπτεται πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες… στρογγυλοποίησης του θεσμού, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι απελάσεις μεταναστών που εισρέουν παράνομα στη χώρα μας κυρίως από τα τουρκικά παράλια… εγκλωβίζονται στον ελλαδικό χώρο, καθώς ελάχιστες τέτοιες πτήσεις με charters γίνονται αποδεκτές στα αεροδρόμια του Αφγανιστάν, του Πακιστάν κ.λπ., υπό τη μόνιμη δικαιολογία ότι «η χώρα ταλανίζεται από εμφύλιο αλληλοσπαραγμό και υπάρχει πολιτική αστάθεια, που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την ασφαλή προσγείωση οποιουδήποτε ξένου αεροσκάφους…». Τέτοια συγκατάθεση όμως δεν επιβάλλεται για τη γειτονική Αλβανία, αφού οι απελάσεις γίνονται κατά βάση από τη στεριά και με αστυνομικές κλούβες, που καταφθάνουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα σύνορα και στη γνωστή, σιδερένια καγκελόπορτα που χωρίζει τις δύο χώρες. Και στη συνέχεια με όσους από τους απελαθέντες το επιθυμούν να παίρνουν ξανά τον γνώριμο, παράνομο δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα από τα γνώριμα και πλέον όχι απροσπέλαστα μονοπάτια.
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Η εικόνα είναι δραματική, αφού όλο το εξάμηνο του 2015 εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές και τις λιμενικές Αρχές: 32.414 Αφγανοί, 9.445 Πακιστανοί και 5.421 Ιρακινοί. Σ’ αυτούς ασφαλώς και δεν συνυπολογίζονται οι 88.264 πρόσφυγες από τη Συρία, που οι οικογένειές τους βίωσαν στον τόπο τους τραγικές καταστάσεις. «Στο πλιάτσικο, στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου, -μας αναφέρει αστυνόμος Β’ που υπηρετεί στη Μυτιλήνη- που γίνεται κάθε τόσο στο βαν της εταιρείας κέτερινγκ, ορμούν ορδές Αφγανών και Πακιστανών, ενώ την ίδια ώρα οικογένειες από τη Συρία κάθονται τρομαγμένες σε μια γωνιά, αν και νιώθουν την ίδια ανάγκη για φαγητό… Είναι ολοφάνερο πως οι άνθρωποι διαθέτουν πολύ διαφορετική κουλτούρα και παιδεία και ακόμη και σε τέτοιες στιγμές τούς διακρίνει μια ευγένεια που σου ραγίζει την καρδιά. Αυτοί οι άνθρωποι ασφαλώς και θα είναι έγκλημα να λογίζονται ως λαθρομετανάστες. Εδώ μιλάμε για πραγματικούς πρόσφυγες. Φαίνεται ακόμη και στο ντύσιμό τους. Μέλημά τους είναι να βρουν νερό, να πλυθούν και μετά ένα πιάτο φαγητό. Είναι μεγάλη αδικία να βρίσκονται σε τέτοια θέση…».