Σε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές να προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τον τραγικό θάνατο του 17χρονου χθες στη Σύμη να είναι αντιπροσωπευτικός της κατάστασης. Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός μεταναστών κατέφθασε χθες στο λιμάνι του Πειραιά. 2.488 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οι περισσότεροι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό το σταθμό του τρένου.

Από πυροβόλο όπλο και όχι από ασφυξία όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, επήλθε ο θάνατος του 17χρονου μετανάστη που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου νεκρός μέσα σε θαλαμηγό που μετέφερε τουλάχιστον 60 με 70 παράτυπους μετανάστες ανοιχτά της Σύμης.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος ιατρός του Κέντρου Υγείας Σύμης προς το διοικητή της 8ης περιφερειακής διοίκησης του λιμενικού σώματος ο θάνατος του 17χρονου προήλθε όχι από ασφυξία αλλά πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Τραγωδία στη Σύμη: Νεκρός 17χρονος μετανάστης στο αμπάρι θαλαμηγού - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το περιστατικό σημειώθηκε όταν σκάφος της frontex εντόπισε τη θαλαμηγό να κινείται ύποπτα και της ζητήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

Η θαλαμηγός που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες δεν υπάκουσε και άρχισε ελιγμούς. Ακολούθησαν προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ακινητοποιηθεί. Λιμενικοί επιβιβάστηκαν σε αυτήν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους διακινητές που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά από γκλοπ ένας λιμενικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε ο θάνατος του 17χρονου ερευνώνται από το λιμενικό σώμα.

Οι τρεις δουλέμποροι έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στο λιμεναρχείο της Σύμης όπως και το σκάφος με τους παράτυπους μετανάστες.

Φαρμακονήσι

Περισσότεροι από 800 μετανάστες έχουν καταμετρηθεί στο Φαρμακονήσι αφήνοντας πίσω την τρομακτική μειοψηφία των μόλις 20 μόνιμων κατοίκων στο νησί. 

Η κατάσταση στο ακριτικό νησί κρίνεται εκρηκτική με τους κατοίκους να ζητούν άμεση βοήθεια.

Αναγκαστική προκύπτει να είναι και η ενίσχυση της φρουράς του Φαρμακονησίου, καθώς ο αριθμός των 24 στρατιωτών είναι μηδαμινός μπροστά στους εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

Θλιβερό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη ενέργειες για την απομάκρυνση τους, ενώ την ίδια στιγμή τόσο η Κως όσο και αλλά πολλά νησιά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Λέσβος

Ασύλληπτος αριθμός προσφύγων κατακλύζει τα νησιά του Αιγαίου και τα θέτει σε κατάσταση υψηλού κινδύνου.

Άλλο ένα τεράστιο κύμα μεταναστών έφτασε στη Λέσβο το πρωί του Σαββάτου με 100 περίπου φουσκωτές βάρκες. 

Πάνω από 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο νησί , ενώ το ρεύμα εισροής  συνεχίζεται ολημερίς, με τον αριθμό των μεταναστών να φτάνει σε εφιαλτικά νούμερα, όπως μεταδίδει το lesvosnews .

Η Λέσβος τελεί εδώ και λίγες ημέρες υπό κατάληψη, αφού εκτός του λιμανιού όπου στοιβάζονται εκατοντάδες μετανάστες, όλες οι πλατείες και τα πεζοδρόμια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν «πνιγεί» από σκηνές, ανθρώπινες ψυχές, με γυναικόπαιδα και υπερήλικες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής.

Οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας, από την πλευρά τους, εκφράζουν την αγανάκτησή τους με τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον κατηγορούν ότι παραμένει ένας απλός θεατής των γεγονότων.