Το διαβατήριό της ζητάει η σύζυγος του Κυριάκου Γριβέα
Τι αναφέρει η γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Το διαβατήριο πρεπει να αποδίδεται στον κατηγορούμενο σε περίπτωση άρσης από τις δικαστικές αρχές του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα καταλήγει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπός Βουρλιώτης.
Μετα απο ερώτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι δεν νοείται οι δικαστικές αρχές να κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που απαγόρευσαν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου και η δικαστική απόφαση να «καθίσταται ανανεργός και να παραμένει ανεκτέλεστη, εξαιτίας της άρνησης των αστυνομικών αρχών να παραδώσουν το διαβατήριο στον κάτοχο του».
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Την ιδια ωρα, η Αναστασία Βατσικα, σύζυγος του Κυριακου Γριβεα, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζει ότι αποτελεί συνταγματική εκτροπή η αφαίρεση του διαβατηρίου της μετά την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος της για κακούργημα, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η κυρία Βάτσικα ζητάει από το ΣτΕ να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη αφαίρεση του διαβατηρίου της, υποστηρίζοντας πως της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ενώ υπογραμμίζει ότι έπρεπε ήδη να ήταν στο Ντουμπάϊ, όπου διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο και είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του.
Η υπόθεση
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απολογία του στον ανακριτή - κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν δάνεια που είχαν λάβει κατά το παρελθόν από το ΤΤ- το ζεύγος Γριβεα αφέθηκε ελευθερο με περιοριστικούς όρους. Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Στην συνέχεια η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει (και το παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης) το διαβατήριο της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.
Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνική Αστυνομίας απέρριψε το αίτημα της κυρίας Βάτσικα για επιστροφή του διαβατηρίου της, σημειώνοντας ότι για όσο χρόνο διαρκεί η σε βάρος της εκκρεμοδικία δεν μπορεί να επιστραφεί. Στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν της επέβαλαν τον όρο της αφαίρεσης διαβατηρίου και η παράδοσή του στην ΕΛΑΣ, παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρούν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.
Ακόμη αναφέρει στην προσφυγή της ότι η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.
Όμως, η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, καθώς «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».
Αναφερόμενη στα επαγγελματικά της δεδομένα η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στον χώρο οργάνωσης συνεδρίων και την τελευταία τριετία εργάζεται σε εταιρεία του Λονδίνου, η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση παγκοσμίων συνεδρίων. Η εργασία της απαιτεί συνεχόμενα ταξίδια ανά τον κόσμο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα στις αρχές του ερχόμενου μήνα διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο στο Ντουμπάϊ και είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του.
Τέλος, αναφέρει η κυρία Βάτσικα ότι από την αφαίρεση του διαβατηρίου της, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα διακοπεί η συνεργασία της με την αγγλική εταιρεία και θα υποστεί οικονομική εξόντωση, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν έχει άλλη πηγή εσόδων.