Είναι ή δεν είναι του Αλέξανδρου ο τάφος της Αμφίπολης; Στον απόηχο του – προς το παρόν- κλεισίματος της πρώτης ανασκαφής στην Ελλάδα που τράβηξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μπορεί να βγει ένα μόνο συμπέρασμα, πριν αποφανθούν οι ειδικοί που θα εξετάσουν όχι μόνο τον σκελετό , αλλά θα κληθούν να κάνουν κάθε κομμάτι της ανασκαφής της Αμφίπολης ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο θα δίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ποιο είναι αυτό το συμπέρασμα; 

Ότι ακόμα και σήμερα , 2.300 χρόνια μετά τον θάνατο του ο Μέγας Αλέξανδρος εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο brand name που έχει αναδειχθεί ποτέ στον πλανήτη. Η είδηση ενός τάφου που και στην ιδέα μόνο ότι σχετίζεται με τον μακεδόνα βασιλιά, έκανε τον γύρο του κόσμου σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Είναι πραγματικά ασύληπτη η δύναμη που έχει το όνομα του 23 αιώνες μετά τον θάνατο του. Και αυτό είναι βέβαιο πως δεν μπόρεσε ποτέ κανείς στους αιώνες που πέρασαν να το ξεπεράσει. Και είναι λογικό. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι μόνο ότι στα 33 του χρόνια είχε δημιουργήσει την πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία. Δεν είναι μόνο η εξουσία και ο απίστευτος οικονομικός πλούτος που είχε υπό την διαχείριση του σε τέτοια ηλικία. Είναι κυρίως ο ΜΥΘΟΣ που δημιούργησε ο θάνατος του. Μυστηριώδης, ξαφνικός και σε ένα χρονικό σημείο, που δεν του έδωσε χρόνο να φθαρεί, αφού ήταν στο απόγειο της δόξας του. Αυτός κυρίως, ο θάνατος του εξυπηρέτησε , με τον καλύτερο τρόπο τον όνομα του που στο πέρασμα των αιώνων, διογκώθηκε και καλύφτηκε περισσότερο με το πέπλο μύθου, παρά πραγματικότητας. Η πορεία της σορού του, τα χαμένα ίχνη, οι κλοπές του σώματος, δημιούργησαν στην συνέχεια το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μυστήριο στον πλανήτη. Και αυτό εξυπηρετούσε τον μύθο του. Ο χαμένος βασιλιάς.

Το τι θα δείξει η συστηματική μελέτη του τάφου και αν θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα κανείς δεν τον ξέρει. Υπάρχουν άλλωστε μεγάλα κενά και πολλά ερωτηματικά , που μπορεί να καταρρίψουν την μία ή την άλλη άποψη. Και αυτό ακόμα , ο τρόπος που εξελίχθηκε η αρχαιολογική ανακάλυψη της Αμφίπολης, μεγαλώνει και άλλο το μυστήριο. Είναι ή δεν είναι ο Αλέξανδρος; 
Το βέβαιο είναι πως η Αμφίπολη, έφερε ξανά στο προσκήνιο το όνομα του. Η υστεροφημία του , αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως έχει σπάσει τα όρια του χρόνου. Κανείς άλλος στην παγκόσμια ιστορία δεν κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο, αποδεικνύοντας πως αυτό που είχε πει «Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι» κατάφερε να το κάνει πράξη , όντας απόλυτος κυρίαρχος και τόσους αιώνες μετά τον θάνατο του.

Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει παρά να εκμεταλλευτεί το ισχυρότερο «brand name» που έβγαλε ποτέ ο πλανήτης. Δεν συμβαίνει άλλωστε ούτε κάθε 2.500 χρόνια να βγάλει μία χώρα έναν Μέγα Αλέξανδρο.