Επιβίωση μέσω... Μετώπου
<p>Σαμαράς και Βενιζέλος κάνουν ακόμα μία προσπάθεια να μείνουν πολιτικά ζωντανοί</p> <p> </p>
Του Θανάση Φουσκίδη- εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Απέλπιδα προσπάθεια των δύο πάλαι ποτέ κυβερνητικών εταίρων συνιστά η διατήρηση στο πολιτικό προσκήνιο των ζυμώσεων για τη συγκρότηση του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Μετώπου», μετά τις εκλογές. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθούν να προωθούν ποικιλοτρόπως το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς είναι κοινός τόπος στους κόλπους των στενών συνεργατών τους πως μόνο μέσω υπερβατικών σχημάτων θα μπορούσαν να έχουν την ελπίδα ότι θα διαδραματίσουν εκ νέου σημαίνοντα ρόλο στο εγχώριο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι δύο μέχρι πρότινος αρχηγοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα το σχέδιό τους (που -εκτός των άλλων- ισοδυναμεί με την προσωπική τους πολιτική επιβίωση), καθώς έχουν λάβει υπ’ όψιν τόσο το σενάριο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτό της ήττας του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει εκ νέου την πρωτιά, τότε το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» θα λανσαριστεί από τους «πυρήνες» του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου στους κόλπους των κομμάτων τους ως ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, οι δυο τους θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως εγγυητές της σχετικής προοπτικής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον. Ειδικά από τη στιγμή που, όπως προβλέπουν, η χώρα θα αντιμετωπίσει νέες, επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να τη φέρουν και πάλι στο χείλος του γκρεμού.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ
Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θεωρούν πως το εν λόγω σενάριο θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα, οπότε και οι διεργασίες θα μπορούσαν να «τρέξουν» μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-«Ποταμιού».
«Θα μπορούσε να είναι η παρακαταθήκη για τη δημιουργία νέων δεδομένων στον ευρύτερο χώρο του πολιτικού Κέντρου, που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των καιρών», σημειώνουν στελέχη πέριξ του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αλλωστε, οι δύο άνδρες κάθε άλλο παρά μπήκαν στη διαδικασία να κρύψουν ότι όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, θεωρώντας πως η σύγκλιση των κομμάτων τους είναι ο μοναδικός δρόμος για την επαναφορά τους με πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, έστω κι αν ακόμη και οι ίδιοι έχουν πειστεί πως το τρένο της αρχηγίας πέρασε οριστικά για αυτούς.
«Είναι θέμα υστεροφημίας και από κει και πέρα ό,τι προκύψει», υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες να ερμηνεύουν τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες του πρώην κυβερνητικού διδύμου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που τους προηγούμενους μήνες είχε βρει πρόσφορο έδαφος στις τάξεις των μετριοπαθών στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, όπως και μιας μερίδας βουλευτών του «Ποταμιού». Αν και η ιδέα είχε καλλιεργηθεί αρχικά στους κόλπους του συστήματος Σαμαρά (φέρει την υπογραφή του Χρύσανθου Λαζαρίδη), είχε βρει ευήκοα ώτα σχεδόν στο σύνολο των κεντροφιλελεύθερων «γαλάζιων» στελεχών, που μονίμως τόνιζαν την ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης, όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πριν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ένθερμο υποστηρικτή της προοπτικής του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» είχαν αναδειχθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος και, σε δεύτερο επίπεδο, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Αμφότεροι, και όχι μόνο, έλεγαν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν η μοναδική διέξοδος για το Κίνημα προκειμένου να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό εξοστρακισμό.
Στο «στρατόπεδο» του «Ποταμιού», αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης φαινόταν εξαρχής διστακτικός και έντονα προβληματισμένος σχετικά με τη σύμπραξη σε ένα σχήμα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας διακριτικά το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν στελέχη που θα έβλεπαν πολύ καλύτερα το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο», σε σχέση με οποιασδήποτε μορφής συμπόρευση με την Κουμουνδούρου. Μεταξύ αυτών και οι αριστερής προέλευσης Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός.
ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ
Ο εκλογικός νόμος, που λειτουργεί ούτως ή άλλως αποτρεπτικά όσον αφορά συνεργασίες αυτόνομων κομματικών σχηματισμών, αλλά και κυρίως ο αρνητισμός με τον οποίο αντιμετώπισαν τις συγκεκριμένες συζητήσεις οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά (που ούτως ή άλλως ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από τα πεπραγμένα των προκατόχων τους) έβαλαν οριστική ταφόπλακα στα φιλόδοξα πλάνα των Σαμαρά και Βενιζέλου.
Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση, ειδικά αναφορικά με τις παρασκηνιακές κουβέντες που έγιναν στο εσωτερικό της Ν.Δ., έχει να κάνει με τον Κ. Καραμανλή. Και τούτο διότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν συλλήβδην αρνητικός απέναντι στην εμπλοκή της «γαλάζιας» παράταξης σε μια τέτοια διαδικασία. «Είναι αποτελεσματικό, άκαιρο και άτοπο», επεσήμαιναν συνεχώς οι πλέον στενοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου, όπως σημείωναν και οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, ήταν μάλλον απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, τη στιγμή που οι σκέψεις για το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» δεν είχαν την ευλογία του -πάντα δημοφιλούς στο στελεχιακό δυναμικό και τη βάση της Ν.Δ.- μακροβιότερου αρχηγού στην ιστορία της παράταξης.
Ποιους στόχους εξυπηρετεί…
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ακόμη και τώρα, το θέμα του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» συντηρείται από διάφορες πλευρές, πέραν των δύο πρώην πολιτικών αρχηγών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανδρέας Λοβέρδος , που μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα αναφέρονταν στα περί δημιουργίας «Ευρωπαϊκού Μετώπου» εν είδει χαμένης ευκαιρίας. Βλέπετε, εκτός των άλλων, είναι κοινό μυστικό πως η διατήρηση αυτής της κουβέντας στο προσκήνιο εξυπηρετεί τη ρητορική και το στίγμα που έχουν δώσει στο γενικότερο πολιτικό πεδίο, αλλά και (κυρίως στην περίπτωση του πρώτου) στο εσωκομματικό περιβάλλον. «Θέλουν να βγάλουν προς τα έξω την εικόνα των συνεπών ευρωπαϊστών, που βαδίζουν σταθερά στη γραμμή, ανεξαρτήτως των συνθηκών που διαμορφώνονται», επισημαίνουν συνομιλητές των δύο πρώην υπουργών.