Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Η επέτειος των 71 ετών από την εκτέλεση της Ηρωίδος της πραγματικής Εθνικής Αντιστάσεως 1941-1944 Λέλας Καραγιάννη τιμάται σήμερα, εν μέσω γενικής …σιγής των πάντων, ακόμη και της επισήμου Πολιτείας!

Ίσως γιατί η Ηρωίδα, Μάνα επτά παιδιών, Λέλα Καραγιάννη δεν ήταν Αριστερή, δεν ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ, και αυτό στις μέρες μας «δεν πουλάει» επικοινωνιακώς.

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας, παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Καραγιάννη και έζησε τον περισσότερο χρόνο της έτσι και αλλιώς σύντομης ζωής της που τέλειωσε με μία γερμανική σφαίρα στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο Δαφνί, στην Αθήνα. Όπως σημειώνει με σχόλιό του ο γνωστός, έγκριτος, Πειραιώτης δικηγόρος Γρηγόρης Μπλαβέρης: «Αν με ρωτούσαν ποιό είναι το σημαντικότερο πρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους άξιους και γενναίους Πατριώτες θα επέλεγα την ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ;

1) Γιατί αν και μητέρα επτά παιδιών από την πρώτη στιγμή, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, μπήκε στον Αγώνα κατά των κατακτητών, από Πατριωτικό καθήκον και μόνον χωρίς να περιμένει αποφάσεις στρατιωτικών ή κομματικών κέντρων.

2) Γιατί η δράση της δεν ήταν εκ τους ασφαλούς ούτε στηρίχθηκε σε πολυάριθμους ένοπλους αντάρτες αλλά έδωσε τον αγώνα της ευρισκόμενη η ίδια πάντα στην πρώτη γραμμή.

3) Γιατί όχι μόνον δεν χρηματοδοτείτο από το Συμμαχικό Στρατηγείο με εφόδια και λίρες αλλά ξόδευσε ολόκληρη την περιουσία της για να χρηματοδοτήσει την Οργάνωσή της.

4) Γιατί όταν συνελήφθη και βασανίστηκε απάνθρωπα δεν πτοήθηκε και δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες της.

5) Γιατί ακόμη κι όταν ο περιβόητος βασανιστής Μπέκε την απείλησε -βάζοντας το πιστόλι στο κεφάλι των 2 παιδιών της - ότι θα τα σκοτώσει, δεν λύγισε αλλά περήφανα του απάντησε ότι "Τα παιδιά μου εγώ τα γέννησα αλλά ανήκουν στην Πατρίδα".

6) Γιατί όταν την οδήγησαν σαν σήμερα, στις 8/9/1944 για εκτέλεση στο Δαφνί, μέχρι την τελευταία στιγμή εμψύχωνε τους άλλους μελλοθάνατους και πέθανε ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν ιδρυτής και αρχηγός της αντιστασιακής Οργάνωσης "Μπουμπουλίνα". Από τις πρώτες ημέρες της Κατοχής αρχικά με την οικογένειά της και λίγους φίλους άρχισε να περιθάλπτει πολεμιστές της Αλβανίας που δεν είχαν τρόπο να γυρίσουν σπίτια τους. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την απόκρυψη, περίθαλψη και φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών , την κατασκοπεία και τις δολιοφθορές κατά του εχθρού. Γρήγορα η Οργάνωση έφτασε τα 140 μέλη, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί αντιναζί. Διέθεσε ολόκληρη την περιουσία της για τον Αγώνα (εκτός των άλλων νοίκιαζε 3 σπίτια και αγόρασε καΐκι για την απόκρυψη και την διαφυγή των συμμάχων που περιέθαλπτε). Οργάνωσε αποδράσεις αιχμαλώτων από το στρατόπεδο της Κοκκινιάς. Υπέκλεψε την λίστα με τα ονόματα των Γερμανών πρακτόρων στην Αθήνα και το Κάιρο. Από τις πληροφορίες της βυθίστηαν πολλά εχθρικά πλοία. Εκτέλεσε το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Τατοίου , καταστρέφοντας μεγάλα αποθέματα βενζίνας και πυρομαχικών και άλλα πολλά ...

"Ευχαριστούμε το Αρωμα". Ηταν η συνθηματική φράση που ακουγόταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Καίρου κάθε φορά που υπήρχε επιτυχής αξιοποίηση των πληροφοριών της " Μπουμπουλίνας"...

Ευχαριστούμε Λέλα Καραγιάννη για όσα προσέφερες.»

Έπεσεν Υπέρ Πατρίδος! ΑΘΑΝΑΤΗ!