Διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Kρήτης ο προκλητικός κύριος Ρίχτερ
Θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα
Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και σε ολόκληρη την κρητική κοινωνία έχει προκαλέσει η απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις, με μια κρυφή τελετή, στην αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή και συγγραφέα Χάιντζ Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα.
Ο Γερμανός καθηγητής έχει "ανοιχτούς λογαριασμούς" με το νησί, καθώς το 2011 σε βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης μεροληπτούσε ουσιαστικά υπέρ των Γερμανών εισβολέων και έπληττε την κρητική αντίσταση, τους αγώνες και τις θυσίες του κρητικού λαού.
"Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Έλληνες και με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του βιβλίου του.
Η πρόταση συγκεκριμένων μελών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να τιμηθεί ένα πρόσωπο, το οποίο ουσιαστικά με το έργο του αφενός αμφισβητούσε την συμβολή των Κρητικών στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου απέδιδε τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί στην πλευρά των αντιστασιακών, συνάντησε την απόρριψη της πλειοψηφίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι ιθύνοντες δεν έκαναν πίσω και η τελετή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, την ημέρα εκείνη ομάδα διαμαρτυρόμενων μπήκε μέσα στο ωδείο του Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιούνταν η επίσημη τελετή, και, κρατώντας φωτογραφίες πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης εμπόδισε την εκδήλωσε και ακύρωσε την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ.
Τελικά, η τελετή πραγματοποιήθηκε, υπό άκρα μυστικότητα, στις 20 Νοεμβρίου και ενώ η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου τελούσε υπό κατάληψη..., γεγονός που συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το cretalive.gr, για τη συγκεκριμένη "κλειστή" τελετή δεν είχε ενημερωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα ούτε καν οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, παρά μόνο οι παρόντες, η πρόεδρος του τμήματος πολιτικής επιστήμης Ήβη Μαυρομούστακου, ο κοσμήτορας της σχολής Δημήτρης Μυλωνάκης και ο εισηγητής της πρότασης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ανδρέας Στεργίου, που ήταν φοιτητής του κ. Ρίχτερ.
Η "εν κρυπτώ" αναγόρευση προκάλεσε νέες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ πολλοί καθηγητές εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους και μάλιστα ανέφεραν ότι θα ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της Πρυτανείας και την ακύρωση της αναγόρευσης.
Οι ίδιοι έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις με την συμμετοχή του εισηγητή της πρότασης, αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας των φορέων του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έγκαιρα είχε ενημερώσει με επιστολή του, την Πρυτανεία, το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει την απόφαση του για την τελετή αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή, επισημαίνοντάς τις ανακρίβειες και αντιδράσεις που προκαλεί το βιβλίο του.
Το θέμα έφερε στη Βουλή, καταθέτοντας επερώτηση, ο βουλευτής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε για "παραχάραξη της ιστορίας" και "προσβολή για την τιμή όσων θυσιάστηκαν", ενώ, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει ενάντια σε "όσους καταπατούν νόμους και κανόνες λειτουργίας των Πανεπιστημίων".