Του Σωτήρη Ξενάκη - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οργανωμένη προσπάθεια να «αλώσουν» τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης μέσω ΣΥΡΙΖΑ και «Ποταμιού», με στόχο να εκλέξουν τέσσερις από τους έξι βουλευτές, βρίσκεται σε εξέλιξη από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και το φιλοτουρκικό κόμμα DEB. Ηδη από τις εκλογές του Ιανουαρίου κατάφεραν να εκλεγούν στη Ροδόπη δύο μουσουλμάνοι βουλευτές και μόλις ένας χριστιανός (ο Ευριπίδης Στυλιανίδης), ενώ στην Ξάνθη, όπου οι συσχετισμοί ήταν λιγότερο ευνοϊκοί, εξέλεξαν έναν μουσουλμάνο από τους συνολικά τρεις βουλευτές. Εντελώς... συμπτωματικά και οι τρεις μουσουλμάνοι που εξελέγησαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρούσα συγκυρία έχει αναπτυχθεί έντονη κινητικότητα και στους δύο νομούς, με διαφορετική στόχευση για τον καθένα. Στην Κομοτηνή, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Ξάνθη, θεωρείται βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν στις πρώτες δύο θέσεις οι νυν βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, αμφότεροι υποστηρικτές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, θεωρείται πολύ πιθανό, αν ο κ. Τσίπρας είναι ο νικητής των εκλογών, να πετύχουν την επανεκλογή τους. Μοναδικό σοβαρό εμπόδιο είναι η καχυποψία του χριστιανικού στοιχείου της περιοχής, που δεν είδε με καλό μάτι το γεγονός ότι και οι δύο βουλευτές που εξέλεξε το κόμμα της Κουμουνδούρου προέρχονται από τη μειονότητα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

 Το προξενείο, έχοντας λάβει υπ’ όψιν αυτή την ανησυχία και προκειμένου να σιγουρέψει ότι η εκπροσώπηση από δύο μουσουλμάνους θα είναι σίγουρη και στην επόμενη Βουλή, είναι πιθανόν να προχωρήσει στην οργανωμένη μεταφορά ενός κομματιού ψηφοφόρων προς το «Ποτάμι», όπου υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ. Ηδη ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς καμία συζήτηση με τα τοπικά στελέχη του κόμματος, ανακοίνωσε ότι ο Ιλχάν Αχμέτ θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Ροδόπη. Η εμφανής στόχευση να εξασφαλιστεί η μουσουλμανική ψήφος προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη αντίδραση του επιχειρηματία από την περιοχή Σταμάτη Κουρούδη, ο οποίος ήταν δεύτερος και τώρα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Στρατηγικός στόχος της Αγκυρας μέσω του προξενείου και του DEB είναι, σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλίσουν ότι οι χριστιανοί θα εκλέξουν λιγότερους βουλευτές από αυτούς που δικαιούνται, μέσω της χειραγώγησης της μουσουλμανικής ψήφου. Ο μόνος χριστιανός που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, γι’ αυτό και η υποστήριξή του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όσο πιο ισχυρός εμφανιστεί στην κάλπη, τόσο πιο καθαρό θα είναι το μήνυμα προς το τουρκικό προξενείο.

ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

 Τα πράγματα για τους εγκάθετους του προξενείου είναι πιο περίπλοκα στην Ξάνθη, όπου η εκλογική δύναμη του μουσουλμανικού στοιχείου είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με την Κομοτηνή. Κι όμως, στις εκλογές του Ιανουαρίου κατάφεραν να εκλέξουν έναν βουλευτή, τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο δεύτερος που έβγαλε το κόμμα της Κουμουνδούρου, Στάθης Γιαννακίδης, αποτελεί κοινό μυστικό στην ευρύτερη περιοχή ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί του - και μάλιστα στο προξενείο δεν τον αντιμετωπίζουν αρνητικά.

Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται ο Αλέξανδρος Κοντός, μια επίσης πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι εφημερίδες που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα τη λειτουργία ενός δεύτερου Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Ξάνθη. Το Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί ήδη δεν έχει άδεια, ενώ προ ετών ανέκυψε σοβαρό ζήτημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη τη δαπάνη για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών από τα χωριά της Ξάνθης στο σχολείο.

Για τους γνωρίζοντες τα πράγματα, η κατάσταση είναι απλή: Το τουρκικό προξενείο για άλλη μία φορά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον κομματικό ανταγωνισμό, για να πετύχει την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του.

Ολα τα συγκεκριμένα σενάρια που εξυφαίνονται τις μέρες αυτές έχουν την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Αν, όμως, τα εκλογικά δεδομένα διαφοροποιηθούν πανελλαδικά και η Νέα Δημοκρατία ανέβει ακόμα περισσότερο, διεκδικώντας την πρωτιά, τότε η Αγκυρα και οι άνθρωποί της θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και θα πρέπει να αλλάξουν σχεδιασμό, καθώς είναι πάγια τακτική να στηρίζονται υποψήφιοι από τα κόμματα που φαίνεται ότι κερδίζουν τις εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

Ερώτημα η στάση του Λεβέντ Σαδίκ

Για συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, προετοιμάζεται πλέον το κόμμα «Ειρήνη-Ισότητα-Φιλία» (το γνωστό DEB), που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ και αποτελεί τη φωνή της Αγκυρας στη Θράκη. Ηδη έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόσωπα στα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω), με τις συζητήσεις να μην έχουν ευοδωθεί έως τώρα, στην Αττική, όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και σε ορισμένες ακόμα περιοχές όπου υπάρχουν σλαβόφωνοι, κάποιοι από τους οποίους εμφανίζουν αυτονομιστικές τάσεις. Στόχος είναι στις εκλογές μετά από αυτές της 20ής Σεπτεμβρίου να υπάρχουν ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Το σενάριο φαντάζει στην παρούσα φάση... επιστημονικής φαντασίας, καθώς για την υλοποίησή του απαιτούνται περίπου 180.000 ψήφοι. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπεται από τους εμπνευστές του, που εργάζονται συστηματικά, αν και οι προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία χρόνια έχουν ακυρώσει πολλές από τις ανθελληνικές απόπειρές τους.

Ερώτημα εξακολουθεί να είναι, τέλος, τουλάχιστον για αυτές τις εκλογές, η στάση του Λεβέντ Σαδίκ (γιου του Αχμέτ Σαδίκ), σημαίνοντος οικονομικού παράγοντα της μειονότητας, τον οποίο στην Αγκυρα προορίζουν για επικεφαλής του DEB. Ο ίδιος, πάντως, αν και πολιτικολογεί με προσοχή, αλλά και με συνέπεια, δεν έχει δείξει διάθεση να εμπλακεί στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.