Κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο, «12 θυμωμένοι άντρες», 12 ένορκοι έρχονται αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους στη Νέα Υόρκη του 1957.  Άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ένα 16άχρονο αλλοδαπό αγόρι που κατηγορείται για φόνο. Οι ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης, που φέρει η κάθε τους απόφαση. Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους;

Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, σε δικαστικό μέγαρο, θέτοντας τους θεατές στη θέση των ενόρκων. Έπειτα από έξι μήνες sold - out παραστάσεων στην Αθήνα και έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και δύο βραβεία κοινού, επιστρέφει, ξεκινώντας τη δεύτερη θεατρική του σεζόν στη Σύρο, όπου και θα την παρουσιάσει στο θέατρο Απόλλων, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, με μέρος των εσόδων να διατίθεται στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

Το έργο βασισμένο στο κινηματογραφικό έργο του Λιουμέτ, «Οι 12 ένορκοι» (1957), με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα, απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, πολλά ακόμη βραβεία και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτή του καλύτερου σεναρίου.

«Η ιδέα να παρουσιάσω το έργο “Οι 12 ένορκοι” ήρθε πριν δύο χρόνια, όταν είδα την ταινία “12 angry men” του Σίντνεϊ Λιούμετ. Θέλησα να δω 12 ηθοποιούς, σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή, να κορυφώνουν και να ηρεμούν την ατμόσφαιρα, σαν τους παλμούς της καρδιάς σε ένα καρδιογράφημα», δήλωσε η σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

Και συνεχίζει: «Αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, παρά τη χιλιομετρική και χρονική του απόσταση από το εδώ και το τώρα, μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στην ουσία τους. Οι ίδιες απόψεις θα μπορούσαν να εκφραστούν και σήμερα, ειδικά όσον αφορά στον ρατσισμό».

Οι 12 ένορκοι είναι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος. Συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός.

Κείμενο: Reginald Rose, μετάφραση - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη -  Νότης Παρασκευόπουλος, Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου, σκηνικά: David Negrin, κοστούμια: Κική Μήλιου, βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη, φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη, μουσική: Γιώργος Περού, sound design: Νίκος Τσέκος, video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης, promo video: Γρηγόρης Πανόπουλος, φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης, γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Δαπέργολας, παραγωγή: A Priori. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Θέατρο Απόλλων, πλατεία Θεάτρου, Ερμούπολη, Σύρος

Παραστάσεις: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου: 20.00, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: 18.30 και 21.00.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο (παιδιά, φοιτητές, ευπαθείς ομάδες): 15 ευρώ.