Στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος φαίνεται ότι προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ημέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, το σημείο εισόδου, δηλαδή, των μεταναστών στο γερμανικό έδαφος.

Τα μέτρα από τις Βρυξέλλες έρχονται μια ημέρα μετά την νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου 34 μετανάστες έχασαν την ζωή τους όταν ανετράπη η λέμβος που τους μετέφερε.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ο κίνδυνος χιλιάδες μετανάστες να «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα, με την Αθήνα να έχει ήδη μετατραπεί σε στρατόπεδο μεταναστών, ενώ η κατάσταση στα ελληνικά νησιά να παραμένει η ίδια με τους πρόσφυγες να καταφθάνουν χιλιάδες καθημερινά. 

Κλείνει τα σύνορα η Γερμανία

Την ώρα που χιλιάδες ψυχές μεταναστών χάνονται στο Αιγαίο και άλλες τόσες στοιβάζονται στα λιμάνια της Ελλάδας ή βρίσκονται εγκλωβισμένες στα σύνορα κρατών, η Γερμανία κάνει στροφή 180 μοιρών στην μεταναστευτική πολιτική της και κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όταν επισκέφθηκε κέντρο υποδοχής μεταναστών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πρόσφυγες. Κάποιοι από τους πρόσφυγες, μάλιστα,  δεν δίστασαν να της ζητήσουν να βγάλουν selfie κι εκείνη τους έκανε το χατίρι. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν με την Γερμανία να αλλάζει οπτική. 

Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, που είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός τους για το πέρασμα στη Δύση, είναι μεγάλος και παρά τις αντιδράσεις η Γερμανία ήδη άρχισε τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.

Η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να ελέγξει τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφός της προκαλεί νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό που ήδη έχει αναχθεί σε Νο 1 ζήτημα για όλη την Ευρώπη, με φόντο ωστόσο την νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου 34 πρόσφυγες πνίγηκαν όταν αναποδογύρισε η λέμβος που τους μετέφερε.

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Πάνω από 100 άτομα επέβαιναν στη λέμβο, για το ταξίδι της ζωής τους, που όμως για 34 από αυτούς κατέληξε σε τραγωδία.  Η λέμβος ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και δέκα μικρά παιδιά (πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια).

Επισήμως έχουν καταγραφεί συνολικά τριάντα τέσσερις νεκροί, ωστόσο νεότερες πληροφορίες  αναφέρουν ότι οι λιμενικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι περισσότεροι. Την ίδια ώρα σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες των διασωθέντων που κάνουν λόγο για  δεκάδες νεκρούς και περισσότερα παιδιά θύματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.

Πάνω από 1.400 μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό το τελευταίο τριήμερο

Τουλάχιστον 1.429 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε 58 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα από τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής έως τις 7:30 το πρωί της Δευτέρας, στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Κω, Σύμης και Ρόδου.

Stop από τη Γερμανία

Μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις ωστόσο είναι αποφασισμένη να πάρει η Γερμανία, η οποία κλείνει τα σύνορα για τους μετανάστες.

Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις βραδινές ώρες της Κυριακής με Γερμανούς αστυνομικούς να σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα προκειμένου να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία.

Λόγω της απόφασης αυτής διεκόπησαν και τα δρομολόγια της Deutsche Bahn.

Η απόφαση του Βερολίνου, το οποίο παράλληλα ζητά "ζώνες αναμονής" σε Ελλάδα, Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία, προκαλεί προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Αθήνα καθώς ο προορισμός της πλειοψηφίας των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος είναι η Γερμανία.

Αν το Βερολίνο κρατήσει επί μακρόν κλειστά τα σύνορά του τότε γίνεται ορατός ο κίνδυνος οι χιλιάδες των μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια προωθούνται στον Πειραιά να «κολλήσουν» στην Ελλάδα με άγνωστες συνέπειες.

Όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian αυτή είναι η δεύτερη μονομερής απόφαση της Γερμανίας όσον αφορά το μετααστευτικό, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Βερολίνου ότι αναστέλει την ισχύ της συνθήκης Δουβλίνο 2 προκειμένου να δεχθεί ένα μεγάλο τμήμα των Σύρων προσφύγων από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

"Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

"Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς", προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν "το συντομότερο δυνατόν".

"Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνάντησης είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε την Κυριακή σειρά πρωτοβουλιών προς τους ηγέτες της Ουγγαρίας προκειμένου να «σπάσει» τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Με παρέμβασή του στο Twitter, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε το στίγμα της παρέμβασής του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκάλεσε για σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος Γιούνκερ.

«Θα ζητήσω μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς Εσωτερικών να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για την προσφυγική κρίση, έγραψε ο κύριος Αβραμόπουλος.

Συνάντηση Μέρκελ-Φάιμαν την Τρίτη

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας.

Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.