Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχεδόν τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Τσίπρα, να διατείνεται, και μάλιστα μέσω παρεμβάσεών του στον Τύπο, ότι δεν... κόστισε τίποτα στους πολίτες, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια άλλη εικόνα σχετικά με το πόσο επιβάρυνε τα κρατικά ταμεία η θητεία του στην οδό Νίκης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Βαρουφάκης, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπογράμμισε ότι οι σύμβουλοί του «κόστισαν στον ελληνικό λαό ακριβώς μηδέν», καθώς, όπως υποστήριξε, «κανένας σύμβουλός μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ». Αναφερόταν στον James Galbraith, «o οποίος εργαζόταν νυχθημερόν στο υπουργείο, αλλά και ανά την υφήλιο για εμάς», στον Jeffrey Sachs, «που μοιράστηκε την τεράστια εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις χρεωμένων χωρών με το ΔΝΤ», στον Larry Summers, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, στον λόρδο Lamont, πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, στον Glenn Kim, «ειδικό σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους, τον οποίο συνέχισε να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μετά την παραίτησή μου», και τέλος στην επενδυτική τράπεζα Lazard, «την οποία προηγούμενες κυβερνήσεις πλήρωσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις συμβουλές της – συμβουλές που επί υπουργίας μας διέθετε απολύτως δωρεάν και με σημαντικό δικό της κόστος».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Οπως φαίνεται στις επίσημες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο κ. Βαρουφάκης, τουλάχιστον για τους κυρίους Galbraith και Kim όχι μόνο καλύφθηκαν τα έξοδα των μετακινήσεών τους για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και για τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις, αλλά επίσης στα ταξίδια αυτά λάμβαναν αποζημίωση για κάθε ημέρα συμμετοχής στην ελληνική αποστολή. Που σημαίνει ότι τους δόθηκε όχι μόνο… ένα ευρώ για τα έξοδά τους, αλλά και κάτι παραπάνω.

Σε αυτά, βέβαια, προστίθεται το υψηλό κόστος μετάβασης των άλλων άτυπων συμβούλων του κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή τους στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, για το οποίο ο ίδιος δηλώνει περήφανος. «Ηταν το αντίτιμο της αξιοπρέπειας, καθώς καταργήσαμε τις εισβολές των τροϊκανών στα υπουργεία», υπογράμμισε με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Πρόκειται για τον Ιρανό Soroosh Shambayati, τον Κολομβιανό Daniel Munevar και τον Kim Brian, εκτός από τον Glenn Kim, οι οποίοι κυριολεκτικά πέρασαν απαρατήρητοι κι έμειναν -με το αζημίωτο βέβαια- στη μνήμη των περισσότερων μόνο για τις εκκεντρικές απόψεις τους και τα βιογραφικά τους, αφού δεν παρουσιάστηκε κάποια καινοτόμα πρόταση προς τους εταίρους, ούτε σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί το τρίτο Μνημόνιο.

Δύο από τους άτυπους ξένους συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν και στην ελληνική αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε ο Ευ. Τσακαλώτος πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, με βάση επίσημα έγγραφα, οι Kim-Brian Yuhyun και Glenn Kim, που στο παρελθόν διετέλεσε «στρατηγικός σύμβουλος» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μετέβησαν με έξοδα του υπουργείου Οικονομικών και διέμειναν στις Βρυξέλλες από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα. Εν συνεχεία, ταξίδεψαν στην Αθήνα από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου «με σκοπό τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας αναφορικά με τα τρέχοντα οικονομικά θέματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας ημερήσια αποζημίωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων και οι απολαβές τους

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, αν και στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρεται στους άτυπους συμβούλους του, αποφεύγει να μιλήσει για τους είκοσι (20) μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες, αλλά και αποσπασμένους υπαλλήλους που είχε προσλάβει στο υπουργικό γραφείο του, οι οποίοι λάμβαναν κάθε μήνα κανονικά τον μισθό τους. Κι αυτό σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις αποδοχές μετακλητών, ειδικών συμβούλων και συνεργατών των πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον διευθυντή του γραφείου του, Γιώργο Κουτσούκο, που λάμβανε 2.271 ευρώ μηνιαίως, και τους μετακλητούς υπαλλήλους Σταυρούλα Παπασωτηρίου, με μισθό 858 ευρώ, Β. Παπούλη, με μισθό 1.092 ευρώ, Ευ. Τσάτσαρη, με μισθό 858 ευρώ, Αθ. Καραγιάννη, με μισθό 858 ευρώ, Κ. Λεβέντη, με μισθό 858 ευρώ, και Ν. Στράτη, με μισθό 858 ευρώ. Επίσης, για τους ειδικούς συνεργάτες Θ. Τσολάκη, με μισθό 2.063 ευρώ, Ι. Λεοντίτση, με μισθό 1.249 ευρώ, Γ. Φλώρο, με μισθό 2.063 ευρώ, Φ. Μπακαδήμα, με μισθό 1.249 ευρώ, Α. Καλογεροπούλου, με μισθό 1.249 ευρώ, Κων. Ευθυμίου, με μισθό 1.249 ευρώ, Αν. Πατώκο, με μισθό 2.063 ευρώ, και Θ. Παγτζή, με μισθό 2.063 ευρώ. Κανονικά τον μισθό τους έπαιρναν επίσης οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Βαρουφάκη Βασίλης Καφούρος, Χριστίνα Γεωργιλέ, Φωτεινή Χειμωνάκου και Αναστασία Αρβανίτη.

Το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ακολούθησε την πολυδάπανη τακτική των προκατόχων του, διορίζοντας στο γραφείο του στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι δήλωνε θιασώτης του λιτού βίου, εξασφάλισε για το υπουργικό γραφείο του έναν πανάκριβο υπολογιστή αξίας 2.025 ευρώ, ο οποίος πληρώθηκε από το ταμείο του υπουργείου.