Η εμφάνιση του επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και της συζύγου του κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στη χθεσινή τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τον νυν ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στον Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, μπορεί να «ξάφνιασε» κάποιους, αλλά σίγουρα όχι τη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Αυτό δε για περισσότερους του ενός λόγους.

Πρώτον, ο κ.Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Τάξεως του 1955 και Αντιναύαρχος ε.α.ΠΝ, καθώς αποστρατεύτηκε αναγκαστικώς τον Ιούλιο του 1967, ως Πλωτάρχης, για την αντίθεσή του στη Δικτατορία, από την οποία και εξορίστηκε στην Αμοργό. Μυήθηκε στο «Κίνημα του Ναυτικού», το 1973, βοηθώντας έτσι να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος, από την εταιρεία του ίδιου και του αδελφού του Νίκου, ο οποίος επίσης ήταν αξιωματικός του ΠΝ, απόφοιτος της Τάξεως 1952 της ΣΝΔ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε νωρίς σχετικώς από το Ναυτικό, ως Υποπλοίαρχος, ασχολούμενος έκτοτε με τις επιχειρήσεις που δημιούργησε. Μεταπολιτευτικά, στον κ.Βαρδή Βαρδινογιάννη απονεμήθηκε αναδρομικώς ο βαθμός του Αντιναύαρχου ΠΝ, από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεύτερον, ο κ. Β.Βαρδινογιάννης, όπως και ο πρωτοξάδελφός του αείμνηστος Αρχηγός ΓΕΝ, «υποβρυχιάς», Ναύαρχος Γιώργος Θεοδωρουλάκης, αλλά και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είναι όλοι από το ίδιο χωριό, το Γεράνι Ρεθύμνου, και έχουν και μακρινή συγγένεια.

Αν τώρα στους προαναφερθέντες αυτούς σοβαρούς λόγους, προστεθεί και το γεγονός ότι και ο παραλαμβάνων νέος Αρχηγός ΓΕΝ είναι επίσης Κρητικός, τότε εύκολα εξηγείται όχι μόνο η εμφάνιση του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην τελετή, αλλά και η εμφάνιση των χορευτών και των χορευτριών παραδοσιακών Κρητικών χωρών του «Λαογραφικού Ομίλου Μινωϊτών», που ήλθε από την Κρήτη ειδικώς για το σκοπό αυτό, αλλά και από μία οκταμελή ομάδα Κρητικών μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων οι οποίοι χόρεψαν Κρητικούς χορούς προς τιμήν των δύο Αρχηγών.

Μετά από όλα αυτά, το γεγονός ότι κεράστηκαν και κρητικές ρακές στους προσκεκλημένους της τελετής και απαγγέλθηκε και κρητική μαντινάδα από τον Πρόεδρο Εφέδρων Ρεθύμνου («Το ΓΕΕΘΑ μα και το ΓΕΝ δυο Κρητικοί κρατούνε/ και όποιοι την πατρίδα επιβουλεύονται, ας το ξανασκευτούνε») δεν εξέπληξε κανέναν.

Λ.Σ.Μ.