Και άλλη Ποινική διώξη για τον Παπαγεωργόπουλο
Αφορά τη νέα «τρύπα» 1,1 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης .. σε βαθμό κακουργήματος.
Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία, αυτήν της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή 12ετούς κάθειρξης για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Η νέα κατηγορία αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.
Ήδη ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μελετώντας το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή, παρήγγειλε από την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Β. Παπαγεωργόπουλου για το παραπάνω αδίκημα. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Για την ίδια υπόθεση, ο αντιεισαγγελέας Εφετών ζήτησε να κινηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Αναστάσιου Γερογιάννη, όπως επίσης σε βάρος πέντε υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των διωκόμενων υπαλλήλων είναι ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου που καταδικάσθηκε από το εφετείο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σε φυλάκιση 1 έτους (με αναστολή).
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν ο πρώην αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι αυτήν της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος. Όπως στην περίπτωση του τέως δημάρχου, το συγκεκριμένο αδίκημα συνδέεται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που συνέταξε ο οικονομικός επιθεωρητής Αιμίλιος Σαμόλης, «παρέλειπε να ασκεί την εποπτεία στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση του δήμου, δεν ανακάλεσε τους αντιδημάρχους Οικονομικών από τα καθήκοντά τους, ενώ γνώριζε ότι προέβαιναν κατ' εξακολούθηση στην έκδοση των παράνομων διοικητικών πράξεων, δηλαδή στην έκδοση ειδικών εντολών για πληρωμές δαπανών που ήταν προδήλως παράνομες, συμπράττοντας στην συγκάλυψη και διαιώνιση του φαινομένου των πληρωμών με τις ειδικές εντολές». «Περαιτέρω -σύμφωνα με την ίδια έκθεση- ο προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας τον ενημέρωνε (σ.σ. τον δήμαρχο) μετά την έκδοση και εκτέλεση κάθε μίας ειδικής εντολής για το προδήλως παράνομο της πληρωμής χρημάτων με βάσει τις ειδικές εντολές». Κατά το πόρισμα, το έλλειμμα που «χρεώνεται» ο Β. Παπαγεωργόπουλος για το διάστημα 1999-2004 ανέρχεται σε 868.338,43 ευρώ.
Ο εισαγγελέας Εφετών Αργ. Δημόπουλος, εξάλλου, αρχειοθέτησε τη δικογραφία για τέσσερα άτομα, λόγω παραγραφής του αξιόποινου με την παρέλευση 15ετίας για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ μεταξύ αυτών είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης.
Ακόμη, θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα εναντίον τριών δημοτικών υπαλλήλων και ως εκ τούτου αρχειοθετείται η δικογραφία για τους συγκεκριμένους. Την ίδια τύχη (αρχειοθέτηση) έχει η δικογραφία και για επτά ακόμη άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην δημοτικός υπάλληλος και νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεόδωρος Αθανάσαρος, λόγω παραγραφής του αξιόποινου με την παρέλευση της 5ετίας για το πλημμέλημα της απιστίας στην υπηρεσία.