Δικογραφία με "βόμβες" για τον ΕΟΤ
<p>Στην ανακρίτρια Διαφθοράς φάκελος που «καίει» την ηγεσία του Oργανισμού μεταξύ 2007-2009</p>
Της Νεφέλης Ιανού - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στα χέρια της ανακρίτριας Διαφθοράς, Βασιλικής Μπράτη, βρίσκεται η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά τον έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος διαπίστωσε παρατυπίες ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που «φούσκωσαν» τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ προς όφελος συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Υπόλογοι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών είναι ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, την περίοδο 2007-2009. Οι εν λόγω κρατικοί υπάλληλοι, «αν και είχαν την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, φέρονται ότι ελάττωσαν την περιουσία του οργανισμού, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει ως αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα».
Ωστόσο, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την οικονομική αστυνομία δεν κατάφερε να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος της ζημίας, η οποία αγγίζει τουλάχιστον τις 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τον αριθμό των δελτίων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που δόθηκαν εκτός ΚΕΠ, αλλά και σε πρόσωπα που δεν τα... δικαιούνταν!
ΕΚΤΟΣ ΚΕΠ
Σύμφωνα με όσα όριζαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα σχετικά προγράμματα, οι δικαιούχοι των δελτίων μπορούσαν να τα παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ με την επίδειξη των σχετικών δικαιολογητικών. Οπως όμως έδειξε η έρευνα, εκατοντάδες δελτία είχαν εκδοθεί εκτός ΚΕΠ «και παρουσίαζαν ουσιώδεις παρατυπίες, αφού δεν έφεραν ούτε σφραγίδες και υπογραφές ή έφεραν σειριακούς αριθμούς αναντίστοιχους με τον χρόνο έκδοσής τους ή τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία του δελτίου ταυτότητας δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι. Επίσης, αναφέρονται περιπτώσεις δελτίων που χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν ξενοδοχεία για διαμονή προσώπων ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά πολύ τη... δυναμικότητά τους!». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοδοχείου στη Σύρο, το οποίο πήρε 15.612 ευρώ προσκομίζοντας 103 δελτία, από τα οποία τα 53 είχαν εκδοθεί εκτός... ΚΕΠ, οι δε αριθμοί των δελτίων ταυτότητας που αναγράφονταν σε 49 από αυτά δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι...
Τα στοιχεία της έρευνας δεν σταματούν εδώ. Οπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, ο σύλλογος υπαλλήλων του ΕΟΤ το 2006 αλλά και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έδειξαν… υπερβάλλοντα ζήλο, αφού πήραν πολύ περισσότερα δελτία του προγράμματος «Τουρισμού για όλους» από αυτά που προβλέπονταν. Μάλιστα, με έγγραφό της η τότε προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ ότι ο αριθμός των προσώπων που είχαν πάρει δελτία ξεπερνούσε τα 22.900! Συγκεκριμένα, είχαν εκδοθεί 17.100 δελτία για τον σύλλογο υπαλλήλων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και 5.800 για τον σύλλογο υπαλλήλων του ΕΟΤ, ενώ ο εγκεκριμένος αριθμός όφειλε να φθάνει μόλις τα 2.000 δελτία. Η οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού υπολογίστηκε ότι θα έφθανε το 1.755.600 ευρώ.
Το ίδιο... βιολί επαναλήφθηκε και το 2007, με τον σύλλογο του ΕΟΤ να παίρνει 4.400 δελτία εκτός ΚΕΠ, έναντι των 3.500 που ορίζονταν με τις εγκριτικές αποφάσεις, με επιπλέον κόστος 88.200 ευρώ... Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έτυχε της έγκρισης της διοίκησης του οργανισμού «δεν απαλλάσσει από την ευθύνη τα διοικητικά όργανα» -αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου- «τα οποία ενεπλάκησαν στην έκδοση των υπεράριθμων δελτίων ή ήταν επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δικαιολογητικών, αφού προέκυπτε ότι είτε τα δελτία ήταν υπεράριθμα είτε δεν είχαν εκδοθεί κατά τον νόμιμο τύπο».
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στο ανακριτικό μικροσκόπιο πρέπει να μπουν -εκτός από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ- η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2008, ο πρόεδρος του συλλόγου του ΕΟΤ τα έτη 2006 και 2007, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών και ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, καθώς και τρεις υπάλληλοι του Τμήματος Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού.
Το πρόγραμμα και οι επιτυχίες του
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» συνίσταται στην επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να παρέχουν φθηνές διακοπές σε άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει τρία υποπρογράμματα: Το πρόγραμμα οκταήμερων διακοπών, το πρόγραμμα εκδρομών και το πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία. Οπως φαίνεται από τον έλεγχο του σώματος των ελεγκτών, το... επίμαχο project πήγαινε τόσο καλά, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 52,14% μεταξύ των περιόδων 2007-2009, ενώ αυξήθηκαν κατά 44% και οι απορρέουσες από το πρόγραμμα υποχρεώσεις! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις, την περίοδο 2007-2008 προβλέφθηκαν 117.000 δελτία, το 2008-2009, 156.000 δελτία, ενώ το 2009-2010, 178.000 δελτία. Σύνολο: 41.824.000 ευρώ, το οποίο υπερέβαινε κατά πολύ το ύψος των εγκεκριμένων πιστώσεων, που είχε οριστεί στα 32.571.000 ευρώ.
Ανακοίνωση του ΠΙΙΕΤ για δημοσίευμα
Εξ αφορμής δημοσιεύματος εφημερίδoς των Αθηνών, υπό τον τίτλο «“Ιερή” μπίζνα στην Τήνο: Ράβδοι χρυσού με τα τάματα στην Παναγία», αναφερόμενου στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος ανακοινώνει τα εξής:
1. Από συστάσεως του Ιερού Ιδρύματος (1823) μέχρι και σήμερα τα κάθε είδους τιμαλφή αφιερώματα των πιστών εκποιούνται κατά περιόδους σε Δημόσια Πλειοδοτική Δημοπρασία. Οι σχετικές οικονομικές πράξεις εγκρίνονται κατ’ έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εποπτεύει κατά νόμον το ΠΙΙΕΤ.
2. Οι πιστοί, που αφήνουν τα τιμαλφή αφιερώματά τους στο «κυτίο αφιερωμάτων» του ΠΙΙΕΤ, γνωρίζουν, και αρκετοί το δηλώνουν εγγράφως, ότι τα προσφερόμενα αφιερώματά τους θα εκποιηθούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πολύπτυχο και πολυεπίπεδο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας και για τον αγαθοεργό αυτό σκοπό τα δωρίζουν.
3. Η ανάδειξη του θέματος ως δήθεν κερδοσκοπικής και μάλιστα παράτυπης δραστηριότητας, η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι συνέβαινε «εν κρυπτώ και παραβύστω» και τυχαίως αποκαλύφθηκε, είναι προφανώς αποτέλεσμα μη καλής πληροφόρησης του συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου.
4. Το μόνο γεγονός είναι ότι κατά τη διαδικασία εισαγωγής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δηλώθηκε στο τελωνείο το μεταφερόμενο φορτίο, που προοριζόταν για το ΠΙΙΕΤ, και ζητήθηκαν συμπληρωματικά παραστατικά εισαγωγής του από τον ανάδοχο, ο οποίος είχε αναλάβει με νόμιμη διαδικασία ανάθεσης και σχετική σύμβαση με το ΠΙΙΕΤ την επαναχύτευση των αφιερωμάτων σε εργαστήριο του εξωτερικού και την επιστροφή τους στο Ιδρυμα, επειδή μόνο με αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης οι ράβδοι θα μπορούσαν να πωληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία και μόνο το Ιερό Ιδρυμα, ως ΝΠΔΔ, έχει δικαίωμα να συναλλάσσεται. Τα παραστατικά συμπληρώθηκαν
και έγινε η παράδοση στο Ιδρυμα μετά από δύο ημέρες. Οι συμβάσεις του ΠΙΙΕΤ με τον επιλεγέντα ανάδοχο ανατέθηκαν με τη νόμιμη διαδικασία και είναι προσβάσιμες στον καθένα, καθώς δημοσιεύθηκαν νόμιμα στην ιστοσελίδα «Διαύγεια». Συνεπώς, δεν πρόκειται για «αποκάλυψη-σοκ», αλλά για μια νόμιμη διαδικασία ανάθεσης εργασίας, η οποία είναι φανερή, γνωστή και τηρείται επί πολλά έτη.
5. Το Ιερό Ιδρυμα, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, τον Οκτώβριο του 1940 προσέφερε όλα τα τιμαλφή και την περιουσία του για τον Εθνικό Αγώνα. Σήμερα, υπό άλλες συνθήκες, προβαίνει στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων για να ανακουφίσει εκατοντάδες από τα πιεστικά ανθρώπινα προβλήματα και δυσκολίες, στις οποίες παρέχει στήριξη, και να ανταποκριθεί σε οικονομικές του υποχρεώσεις, καθώς, κατόπιν ατυχών αποφάσεων προηγουμένων Διοικουσών Επιτροπών, καλείται σήμερα, μετά την τελεσιδικία δικαστικών αποφάσεων, να εξοφλήσει παλαιές οικονομικές υποχρεώσεις του σε Οργανισμούς.
6. Κατόπιν τούτων, είμεθα βέβαιοι ότι ο συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και όσοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων έσπευσαν να το αναπαραγάγουν άκριτα και αβασάνιστα θα αποκαταστήσουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
7. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του πιστού Λαού προς το Ιερό Ιδρυμα ουδέποτε κλονίζεται, γιατί γνωρίζει ότι αυτό λειτουργεί με νομιμότητα και διαφάνεια, χωρίς ουδέποτε να κατηγορηθεί για τη διαχείριση της προσφοράς των «φιλοτίμων» και αφιερωμάτων των πιστών, τα οποία ως ευλογία και αντίδωρο ευγνωμοσύνης ανταποδίδει στην ελληνική κοινωνία με έργα αγάπης και ευποιίας.