Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αθάνατος Τζον Λένον
<p>Διαβάστε την ιστορία ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής και όχι μόνο </p>
Τζον Γουίνστον Όνο Λένον. Υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει αυτόν τον φοβερό Άγγλο μουσικό και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles; Αυτόν τον ακτιβιστή του 20ου αιώνα και ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ; Αυτόν που η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται δικαίως από τους πιο δημοφιλείς τραγουδοποιούς; Αυτόν που δήλωνε να κάνουμε σεξ και όχι πόλεμο; Imagine, Give Peace a chance, Power to the People είναι τα πιο γνωστά προσωπικά του τραγούδια που μέχρι και σήμερα ακούγονται στα αθηναϊκά clubs. Ο Θεός Τζον Λένον θα έχει για πολύ καιρό ακόμα πιστούς.
Ταυτότητα
Γέννηση: 9 Οκτωβρίου 1940, Τόπος γέννησης: Λίβερπουλ, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Θάνατος: 8 Δεκεμβρίου 1980 (40 ετών), Tόπος θανάτου: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Εθνικότητα: Αγγλική, Υπηκοότητα: Αγγλική, Γονείς: ο σερβιτόρος Alfred Lennon και η νοικοκυρά Julia Lennon, Σύζυγος: Cynthia Lennon και Yoko ono, Παιδιά: οι τραγουδιστές Julian Lennon και Sean Lennon.
Η ιστορία του Τζον και των Beatles
«Ήμουν εκείνος για τον οποίο όλοι οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους: το νου σου, μακριά από αυτόν». Ατίθασος, οργανωτής της δικής του μπάντας, The Quarrymen, στην οποία προσχώρησε και ο Πωλ Μακάρτνεϋ, που γνωρίστηκε με τον Λένον κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, στις 6 Ιουλίου 1957. Αργότερα, προσχώρησε ο φίλος του Μακάρτνεϋ, Τζωρτζ Χάρισον και ο συμφοιτητής του και ταλαντούχος μαθητής της σχολής, Στιούαρτ Σάτκλιφ, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο μπασίστα του συγκροτήματος των Beatles. Το συγκρότημα εγκατέλειψε τη φολκ μουσική, στρεφόμενη προς το είδος του ροκ εν ρολ, με έντονες επιρροές από μουσικούς όπως ο Έλβις Πρίσλεϋ, ο Τσακ Μπέρι ή ο Λιτλ Ρίτσαρντ και σταδιακά μετεξελίχθηκε στο σχήμα των Beatles. Love Me Do. Ο πρώτος τους δίσκος που έγινε τρελή επιτυχία και όνομα και πράγμα αφού τους αγαπήσαμε αμέσως.
Η Γιόκο Όνο και το τέλος του συγκροτήματος
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Λένον συνδέθηκε με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Γιόκο Όνο, την ίδια περίπου περίοδο που δρομολογήθηκε το διαζύγιό του με την πρώτη του γυναίκα, Σύνθια Πάουελ. Η Γιόκο Όνο επηρέασε σημαντικά τον Λένον, με τον οποίο αποτέλεσε αχώριστο δίδυμο που συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Στις 20 Μαρτίου του 1969, o Λένον και η Όνο παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ. Το γνωστό ΒED-IN. Το φθινόπωρο του 1969, ο Λένον ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road. Οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, και ειδικότερα η φιλία του Λένον με τον Μακάρτνεϋ κλονίστηκε. Ο ίδιος ο Λένον, αιτιολόγησε τη διάλυση του συγκροτήματος, αναφερόμενος κριτικά στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο Μακάρτνεϋ μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έπσταιν, αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Γιόκο Όνο.
Η Δολοφονία του
8 Δεκεμβρίου του 1980. Ο Μαρκ Τσάπμαν προσεγγίζει τον Λένον κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, αποσπώντας μάλιστα ένα αυτόγραφο του. Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης και μόλις έφτασε έξω από την οικία του, ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία. «Ήμουν ασήμαντος, έπρεπε να το κάνω» είχε δηλώσει σε ψυχιάτρους και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
«Δώσε μία ευκαιρία στην ειρήνη και μη ξεχνάς την Αγάπη. Η μόνη ελπίδα για μας είναι η ειρήνη» δηλώνει ένας άνθρωπος-είδωλο που σημάδεψε ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή. Ένας ακόμη θρύλος που την «πάτησε» προσπαθώντας να αλλάξει τον κόσμο.