Του Γιώργου Λεβέντη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό (ιδίως μετά τις εκλογές) οι επιθέσεις του ΟΠΑΠ (μέσω όλων των ΜΜΕ που ελέγχει με το τεράστιο διαφημιστικό budget του) ενάντια στον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνη Στεργιώτη. Ο «ιερός πόλεμος» έχει αντικείμενο την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των VLTs που έκανε ο τελευταίος (διορθώνοντας προφανώς τα εξόφθαλμα «λάθη» του προηγούμενου προέδρου της ΕΕΕΠ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου και υποστηρικτή των Τσέχων του ΟΠΑΠ). Ποια είναι αυτά που διόρθωσε ο νυν πρόεδρος της ΕΕΕΠ και τα οποία εξόργισαν τους Τσέχους, με αποτέλεσμα να τους οδηγήσουν στην απόφαση να αναστείλουν την υλοποίηση του έργου;

1Καθιστά υποχρεωτική τη χρήση ΑΦΜ για την έκδοση κάρτας παίκτη, με την οποία μπορεί κάποιος να παίζει στα VLTs. Δηλαδή, ο ΟΠΑΠ πιστεύει ότι ο τζόγος είναι κάτι διαφορετικό, αν όχι καλύτερο, από τις άλλες οικονομικές συναλλαγές του πολίτη και πρέπει να προστατεύεται με διαδικασίες διαφάνειας!

2Θέσπιση ημερησίου ορίου απωλειών στα 80 €. Δηλαδή, ο ΟΠΑΠ σε μια Ελλάδα που παίρνει 60 € την ημέρα από τα ΑΤΜs πόσα θέλει να χάνει ο παίκτης; Βέβαια, θα βόλευε να μην υπάρχει καθόλου όριο, όπως είχε φροντίσει να «ξεχάσει» ο Δ. Γιαννακόπουλος.

3Μείωση του χρόνου συμμετοχής των παικτών, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και άλλες συναφείς ρυθμίσεις, που είναι όμως εντός των διεθνώς αποδεκτών ορίων για τα VLTs, ένα τυχερό παιχνίδι που πρέπει να προστατευτεί από το να μετατραπεί σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, «καζίνο της γειτονιάς».

Στην τελευταία τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους μετόχους, αλλά και σε πρόσφατη συνάντησή του με τον σύλλογο εργαζομένων του ΟΠΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Καμίλ Ζίγκλερ (του οποίου η καρέκλα «τρίζει» εξαιτίας της μεγάλης δυσαρέσκειας των Ελλήνων μικρομετόχων, Δ. Μελισσανίδη και Δ. Κοπελούζου), εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί (απειλώντας ότι, διαφορετικά, θα προσφύγει στα δικαστήρια, στα οποία όμως έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν του δίνουν καμία τύχη). Στη συνέχεια, είδαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΠ που εναντιώνονται στον Αντ. Στεργιώτη για το θέμα των VLTs και του κανονισμού του Ιπποδρόμου (που επίσης ενδιαφέρει τον ΟΠΑΠ).

Επειδή δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, αναζητήσαμε την πηγή αυτών των δημοσιευμάτων. Από το εσωτερικό του ΟΠΑΠ αφήνουν να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος, στην αγωνία του να μαζέψει λεφτά για τον Προϋπολογισμό, εξετάζει και το θέμα των VLTs. Και ως απόδειξη των συζητήσεων αυτών αναφέρονται στο ότι στο σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016 έχει ενταχθεί ποσό 227 εκατ. € από τα μηχανήματα. Ενα ανέφικτο νούμερο, που είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας του ΟΠΑΠ στα κυβερνητικά κλιμάκια (για να υπάρξουν έσοδα 227 εκατ. €, προϋπόθεση είναι τα 16.500 VLTs να λειτουργούν την 1η/1/2016 και το ημερήσιο έσοδο να είναι 125 €, ενώ τo business plan του ΟΠΑΠ κάνει λόγο για 60 €).

Αυτό μοιάζει να είναι το πρώτο μέγα σκάνδαλο της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία, αν δεχτεί να συμβιβαστεί με τον ΟΠΑΠ, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια άναρχη αίθουσα τζόγου.

Πιθανά έσοδα με το «όχι» στις πιέσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρακολουθούν στενά την υπόθεση του ΟΠΑΠ (καθώς και την πιθανή εμπλοκή του Γ. Δραγασάκη στο σκάνδαλο αυτό), έχουν στο μυαλό τους ότι το 2016 το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα από 227 εκατ. € (είναι μέσα στα σχέδια για τα περίφημα ισοδύναμα), αν δεν συμβιβαστεί με τους εκβιασμούς του ΟΠΑΠ.

Διότι, σύμφωνα με τον νόμο [παρ. 1 του Αρθρου 40 του Ν. 4002/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (παρ. 5α του Αρθρου 24 του Ν. 4141/2013 ΦΕΚ 81/5.4.2013)], «η ΟΠΑΠ Α.Ε. υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία τα παιγνιομηχανήματα που εκμεταλλεύεται μέσω των πρακτορείων της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Αρθρου 39, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έκδοση του κανονισμού διεξαγωγής και ελέγχου παιγνίων…». Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει το σύνολο των 16.500 VLTs που της ανήκουν, διαφορετικά, ο αριθμός των μη λειτουργούντων VLTs αφαιρείται αζημίως για το Δημόσιο, το οποίο έχει δικαίωμα να επαναπροκηρύξει τις άδειες αυτές (το ιταλικό μοντέλο, που θεωρείται πολύ πετυχημένο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή).

Το ποσό που το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το 2016 από την επαναπροκήρυξη των 16.500 VLTs θα ξεπεράσει τα 264 εκατ. € που είχε καταβάλει ο ΟΠΑΠ (και για να μη λυπηθεί κάποιος τους Τσέχους, τα λεφτά αυτά είχαν καταβληθεί από τον κρατικό ΟΠΑΠ, δηλαδή πριν από την ιδιωτικοποίηση). Αν, μάλιστα, ακυρωθούν και τα υπόλοιπα 18.500, για τα οποία ο ΟΠΑΠ δεν θα προχωρήσει σε διαγωνισμό, τότε η αξία των 16.500 VLTs θα διπλασιαστεί και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. € για το 2016.

Συμπερασματικά, αυτό θα είναι το πρώτο και μεγάλο σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν αληθεύουν οι φήμες ότι θέλουν να τα βρουν με τον ΟΠΑΠ στα VLTs, την ώρα που μπορούν να αντλήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από την επαναπροκήρυξη των αδειών και το άνοιγμα της αγοράς, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου.