Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «υπεράνθρωπος» Νίτσε
<p>Δείτε την ιστορία του Φρίντιχ Βίλχελμ Νίτσε, Γερμανού φιλοσόφου, ποιητή, συνθέτη και φιλολόγου</p>
15 Οκτωβρίου, την μέρα που το 1896, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Σόζο Καβασάκι ιδρύει την εταιρεία Kawasaki, που το 1962, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, σαν σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, που σου κάηκαν οι πατάτες στο φούρνο, γεννήθηκε το 1844, ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε στο Ραίκεν της Πρωσίας. Η ημερομηνία γέννησής του, συνέπεσε χρονικά με τα 49α γενέθλια του βασιλιά της Πρωσίας, Φρίντριχ Βίλχελμ Δ΄, προς τιμήν του οποίου, έλαβε και το όνομά του. Και εκεί που οι βασιλικοί έκαναν πάρτι γενεθλίων, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να γιόρταζαν την γέννηση του Γερμανού φιλόσοφου, ποιητή, συνθέτη και φιλολόγου. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στην θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις επιστήμες, με άλλα λόγια για τα πάντα, εκτός από την μαγειρική. Με την ηχηρή παρουσία του στον χώρο της φιλοσοφίας, «γέννησε» και αυτός με τη σειρά του, τον τομέα του υπαρξισμού.
Ο "ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό", ξεκίνησε σπουδές κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόννης αλλά λίγα χρόνια μετά, τα παράτησε. Και στο δρόμο που χάραξε ο Νίτσε, πολλοί φοιτητές, μαζί τους και εγώ, έκαναν το ίδιο. Παράλληλα, γράφτηκε στο θεολογικό τμήμα του πανεπιστημίου με διάθεση να ασχοληθεί περισσότερο με τη φιλολογική κριτική του Ευαγγελίου και τις πηγές της Καινής Διαθήκης. «Όταν χαιρετώ έναν θρησκομανή, αισθάνομαι την ανάγκη να πλύνω τα χέρια μου.» είχε δηλώσει. Ένιωθε μάλλον σαν τον Πόντιο Πιλάτο που είχε ακούσει ότι ο Ιησούς ήθελε να γίνει Βασιλιάς ώστε να υπομονεύει το έθνος και τι έκανε; ζήτησε να μαστιγώσουν τον Ιησού, αφού πρώτα οι στρατιώτες έφεραν νερό στον Πιλάτο, έπλυνε τα χέρια του ως ένδειξη ότι είναι «καθαρός» ευθυνών και δήλωσε πως ήταν αθώος για το θάνατο τον οποίο ενέκρινε. Αθώος και ο Νίτσε. Πάντως, τώρα δεν αναρωτιέμαι γιατί σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα πλυσίματος χεριών.
Ο αμείωτος ενθουσιασμός του για τον Σοπενχάουερ, ο θαυμασμός του για το έργο του Βάγκνερ και οι φιλολογικές σπουδές και μελέτες του συνδυάστηκαν για την έκδοση του πρώτου βιβλίου του, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872). Καθηγητής φιλολογίας του πανεπιστημίου της Βόννης, Ούζενερ, αποκάλεσε το βιβλίο «απόλυτη ανοησία» αλλά bad publicity is the best publicity.
Σε ηλικία 44 ετών, το 1889, υπέστη νευρική κατάρρευση, η οποία αργότερα διεγνώσθη ως «παραλυτική ψυχική διαταραχή». Στις 3 Ιανουαρίου του 1889, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Κάρλο Αλμπέρτο του Τορίνο, καταρρέει μπροστά στο περιπλανώμενο πλήθος. Τις επόμενες ημέρες απέστειλε πολυάριθμες επιστολές σε οικεία πρόσωπα, υπογράφοντας άλλοτε ως «ο Εσταυρωμένος» και άλλοτε ως «Διόνυσος». Αυτοαποκαλούνταν όχι Ναπολέων, όπως είναι κοινότυπο για τους ψυχικα διαταραγμένους, γιατί μέχρι και εκεί πρωτοτυπούσε, αλλά δούκας του Κάμπερλαντ, Κάιζερ ή Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ.
Η Κοζίμα Βάγκνερ, η Μαλβίντα φον Μάιζενμπουγκ και η Λου Σαλομέ ήταν οι γυναίκες που υπέμειναν τον ερωτευμένο Νίτσε, μέχρι τις 25 Αυγούστου 1900 που πέθανε από πνευμονία.
Εκατόν δεκαπέντε χρόνια χωρίς αυτόν αλλά μαζί του στην βιβλιοθήκη μας.
4 πράγματα που δεν ξέρεις για αυτόν:
4. Ο Αδόλφος Χίτλερ βασίστηκε στα νιτσεϊκά έργα για να οικοδομήσει τη θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού ή ναζισμού. Το πρότυπο της Αρείας φυλής βασίστηκε πάνω στον Υπεράνθρωπο (Τάδε έφη Ζαρατούστρα)
3. Απόφθεγμα του: «Ο Ιησούς πέθανε πολύ νωρίς, αυτός ο ίδιος θα απαρνιόταν τη διδασκαλία του, αν έφτανε στη δική μου ηλικία!»
2. Κόλλησε σύφιλη – συχνό «ατύχημα» της εποχής του – από μια πόρνη
1. Τα έργα του Νίτσε αποτέλεσαν έμπνευση για τον Καζαντζάκη