Τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη και αποτελεσματική συνέχιση της λειτουργίας του Ελληνικού Στρατού, εξαιτίας του ασφυκτικά μειωμένου προϋπολογισμού του ΓΕΣ, έκρουσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μιλώντας σήμερα στο γραφείο του προς τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δημοσιογράφους.

«Έχουμε κάνει μελέτη στην οποία φαίνεται ότι ο Στρατός χρειάζεται 600 εκατ. Ευρώ ετησίως ως αποκλειστικά λειτουργικά του έξοδα για τη συντήρηση των μέσων του. Σήμερα, με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, ο προϋπολογισμός του 2015 για τον Στρατό Ξηράς φτάνει μόλις τα 210 εκ. Ευρώ. Η ψαλίδα είναι τεράστια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει ή έστω να προσεγγιστεί κατά δύναμη.» τόνισε εμφαντικώς ο Αρχηγός, για να προσθέσει: «Αν με ρωτήσετε ευλόγως «καλά Αρχηγέ και πως δουλεύει ο στρατός ως σήμερα, η απάντηση είναι «απλή»: Δουλεύουμε γιατί χρησιμοποιούμε τα αποθέματα και γιατί ο κόσμος μας, με το φιλότιμο και το μεράκι του, έχει σηκώσει τα μανίκια του και κάνει θαύματα. Έτσι έχουμε καταφέρει να έχουμε υψηλή διαθεσιμότητα, αλλά απαιτούνται μέτρα, αλλαγές, και μάλιστα το δυνατόν συντομότερα. Αυτές οι αλλαγές έπρεπε ήδη να έχουν γίνει».

Στον τομέα αυτών των επιβεβλημένων αλλαγών, όπως τόνισε ο Αρχηγός, είναι η Δομή Δυνάμεων, η αναθεώρηση των υπαρχόντων σχεδίων μάχης, ενώ στη Διοικητική Μέριμνα υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν πάρα πολλά. Ακόμα υπάρχει μελέτη σε εξέλιξη για την εφαρμογή του γερμανικού συστήματος κατατάξεως στις μονάδες που θα υπηρετήσουν απευθείας, κάτι που θα επιφέρει την κατάργηση πλεοναζόντων  κέντρων εκπαιδεύσεως ανά την Ελλάδα, γεγονός όμως που θα προκαλέσει αναμενόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ και η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει προσμετρώντας και άλλες παραμέτρους, όπως τον καθορισμό του αντιπάλου που προσδιορίζεται στην πολιτική εθνικής αμύνης, σε συνάρτηση με τα διατιθέμενα κονδύλια. «Και πάντα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κλείσιμο κάθε μονάδας έχει και αυτό ένα κόστος, γι’ αυτό στην αρχή προσβλέπουμε σε συμπτύξεις μονάδων».  

  Μείωση του κόστους, συμφώνως πάντα με τον Αντιστράτηγο Τελλίδη,  μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους πιο «απλούς» τρόπους, όπως περιορισμό ή κατάργηση αγημάτων, μείωση της συμμετοχής στις εθνικές αποστολές στο εξωτερικό, που κοστίζουν περί τα 4 εκ. Ευρώ ετησίως, όπως π.χ. στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η αριθμητική δύναμη της εκεί Ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας περιορίστηκε από 120 άτομα σε 90, ενώ μαχαίρι μπορεί να πέσει και στις θέσεις εξωτερικού. 
Βεβαίως όλα αυτά έχουν ένα ορίζοντα υλοποιήσεως, που είναι από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι του 2016, τόνισε ο Αρχηγός, αλλιώς τότε θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα, θα προσθέσουμε εμείς.  

Αναφορικώς με το θέμα της αυξήσεως ή μειώσεως της στρατιωτικής θητείας ο Αρχηγός τόνισε ότι όταν η θητεία ήταν μεγαλύτερη μπορούσε να γίνει ουσιαστική δουλειά, σημειώνοντας ότι «εγώ θυμάμαι όλους τους μαυροσκούφηδες στρατιώτες μου, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί και έκαναν θαυμάσιο έργο», αποκαλύπτοντας και μία ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια». Ότι δηλ. εξαιτίας του Μνημονίου και της ανεργίας ιδίως μεταξύ των νέων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις διακοπής των αναβολών, καθώς οι νέοι επιθυμούν να κάνουν τώρα στα χρόνια της υφέσεως τη θητεία τους ώστε μετά να είναι απερίσπαστοι να ψάξουν για δουλειά. Η αύξηση αυτή του ενδιαφέροντος των νέων για να υπηρετήσουν τη θητεία τους διακόπτοντας τις αναβολές τους, είναι τόσο υψηλή ώστε πολλές φορές δημιουργεί και προβλήματα με την έννοια ότι ο Στρατός χρειάζεται και μπορεί να «εξυπηρετήσει» ορισμένο αριθμό νεοσυλλέκτων σε κάθε σειρά! 

Αναφορικώς με το θέμα της αντιμετωπίσεως των παρανόμων μεταναστευτικών ροών, ο Αντιστράτηγος Τελλίδης ήταν κάθετος: Ο Στρατός μπορεί να επέμβει αποκλειστικώς και μόνο επικουρικώς του έργου της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σημειώνοντας με νόημα ότι σε τέσσερα από τα πιο βασικά νησιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, υπάρχουν μόνο στρατιώτες και όχι αστυνομικοί ή λιμενικοί για να επιληφθούν αμέσως του ζητήματος. Τα νησιά αυτά είναι το Φαρμανκονήσι, όπου σε ένα μόνο βράδυ «ανέβηκαν» 800 «παράτυποι μετανάστες», η Καλόλημνος και η Παναγιά, ενώ και στο Αγαθονήσι η αστυνομική και λιμενική παρουσία είναι ελάχιστη.  

Τέλος, ο Αρχηγός τόνισε ότι ο Στρατός έχει παραχωρήσει ως τώρα πέντε στρατόπεδα για την υποδοχή των μεταναστών, από τα οποία μόνο αυτό στη Μόρια Μυτιλήνης έχει αξιοποιηθεί πλήρως ως ένα από τα “hot spots”, της Κορίνθου υπολειτουργεί καθώς η ΕΛΑΣ χρησιμοποιεί μόνο το ένα τρίτο της εκτάσεως και των εγκαταστάσεών του και τα υπόλοιπα τρία είναι εντελώς αναξιοποίητα για το σκοπό που παραχωρήθηκαν. 

Λ.Σ.Μ.