Γέμισε χθες το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν Χριστιανοί και κύρια μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο. Δέκα σοροί παραμένουν σήμερα άθαφτοι στο ψυγείο του νεκροτομείου της Μυτιλήνης, όπου συνωστίζονται έως να ταφούν πρόσφυγες αλλά και ντόπιοι.

Ο συγκεκριμένος γεμάτος χώρος στο κοιμητήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπήρξε ανέκαθεν χώρος ταφής ανθρώπων... «μικρής αξίας»! Μέχρι και σήμερα εδώ θάβουν όσους από την Εκκλησία χαρακτηρίζονται «αιρετικοί», οι «μάρτυρες του Ιεχωβά», ή πάμφτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του Γηροκομείου... Εδώ, πάνε 69 χρόνια, το 1936, με μια κουβέρτα μετέφεραν και παράχωσαν τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Μεγάλος έγινε μετά.
Με σπασμένες μαρμάρινες πλάκες σηματοδοτούνται κάπου 80 ταφές, μουσουλμάνων στην πλειονότητά τους και ελάχιστων χριστιανών. Οι περισσότερες από αυτές τις πλάκες χωρίς ονόματα. Αντί για όνομα, με λαδομπογιά γραμμένη σε αυτές τις πλάκες η μοναδική ταυτότητα του νεκρού. «ΑΦΓΑΝΟΣ», «ΑΓΝΩΣΤΟΣ». Κι ένας αριθμός με την ημερομηνία ταφής.

Εδώ, στο Κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα της Μυτιλήνης, έγινε χθες το μεσημέρι η ταφή δυο μουσουλμάνων ανδρών και μιας χριστιανής γυναίκας. Πνιγμένοι και οι τρεις σε ναυάγια, η σορός του ενός δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ αφού δεν προέρχονταν από κάποιο συγκεκριμένο ναυάγιο και βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Η γυναίκα, ιρακινής καταγωγής, ήταν η μόνη χριστιανή στην οικογένεια της που σώθηκε. Παραβρέθηκαν χθες όλοι στο στερνό αντίο, λίγο πριν αναχωρήσουν για τον τόπο προορισμού. Οι μουσουλμάνοι θάφτηκαν με το πρόσωπο στραμμένο στη Μέκκα, με λιγοστούς συντρόφους τους να εκτελούν χρέη νεκροθάφτη και ιμάμη που έψαλαν μια προσευχή στα γρήγορα.

Γεμάτο λοιπόν πλέον το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα με τους απόρους και τους μουσουλμάνους. Όπως μας πληροφορούν, η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει εκταφές ώστε να εξοικονομηθεί χώρος. Εκταφή δεν μπορεί να γίνει και γιατί ο αριθμός και η ημερομηνία ταφής αντιστοιχεί με δείγμα DNA που έχει κρατηθεί κατά την ιατροδικαστική διαδικασία σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάποιος συγγενής τους θελήσει να αναζητήσει ο χαμένο μέλος της οικογένειας του.
Οπότε και δεδομένων όλων των παραπάνω προέκυψε το αδιέξοδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φιλανθρωπικών καταστημάτων Μυτιλήνης, στην ερχόμενη συνεδρίαση, του την επόμενη Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσει πως δεν θα δέχονται άλλες ταφές προσφύγων. Ενώ, όπως σημειώνεται, έχει ενημερωθεί ο Δήμος Λέσβου και όλες οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές πως δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νεκροταφείο, έχουν δε υποδειχθεί δυο λύσεις: Η μία είναι να πραγματοποιούνται οι ταφές των προσφύγων σε νεκροταφεία του νησιού που ανήκουν στον Δήμο Λέσβου και η δεύτερη είναι να βρεθεί χώρος ειδικά για αυτή τη χρήση. Ήδη η δημοτική αρχή αναζητά τρόπο να ξεπεραστούν οι πολύπλοκες στην περίπτωση γραφειοκρατικές διαδικασίες και να λειτουργήσει άμεσα ένα νεκροταφείο για τους πολλούς φυγάδες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή ενός ειδικού ψυγείου κοντέινερ από το εξωτερικό για να καλυφθεί η ανάγκη συντήρησης των σορών όσων προσφύγων έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια. Η Έφη Λατσούδη, μέλος εθελοντικής ομάδας, έλαβε θετική απάντηση από μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, και εκκρεμεί πλέον μόνο η αποδοχή της προσφοράς από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την αποστολή και την εγκατάσταση του.