Ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη για τα κόκκινα δάνεια
<p>Η κυβέρνηση επιδιώκει την «σωτηρία» των μικροϊδιοκτητών πρώτης κατοικίας.</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Το θέμα των κόκκινων δάνειων οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την εξέλιξη της υπόθεσης σε αυτά τα θέματα, αφού όπως δήλωσε περιθώριο αλλαγών «ίσως υπάρχουν», αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία.
Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει ήδη σοβαρή δυστοκία στην κυβέρνηση, προκειμένου για να βρεθούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δάνειων εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην επίλυσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές τις ακραίες απόψεις των θεσμών για το θέμα των κόκκινων δανείων όπου αφορά εκατοντάδες έλληνες δανειολήπτες.
Από την άλλη οι ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση σε αυτό το θέμα δε πρόκειται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, των 2 δις ευρώ. Μάλιστα Ευρωπαϊκές πηγές διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην ελληνική κυβέρνηση υπήρχε αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος και για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης, το θέμα των κόκκινων δανείων έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Έτσι τις επόμενες μέρες το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου στο Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου το θέμα αυτό. Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά στην υποστήριξη της Γαλλικής πλευράς έπειτα από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ για το θέμα αυτό.
Εν τω μεταξύ χθες ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη μίνι Σύνοδο για το Μεταναστευτικό, όπου εκεί εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί δεν είχε κληθεί η Τουρκική πλευρά, από τη στιγμή που η χώρα αυτή αποτελεί την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι , πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση, να αποδεχθεί την κυβέρνηση ενός μεγάλου στρατοπέδου φιλοξενίας 50.000 προσφύγων ενώ την ίδια ώρα υπόσχεται μεγάλη οικονομική βοήθεια.
Η κυβέρνηση επιμένει , ότι δεν επιθυμεί την δημιουργία τέτοιου στρατοπέδου, αλλά θέλει την τήρηση των συμφωνηθέντων με τον ΟΗΕ και την ΕΕ.