«Είσαι χαμένος! Δεν θα σε σώσουν ούτε τα λεφτά που έχει η οικογένειά σου!» ούρλιαξε ο βασιλικός επίτροπος στη δίκη του Κώστα Φιλίνη που έγινε στην ψυχροπολεμική Αθήνα του 1960, με την κατηγορία της «κομμουνιστικής κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης». Για τον προερχόμενο από αστική οικογένεια αγωνιστή, που ξόδεψε όχι μόνο την περιουσία του αλλά και όλη τη ζωή πλουτίζοντας τη θεωρία του μαρξισμού με ελευθερία και δημοκρατία, είναι ο τόμος με τίτλο «Κώστας Φιλίνης: Ένας διανοούμενος της δράσης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Το βιβλίο, βασισμένο σε ντοκουμέντα που φυλάσσουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς, με εκδοτική επιμέλεια Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Κατερίνας Λαμπρινού, Γιάννη Μπαλαμπανίδη και Τάσου Τρίκκα, είναι μια επιτομή της πορείας ενός ακτιβιστή της αριστεράς και της ελευθερίας .

Η εργογραφία αυτή, που αριθμεί 315 σελίδες, ξεκινάει με τον πρόλογο του Β. Καραμανωλάκη ο οποίος, προτάσσοντας το απόφθεγμα του βιογραφούμενου από το πρωτότυπο βιβλίο του «Θεωρία των παιγνίων» ότι «κάθε θεωρία είναι μια αφαίρεση δεν είναι ίδια η ζωή», τονίζει προς πρόκειται για έναν διανοούμενο της θεωρίας και της πολιτικής που υποστήριξε με πάθος το εγχείρημα της Ανανεωτικής Αριστεράς, διαφοροποιήθηκε νωρίς από το σοβιετικό μοντέλο , ενστερνίστηκε την αντίληψη του «ευρωκομμουνισμού», συνομίλησε με τα κοινωνικά κινήματα, έχοντας μέχρι το τέλος της ζωής του (2014) το όραμα μιας ελληνικής αριστεράς.

Tο βιβλίο εμπλουτίζεται με 33 φωτογραφίες από την εφηβική ζωή του στην αυλή του πατρικού σπιτιού του στην Εκάλη, τις αθλητικές του επιδόσεις στο άλμα εις ύψος, την οικογενειακή ζωή με τη σύζυγό του Μαρία Αναγνωστοπούλου και την κόρη τους 'Αννα, τα προαύλια των φυλακών και τις δίκες, μέχρι τις τελευταίες ομιλίες του στο συνέδριο του Συνασπισμού.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα τελευταία του γραφτά δείχνει την οξυδέρκειά του : «Είναι πλέον υπερώριμο να μετατραπεί το λεγόμενο σήμερα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε κυρίαρχο νομοθετικό όργανο που θα αποφασίζει για όλα τα υπερεθνικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κίνημα κατά της ανεργίας πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο ώστε να κατευθύνει τα αιτήματά του, αφού οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια αποδείχτηκαν ανήμπορα».

Κώστας Φιλίνης: Μια φωνή σημερινή. Για το ιδεολογικό αύριο. Με πίστη. Ακόμη και αν το σήμερα- όπως και το χθες- έχει διαψεύσεις…