Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν, αύριο στις 14:00, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», στο πλαίσιο στάσης εργασίας (13.00-15:00).

Κύρι αίτημά τους είναι να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος και να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο «Αττικόν», οι 50 συμβασιούχοι, των οποίων σταδιακά έως και 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις , καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Ακόμη επισημαίνεται ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις που με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων «κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα».
Με το ίδιο αίτημα και το σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έλαβε απόφαση κινητοποιήσεων και την Τετάρτη 4 Νοέμβρη ημέρα γενικής εφημερίας. Οι εργαζόμενοι θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία της χώρας εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τέλους του 2015.

«Τα νοσοκομεία υποφέρουν σήμερα από την υποστελέχωση», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 17.000 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας και έως την άνοιξη του επόμενου έτους αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.

«Οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων αγγίζουν τις 28.000, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι κάτω των 50.000, και η συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία νοσηλεύτρια στη βάρδια», συμπληρώνει.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», καθώς «οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε μοσοκομείου, όπως επίσης οφείλονται οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του τρέχοντος έτους, και προηγούμενων ετών». Επίσης μιλά για «καταστρατήγηση» της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για την κάλυψη των βαρδιών».