Επτά υποψηφιότητες για τον «Αστακό»
<p>Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν οι επτά υποψηφιότητες της ταινίας στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου</p>
Στην κούρσα των βραβείων μπαίνει και πάλι ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, πέντε μόλις μήνες μετά την βράβευση του σκηνοθέτη στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, ενώ η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως έρχεται να συμπληρώσει τις διεθνείς διθυραμβικές κριτικές. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν οι επτά υποψηφιότητες της ταινίας στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Moet British Independent Film Awards):
Οι υποψηφιότητες
Καλύτερης (ανεξάρτητης βρετανικής) ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου), Παραγωγής, Α’ ανδρικού ρόλου Κόλιν Φάρελ), Β’ γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόουλμαν) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσο).
Η ιστορία
Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία, σ' ένα μέλλον που δεν απέχει πολύ από το σήμερα, όπου το να είσαι μόνος, είναι παράνομο. Οι άνθρωποι, που για οποιονδήποτε λόγο μένουν χωρίς ταίρι, πρέπει να τιμωρηθούν. Συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο, όπου πρέπει μέσα σε 45 μέρες να βρουν κάποιον, να ταιριάξουν μαζί του και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους.
Ο Λάνθιμος
Ο Γιώργος Λάνθιμος πραγματοποίησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ιστορία που υπογράφει ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ένα δίδυμο στο οποίο το 2009 δόθηκε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ των Κανών, για τον «Κυνόδοντα» αλλά και το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» στο φεστιβάλ της Βενετίας δυο χρόνια αργότερα. Τα 30.000 εισιτήρια του πρώτου δεκαημέρου στις ελληνικές αίθουσες και οι ουρές που σχημάτιζαν οι θεατές στους οχτώ κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου προβλήθηκε ο «Αστακός» μαρτυρούν το ισχυρό ρεύμα μιας ταινίας που συζητήθηκε έντονα από τις Κάννες για την ιδιαίτερη και τολμηρή γραφή της.
Η μέχρι τώρα επιτυχία της ταινίας
Αναλυτικά, στην Αγγλία (όπου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του London BFI Film Festival) αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε ο «Αστακός») η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής του τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά του από την πρώτη εβδομάδα της, ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη μέρα 17.500 εισιτήρια. Στην Ολλανδία, η ταινία άνοιξε σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της, ενώ στην γειτονική Ιταλία, ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής. Πέρα από τον Ατλαντικό, και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες μέσα σε μια εβδομάδα κατάφερε να κάνει πολλαπλές sold-out προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προβολές στην βόρεια Κορέα.
Θα καταφέρει να κερδίσει πέρα από κοινό, και βραβεία;