Το Σώμα Υλικού Πολέμου του Ελληνικού Στρατού γιορτάζει αύριο τα 70α γενέθλιά του
<p>Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο </p>
Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της συμπληρώσεως των 70 ετών από την ίδρυση του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) του Στρατού Ξηράς πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Πολεμικό Μουσείο.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, επετειακή ομιλία με θέμα «Ο ρόλος και οι δυνατότητες του Σώματος Υλικού Πολέμου», προβολή επετειακού ντοκιμαντέρ, καθώς και έκθεση με τα σημαντικότερα προϊόντα των εργοστασίων του ΣΥΠ.
Τι είναι όμως το Σώμα Υλικού Πολέμου
Συμφώνως με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Στρατού (www.army.gr) πληροφορούμεθα τα εξής ενδιαφέροντα:
«Ο Ελληνικός Στρατός μέχρι το 1945, δεν διέθετε ξεχωριστό φορέα για το χειρισμό των υλικών-ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Υπήρχε «Επιμελητεία», η οποία ήταν αρμόδια για την παροχή υποστήριξης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ).
Η παραπάνω υπηρεσία, πολύπλευρη στην οργάνωση και επιφορτισμένη με δυσανάλογο έργο, δεν διέθετε την απαιτούμενη ευελιξία για την πλήρη και αποτελεσματική παροχή υποστήριξης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων Διοικητικής Μέριμνας.
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε με τη βοήθεια Βρετανών, η οργάνωση του Στρατού, με βάση το Βρετανικό σύστημα. Η εμπειρία του Β'ΠΠ, έδειξε πόσο αναγκαία ήταν η οργάνωση και ανάπτυξη ξεχωριστών σωμάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού.
Στις αρχές του 1945, άρχισε η οργάνωση του ΣΥΠ, όπως αυτή προβλεπόταν στον Βρετανικό Στρατό. Η οργάνωση αυτή ήταν αναγκαία, για τους παρακάτω λόγους:
α. Για την προσαρμογή του συστήματος ΔΜ στις ανάγκες του μεταπολεμικού Στρατού, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των υλικών και των μέσων.
β. Tο σύνολο του μεταπολεμικού Στρατού, οργανώθηκε κατά το Βρετανικό σύστημα, που ήταν καταστάλαγμα της πείρας του Β' ΠΠ.
γ. Όλος ο ανεφοδιασμός του Στρατού, γινόταν από Βρετανικές πηγές και έπρεπε να υπάρχει ομοιογένεια του συστήματος μεταξύ της πηγής ανεφοδιασμού και του Στρατού μας.
Στις αρχές του 1945 συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ (ΔΥΠ/ΓΕΣ) με υπαγωγή στο Γ' Κλάδο του ΓΕΣ. Τον Μάρτιο του 1945, συγκροτήθηκε η πρώτη Μονάδα του ΣΥΠ, με τίτλο 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (651 ΑΒΥΠ), η οποία το 1998 μετονομάσθηκε σε 651 Ταξιαρχία Υλικού Πολέμου. (651 ΤΑΞΥΛΠ).
Η πρώτη αντιπροσώπευση του ΣΥΠ σε Σχηματισμό υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1945, με τη δημιουργία του αντίστοιχου Γραφείου Γ4 στη ΙΙ Μεραρχία και στη συνέχεια στις 3η , 21η , 22η Ταξιαρχίες και λοιπών Σχηματισμών. Από τότε ο ανεφοδιασμός των Μονάδων γινόταν από την 651 ΑΒΥΠ με τη μεσολάβηση των αντιστοίχων Γραφείων ΥΠ/Γ4.
Εκτός από τα Γραφεία ΥΠ των Σχηματισμών και την 651 ΑΒΥΠ συγκροτήθηκαν και Μονάδες ΥΠ (652 ΠΑΥΠ στις 1 Ιανουαρίου 1946, η 660 ΠΑΥΠ στις 10 Δεκεμβρίου 1948, Όρχοι Ανταλλακτικών, Λόχοι συντηρήσεως ΥΠ, Κινητά Συνεργεία Επισκευών Υλικών κλπ) που ανήκαν οργανικά στους Σχηματισμούς που υποστήριζαν, καθώς και άλλες που ανήκουν στο ΓΕΣ (Αποθήκες Πυρομαχικών, Αποθήκες Διασώσεως Υλικών κλπ).
Μέχρι τον Ιούνιο του 1947, οι Μονάδες αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν με βάση το Βρεττανικό λογιστικό σύστημα. Από τον Ιούλιο του 1947 την Βρεττανική αποστολή διαδέχθηκε η Αμερικανική, που με βάση το Δόγμα Τρούμαν, άρχισε να εφοδιάζει τον Ελληνικό Στρατό, με όλα τα αναγκαία υλικά μέχρι το 1973. Από το 1973 μέχρι σήμερα, ο εφοδιασμός του Στρατού γίνεται από πολλές πηγές με πιστώσεις του προϋπολογισμού.»
Συμφώνως πάντα με την ίδια επίσημη πηγή, σήμερα, οι γενικές αρμοδιότητες της ΔΥΠ/ΓΕΣ είναι οι εξής:
«1. Συμβουλεύει το ΓΕΣ σε θέματα αρμοδιότητας Υλικού Πολέμου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τον προϋπολογισμό της ΔΥΠ και ελέγχει τη σωστή εφαρμογή της ΔΜ ΥΠ του ΓΕΣ.
2. Μελετά, παρακολουθεί και σχεδιάζει με τεκμηριωμένες εισηγήσεις επί θεμάτων:
α. Μηχανογραφικών εφαρμογών υλικών (ΟΣΕΥΣ) και πυρομαχικών (ΑΣΠΥΣ), ελέγχοντας τη λειτουργία τους, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις ΔΜ και εισηγείται επί θεμάτων συντήρησης – επέκτασης και περαιτέρω ανάπτυξης αυτών.
β. Προϋπολογισμού αρμοδιότητας ΥΠ.
γ. Σχεδιασμού προμήθειας υλικών αρμοδιότητας ΥΠ.
δ. Εθνικών Αντιπροσώπων στις διακρατικές επιτροπές Υποστήριξης ΔΜ ΥΠ.
ε. Λογιστικών τακτοποιήσεων – διαγραφών υλικών και πυρομαχικών.
στ. Ειδικών διοικητικών επιθεωρήσεων σε μονάδες – υπομονάδες ΥΠ.
ζ. Συλλογών πληροφοριών επί του υπάρχοντος και εν εξελίξει υλικού αρμοδιότητας ΥΠ, καθώς και των εφαρμοζομένων αρχών και μεθόδων συντήρησης και επισκευής αυτού.
η. Συντάξεως τεχνικών προδιαγραφών βασικού και ειδικού υλικού αρμοδιότητας ΥΠ.
θ. Παρακολούθησης μέσω του ΟΣΕΥΣ της στάθμης των αποθεμάτων με ιδιαίτερη προτεραιότητα στην έγκαιρη απόκτηση “Κρίσιμων” υλικών.
ι. Εισηγήσεων επί σχεδιασμού διακλαδικότητας ΔΜ σε θέματα υλικών – πυρομαχικών.
ια. Τεχνικών Οδηγιών για τα πυρομαχικά
ιβ. Παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων σε θέματα πυρομαχικών.»
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μονάδων του ΣΥΠ περιλαμβάνονται το Κέντρο Ελέγχου Υλικών (ΚΕΥ), το Χημείο Στρατού (ΧΗΣ), και τα δύο εργοστάσια του Στρατού, το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσεως (691 ΒΕΒ) και το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ).
Λ.Σ.Μ.