Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου κινείται η Δυτική Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Λευκάδα το πρωί της Τρίτης. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται σύμφωνα με τους επιστήμονες ομαλά αν και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το "ξύπνημα" του Εγκέλαδου στην περιοχή  που είχε ως τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς σε  σε Πόντη και Αθάνι . Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι το πρώτο θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.Η δεύτερη γυναίκα που έχασε τη ζωή της είναι μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της, η οποία κατέρρευσε. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της νεκρής γυναίκα. Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η εικόνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που δείχνει ότι οι μετασεισμοί  κινούνται  σταδικά προς το νησί της  Κεφαλλονιάς. Ήδη στο βόρειο τμήμα του νησιού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ερεσσός, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και δέκα τουλάχιστον σπίτια κρίθηκαν μη κατοικίσιμα.

Τι λένε οι  σεισμολόγοι


Σύμφωνα με δηλώσεις του Άκη Τσελέντη "πρέπει να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία η οποία αναμένω να είναι πολύ πλούσια σε γεγονότα τις επόμενες ημέρες και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς.
Το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται φυσιολογικά αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν το κυρίως γεγονός. Περιμένω ακόμα μερικούς ισχυρούς μετασεισμούς για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού. Ολο το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος εχει ενεργοποιηθεί. Ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι 20cm στην Ν. Ιταλία στη περιοχή Crotone.

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση θεωρείται συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς και εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκο «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός.«Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε