Ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δόμηση των κτιρίων, ενώ διαχωρίζει και τη θέση του με άλλους επιστήμονες υποστηρίζοντας πως ο χθεσινός σεισμός είναι συνέχεια των δίδυμων σεισμών της Κεφαλονιάς πριν από περίπου δυο χρόνια.

«Ο σεισμός έγινε στην περιοχή που έχει την πιο υψηλή σεισμικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά τους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014 συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και έσπασε το ρήγμα εκεί στη Λευκάδα. Οπότε η ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο είναι σε διέγερση. Όταν λοιπόν έχουμε δυο σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ σε μια περιοχή που έχει δώσει τους σεισμούς του 1953 και του 1948 σαν σεισμολόγος πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Μπορεί λοιπόν ένας χρόνος μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς να μας φαίνεται καθυστερημένη δραστηριότητα σε εμάς τους ανθρώπους για τη φύση όμως δεν είναι».

Ο Δρ Χουλιάρας τονίζει πως το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να το ρίξουμε στη δόμηση των σπιτιών και ειδικά των παλιών αφού εκείνα είναι που καταστρέφονται σε περιπτώσεις μεγάλου σεισμού ή μετασεισμού.

Τα κτίρια παίζουν ρόλο και όχι ο σεισμός. Το ίδιο μέγεθος σεισμού μπορεί σε διαφορετική περιοχή να σου δημιουργήσει πρόβλημα».

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρεί ο γνωστός σεισμολόγος και στην παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Ελλάδα εξαιτίας περικοπών στα ειδικά κονδύλια. «Από τον περασμένο Μάιο υπολειτουργούμε  διότι έφυγαν δέκα άτομα και δεν έχουμε κόσμο για βάρδιες. Υπολειτουργούν οι αναλύσεις που κάνουμε και μένουμε πίσω σε κρίσιμες ώρες. Επίσης,  δεν έχουμε τεχνικό προσωπικό να φτιάξει τους σταθμούς.  έχουμε 350 σταθμούς σε όλη τη χώρα  και δεν έχουμε τεχνικούς να τους επισκευάσουν και να τους συντηρήσουν και ο Έλληνας πολίτης που μας πληρώνει πρέπει να γνωρίζει πως δουλεύουμε».