Πλήρη ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της ανασκαφής στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία της Κύπρου, παρέσχε σήμερα ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

    Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι Δ.Βίτσας και ο Ναύαρχος Αποστολάκης συζήτησαν στα γραφεία τους με τον Φ.Φωτίου, εκτός του προαναφερθέντος, και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανασκαφή αναβρέθηκαν σημαντικά τμήματα του μοιραίου Νοράτλας της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε και συνετρίβη βληθέν από φίλια πυρά στο πλαίσιο αποστολής μεταφοράς ενισχύσεως από την Ελλάδα στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου 1974, εντός των οποίων βρέθηκαν ανθρώπινα οστά νεκρών επιβαινόντων σε αυτό, τα οποία και θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA, ώστε να αποδοθούν μετά από 41 χρόνια στους συγγενείς τους.
Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερθέν μεταφορικό αεροσκάφος Νοράτλας της 354 Μοίρας της ΠΑ, συμμετείχε στην αποστολή «Νίκη» για τη μεταφορά ενισχύσεων από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας στη Λευκωσία και έφερε τον κωδικό «Νίκη-4». Στο αεροσκάφος επέβαιναν 4 άτομα πλήρωμα από την ΠΑ καθώς και 29 Καταδρομείς της Α’ Μοίρας Καταδρομών, εν συνόλω 33 άτομα, από τα οποία τα 32 σκοτώθηκαν κατά την πτώση του, ενώ σώθηκε μόνο ένας Καταδρομέας, ο οποίος πήδηξε από το χτυπημένο αεροσκάφος από αρκετό ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πτώση του.
Τότε, για να μην αποκαλυφθεί η ελληνική «επίσημη» συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Κύπρο, καθώς δεν είχε κηρυχθεί επισήμως πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δόθηκε διαταγή τα συντρίμμια του αεροσκάφους με όλο το περιεχόμενό του να «παραχωθεί» στο χώμα με μπουλντόζες, δουλειά που έγινε άμεσα και βράδυ. Από πάνω στον μικρό τύμβο που δημιουργήθηκε κατασκευάστηκε μετά το 1974, το Μνημείο πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών, πιο γνωστό ως σήμερα ως «Τύμβος της Μακεδονίτισσας».

Λ.Σ.Μ.