Στο «σφυρί» δύο σημαντικά φιλελληνικά έργα
<p>Ο οίκος Sotheby’s πρόκειται να παρουσιάσει προς πώληση μνημειακό φιλελληνικό έργο που παρέχει μια συναρπαστική ματιά της Αθήνας στην αυγή του 19ου αιώνα</p>
Φιλοτεχνημένο το 1804, το έργο με τίτλο «Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» από τον Γάλλο καλλιτέχνη Lancelot-Théodore Turpin de Crissé θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου από τον οίκο Sotheby’s ,με εκτίμηση μεταξύ 209.000 - 279.000 ευρώ, μαζί με μια ακουαρέλα φιλοτεχνημένη το 1821 που απεικονίζει το Μνημείο του Φιλοπάππου, νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, από τον Louis-François Cassas.
Τι απεικονίζει;
Toν Ναό του Δία…
Ο κολοσσιαίος Ναός του Δία, επίσης γνωστός ως Ολυμπιείο ή Στήλες του Ολυμπίου Διός, βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., κατά την κυριαρχία των Αθηναίων, οι οποίοι επιθυμούσαν να χτίσουν τον μεγαλύτερο ναό στον αρχαίο κόσμο, αλλά ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., περίπου 638 χρόνια μετά την έναρξη του έργου. Κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων ήταν γνωστός ως ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα και στέγασε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου. Η αίγλη του ναού ήταν βραχύβια, καθώς έπεσε σε αχρηστία μετά τη σύληση μίας εισβολής τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καταστράφηκε εκτενώς για την εκμετάλλευση κατασκευαστικών υλικών για την οικοδόμηση έργων σε άλλα σημεία της πόλης. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του ναού διατηρείται ακόμα και σήμερα.
Τι απεικονίζει;
Το Μνημείο του Φιλοπάππου…
Το Μνημείο του Φιλοπάππου στην Αθήνα από τον Γάλλο καλλιτέχνη Louis-François Cassas απεικονίζει ένα αρχαίο ελληνικό μνημείο αφιερωμένο στον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο ή Φιλοπάππου, έναν άρχοντα από την Κομμαγηνή. Ανεγέρθηκε από την αδελφή του Julia Balbilla, από τους πολίτες της Αθήνας, λίγο μετά τον θάνατό του, το έτος 116. Το μνημείο αποτελεί μία διώροφη κατασκευή, που υποστηρίζεται από μια βάση. Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται η ζωφόρος που αντιπροσωπεύει τον Φιλοπάππο ως πρόξενο, που οδηγούσε ένα άρμα, με επικεφαλής Ρωμαίους ραβδούχους. Στο ανώτερο επίπεδο φαίνονται τα αγάλματα τριών ανδρών: του Αντιόχου Δ' αριστερά, του Φιλοπάππου στο κέντρο και του Σελεύκου Νικάτορα δεξιά (σήμερα το τελευταίο αγνοείται). Φιλοτεχνημένο το 1821, με νερομπογιά, υδροκομμιογραφία και μολύβι, αυτό το πανέμορφο έργο εκτιμάται ότι θα επιφέρει από 56.000 έως 84.000 ευρώ.