Μια νέα, άκρως απαισιόδοξη πλευρά της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, παρουσιάζει το BBC μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, δεν είναι λίγοι οι πολίτες της χώρας μας που αναγκάζονται να ξεθάψουν τους δικούς τους ανθρώπους διότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός τάφου. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά την εκταφή μεταφέρουν τα οστά των δικών τους ανθρώπων σε οστεοφυλάκια. "Πολλοί, όμως, δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και για να κάνουν αυτό", αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η κυρια Κατερίνα Κίτσου, μια γυναίκα που αναγκάζεται να ξεθάψει τον πατέρα της  δεν μπορούν η οικογένεια δεν μπορεί να πληρώνει περαιτέρω για το νεκροταφείο, δηλώνει: "Πληρώναμε επί τέσσερα χρόνια, αλλά πλέον δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Είναι ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Φαντάσου να τον έχεις στο μυαλό σου όπως ήταν εν ζωή και τώρα να βλέπεις μόνο κόκαλα. Είναι σαν μια δεύτερη κηδεία".

Ο Πέτρος Μπαρκιτζής, ένας από τους νεκροθάφτες του νεκροταφείου, μεταφέρει στο BBC ότι καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 15 εκταφές. Η διαδικασία στην αρχή απαιτεί τη χρήση ενός μικρού εκσκαφέα, ενώ ολοκληρώνεται με τη χρήση ενός φτυαριού. 

Κάποιες φορές κανένας συγγενής του νεκρού δεν έρχεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία. «Είναι τυχεροί οι συγγενείς αυτοί που έχουν αποσυντεθεί πλήρως. Πάντα ανησυχούμε μήπως τύχει να δούμε κάτι δυσάρεστο», προσθέτει. 

Μια μεγάλη μαύρη κάλτσα και ένα παπούτσι είναι τα τελευταία πράγματα που βγαίνουν από τον τάφο από τον οποίο γίνεται σήμερα η εκσκαφή. Το κοστούμι του νεκρού τινάζεται καθώς το χτυπά το φτυάρι. Ωσπου πέφτουν τα οστά και καταρρέει... Τα λείψανα που έχουν απομείνει τα ακουμπούν πάνω σε ένα λευκό σεντόνι, ενώ τα υπολείμματα από τα ρούχα και τα παπούτσια τα πετούν σε έναν πράσινο σκουπιδοτενεκέ. 

«Τουλάχιστον το 1/4 των σορών που γίνεται εκταφή μετά από τρία χρόνια δεν έχει πλήρως αποσυντεθεί (εξαρτάται και από το αν είχε πάρει στο τέλος της ζωής του κάποια ισχυρά φάρμακα ή είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία). 

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μιας  κι εκεί είναι διαδεδομένη η καύση των νεκρών. Το 2006 ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει τη λειτουργία χώρων αποτέφρωσης, ωστόσο, 10 χρόνια μετά δεν λειτουργεί ούτε ένα μιας και η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλλει σθεναρή αντίσταση. 

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα έξοδα μιας κηδείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο BBC o  Νάσος Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γραφείων Κηδειών της Αθήνας, παλιότερα οι ηλικιωμένοι έβαζαν μερικά χρήματα στην άκρη για να υπάρχουν για την κηδεία τους. Τώρα χαλούν τα λεφτά αυτά για να στηρίξουν τα άνεργα παιδιά τους.