Του Γιάννη Πολίτη

Η συναίνεση που ζητάει ο εκάστοτε πρωθυπουργός πριν κατά τη διάρκεια των Μνημονιακών χρόνων στην Ελλάδα είναι μια "αμαρτωλή" ιστορία καθώς ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Έτσι λοιπόν στα κρίσιμα ζητήματα αντί να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπήρξε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς το κάθε κόμμα, εξέφραζε τη δική του πολιτική θέση.

Όταν ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε συναίνεση από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009

Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός το Φεβρουάριο του 2009, ζητούσε από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, και την τότε αντιπολίτευση να υπάρξει συναίνεση στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που θα προέκυπταν το επόμενο διάστημα. Αντιθέτως τότε το ΠΑΣΟΚ ζητούσε μετ' επιτάσεως εκλογές, οι οποίες τελικά έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 με τον Γιώργο Παπανδρέου να "ανεβαίνει" στην εξουσία με 44%.

Όταν η συναίνεση που ζητούσε ο Παπανδρέου από Σαμαρά και αντιπολίτευση έπεφτε στο κενό 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγους μήνες πριν το διάγγελμα του Καστελόριζου και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου-αλλά και μετά από αυτή-καλούσε σε συναίνεση την αντιπολίτευση, για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών ζητημάτων, ωστόσο οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό.

Από την άλλη πλευρά ας δούμε τι απαντούσε το 2011 ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στα πλαίσια της αναζήτησης συναίνεσης. 

«Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει. Αν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, τότε το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου».

Όταν ο Σαμαράς ζητούσε συναίνεση από τον Τσίπρα για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Αντώνης Σαμαράς, όντας πρωθυπουργός μετά τις ευρωεκλογές του 2014, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα, διαβαίνει το τούνελ της κρίσης, ζητούσε συναίνεση από την αντιπολίτευση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, απαντούσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί καθώς η μόνη λύση διεξόδου ήταν η προκύρηξη εκλογών.

Οι μόνες περιπτώσεις που η αντιπολίτευση έδειξε συναίνεση στην κυβέρνηση ήταν στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου όταν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, έβαλαν την υπογραφή τους, ενώ η πιο πρόσφατη ήταν το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πολιτικά κόμματα συναίνεσαν στο να διαπραγματευτεί ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή της χώρας στο ευρώ αρχικά και των υστέρων η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Τέλος μένει να δούμε αν θα υπάρξει συνεννόηση, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ή αν οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα είναι χωρίς αντίκρυσμα.