Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αξεπέραστος Τζίμι Χέντριξ!
<p>Ο άνθρωπος που με την τεχνική του και τις καινοτομίες, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα</p>
Όταν ακούς ηλεκτρική κιθάρα το μόνο σίγουρο είναι, τουλάχιστον για το δικό μου μυαλό, ότι αμέσως σου έρχεται στη φαιά ουσία σου (για να μην χρησιμοποιήσω πάλι τη λέξη μυαλό) ο τραγουδιστής, συνθέτης και βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας, Τζίμι Χέντριξ. Θεωρείται ακόμα και για τους φλώρους που δεν έχουν ιδέα από μουσική, ο πιο σπουδαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής και ο άνθρωπος που με την τεχνική του και τις καινοτομίες, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα.
Τζόνι Αλεν Χέντριξ. Γεννήθηκε στο Σιάτλ στις 27 Νοεμβρίου 1942. Γίνεται γνωστός στη γειτονιά του με το υποκοριστικό Τζίμι. Στα εννιά του χρόνια, οι γονείς του χωρίζουν.
Στα 14 του χρόνια: Πάει να πετάξει τα σκουπίδια και βρίσκει πεταμένη μια κιθάρα που έχει μόνο μία χορδή. Την κρατάει.
Στα 16 του χρόνια: Αγοράζει μια ηλεκτρική κιθάρα, συμμετέχει σε πολλά τοπικά γκρουπάκια και τραβά αμέσως την προσοχή με το αστραφτερό του στυλ, αλλά και για το γεγονός ότι ως αριστερόχειρας παίζει με δεξιόχειρη κιθάρα. Γουάου.
Κάποτε (δεν βρήκα ημερομηνία): Έχοντας μπλεχτεί σε μια κλοπή αυτοκινήτου, ο νεαρός Τζίμι κάνει ένα deal. Aνταλλάσσει μια διετή ποινή φυλάκισης για μια ισόχρονη θητεία στο στρατό. Εκεί, γνωρίζεται με τον μπασίστα Μπίλι Κοξ και αναπτύσσουν μία δυνατή φιλία. Η θητεία του διαρκεί λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς απολύεται λόγω κακής διαγωγής. Aτίθασο νιάτο ο Τζίμι.
Νοέμβριος 1962: μπαίνει για πρώτη φορά σε στούντιο στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Ιανουάριος 1964: μετακομίζει στη Νέα Υόρκη.
Η καριέρα του θα πάρει την ανιούσα, όταν τον ανακαλύπτει ο Τσας Τσάντλερ, ο πρώην μπασίστας των «Animals», να κάτι που δεν ήξερες. Του ζητά να εγκαταλείψει την Αμερική και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Και μάλλον πείστηκε εύκολα. Γίνεται ο μάνατζέρ του και τον βοηθά να σχηματίσει το γκρουπ «The Jimi Hendrix Experience», με τον Νόελ Ρέντιγκ στο μπάσο και τον Μιτς Μίτσελ στα ντραμς.
Ο Τζίμι καίει την κιθάρα του το 1967 στο Φεστιβάλ Μόντερει. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν θυσία για την τέχνη και έπρεπε να το κάνει.
12 Μαίου 1967: ο Χέντριξ κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Are you experienced», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το «Sgt Peppers» των Beatles όμως, τού στέκεται εμπόδιο από το Νο1 του βρετανικού πίνακα των επιτυχιών. Αυτοί οι υπερεκτιμημένοι Beatles!!
3 Μαίου του 1969: συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή ναρκωτικών. Στις αποσκευές του βρέθηκαν ποσότητες ηρωίνης και χασίς και στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά τού τα έβαλε κάποιος από τους οπαδούς του. (Πολύ πιθανό τι να σου πω). Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του και τον αθώωσε.
18 Σεπτεμβρίου: Νεκρός. Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα, η Ντάνεμαν, φίλη του η οποία βρισκόταν μαζί του το τελευταίο βράδυ της ζωής του, αποκάλυψε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες "Vesparax", 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση.
Γενικά με τα ναρκωτικά και τα χάπια, είτε του τα βάζανε φαν του στην τσάντα είτε όχι, είχε καλή σχέση. Μια σχέση όμως που πάντα έχει κακό τέλος.
Live στο Woodstock, 1969
Ο Χέντριξ με τις αμέτρητες σχέσεις, άφησε πίσω του δύο παιδιά, την Ταμίκα (1966) από τον δεσμό του με την αμερικανίδα Νταϊάν Κάρπεντερ και τον Τζεϊμς (1969) από τον δεσμό του με τη σουηδέζα Εύα Σούντκβιστ. Ο ίδιος δεν τα αναγνώρισε εν ζωή, το έπραξε, όμως, αργότερα ο πατέρας του Αλ, ο οποίος ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του.
Αμέτρητες ώρες ηχογραφημένου υλικού του Τζίμι βρίσκονται στα ράφια πολλών στούντιο ηχογράφησης, όμως τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, σχετικά με τη δημοσιοποίηση τους, καθιστούν περίπλοκη τη μεταθανάτια δισκογραφία του.
2015: Aναμένουμε την ταινία «Jimi: All Is by My Side» του Τζον Ρίντλεϊ με πρωταγωνιστή τον Αντρέ Μπέντζαμιν των Outkast, για τη ζωή και το έργο του.
"Όταν πεθάνω, θέλω ο κόσμος να παίζει τη μουσική μου και να τρελαίνεται”.
Όπερ και εγένετο. Και θα εγένετο. (Αν υπάρχει αυτή η κλίση).